Rijeka vs. Dinamo

Bijeli nadigrali prvaka na Rujevici i potvrdili Rožmanove riječi: Rijeka još nije rekla svoje zadnje riječi ovoga prvenstva!

Denis Frančišković

Slavlje Riječana proteklo je bez vatrometa/R. BRMALJ

Slavlje Riječana proteklo je bez vatrometa/R. BRMALJ

Rijeka nije posebno briljirala, ali je u svim segmentima nadigrala "modre" koji su neprpoznatljivi u posljednjem vrijeme pod ravnanjem novog trenera Igora Jovičevića



RIJEKA Nogometaši Rijeke opet su “u igri”,  vrijednom pobjedom nad prvakom Dinamom preskočili su Hajduk, skočili na četvrto mjesto i tri kola prije kraja puno su bliže Europi. “Bijeli” su ovaj put iskoristili kiks Hajduka što im nije uspjelo kada je Splićane matirao Varaždin, momčad Simona Rožmana napokon je nagrađena za silan trud. A trebalo je i malo sreće koju je slovenski trener toliko prizivao posljednjih dana… Riječane je sreća nagradila na otvaranju utakmice kada su rano poveli autogolom, u drugom poluvremenu ubacili su u brzinu više i zabili iz akcije nakon koje su “modri” protestirali. Nakon toga mogli su dokrajčiti Dinamovu mladost, ali Lončar je promašio s tri metra ono što spada u rubriku “nemoguće”.


S dva gola više na kontu Riječani su se oslobodili grča, nošeni publikom zaigrali puno maštovitije i energičnije, dok se Dinamo potpuno izgubio u traganju za svojom igrom.


Foto galerija: Derbi Prve HNL na Rujevici između nogometaša Rijeke i Dinama Foto: Roni Brmalj


Rijeka nije posebno briljirala, ali je u svim segmentima nadigrala “modre” koji su neprepoznatljivi u posljednjem vrijeme pod ravnanjem novog trenera Igora Jovičevića. Pobjeda na Rujevicu stigla je u najbolje moguće vrijeme, predstojeća dva gostovanja (Inter, Hajduk) i borbu u konačnom raspletu za najviše pozicije. Kako Rožman voli reći, Rijeka još nije rekla posljednju riječ…


Andrijaševićeve asistencije




Jednako kao i na otvaranju utakmice Rijeka je povisila vodstvo i u pravo vrijeme drugog poluvremena. U 52. minuti došlo je do duela Pavičića i Moubandjea na 20-ak metara od Pandura, oba igrača ostala su ležati, a Batinić pustio kontru u kojoj je Andrijašević majstorski podvalio loptu za Čolaka, a on je iz blizine potkopao i prevario Livakovića za svoj 13. pogodak – 2:0. “Modri” su protestirali tražeći prekršaj u začetku akcije, a Batinić nakon kratkog pregleda snimke pokazao na centar.



Rijeka je nakon toga živnula, njena igra nabujala, a u razmaku od pet minuta stvorila još dvije dobre prigode. Posebno dobra bila je ona Lončara koji je (62′) propustio s tri metra pogoditi mrežu, Livaković je sjajno reagirao. Nedugo potom Halilović je u solo akciji s 18 metara silovito opalio, vratar “modrih” opet bio na visini.


 


Vatrometa začudo nije bilo, nije valjda pobjeda iznenadila i same Riječane?


Do kraja priprijetio je i Pavičić (88′) udarcem s 18 metara, izvio Livakovića koji je poletio zrakom i spriječio treći pogodak.


Gvardiolov autogol


Već u 2. minuti Riječanima se osmjehnula sreća. Andrijašević je podvalio loptu Čolaku, a branič Gvardiol u pokušaju da spriječi pogodak nespretno prevario svog vratara. Lopta se otkotrljala u kut i prevarila Livakovića za rano domaće vodstvo – 1:0. Dinamo je mogao izjednačiti brzo, već u 6. minuti Kulenović je iskosa prebacio Pandura, lopta prošla kraj same vratnice.


Rijeka – Dinamo 2:0

Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Gledatelja: 2.687. Sudac: Damir Batinić (Osijek) 6,5. Strijelci: 1:0 Gvardiol (2′-ag.), Čolak (52′).


RIJEKA: Pandur 7, Escoval 6, Velkovski 6,5, Smolčić 6 (od 82 Čeliković), Raspopović 6,5, Halilović 6,5, Pavičić 7, Lončar 6 (od 82 Lepinjica), Braut 6,5,  Andrijašević 6,5 (od 85 Gorgon), Čolak 7.


DINAMO: Livaković  7, Hrvoj 5,5, (46′ Kadzior 5), Theophile 5, Gvardiol  5, Moubandje  5,5, Franjić  6 (od 72′ Ivanušec), Ademi 6, Ćuže 6, Gojak 5 (od 61 Majer 5), Oršić 5, Kulenović 5. 

Nakon toga manje-više očekivana slika na travnjaku. Rijeka se odlučila na organiziranu obranu, gustiš u središtu terena i čvrst blok, Dinamo preuzeo laganu inicijativu i posjed. No, nije djelovao previše ubojito, jednako kao što je Rijekina energiju bila na “smanjenim okretajima”. Ton domaćoj igri davo je tek motorični i poduzetni Pavičić, u koprodukciji s Halilovićem, s dva ofenzivna veznjaka “bijeli” su djelovali solidno u srcu veze.



“Modri” pak nisu imali previše dobar protok lopte, duga dodavanja često su završavala izvan igrališta. Do odmora Halilović je pretrčao pola igrališta (35′), dobio povratnu loptu, ali i onda visoko tukao preko gola. Sa 17 metara mogao je puno bolje…


S približavanjem odmora Dinamo je bio sve bolji i mogao čak i povesti. Iskazao se Pandur s dvije dobre intervencije. Prvo je Ćuže (37′) probio desni dio šesnaesterca, praktički ušetao se u njega i podvalio loptu za Oršića koji je sa šest metara tukao, a Pandur spasio poravnanje. U 44. minuti Ademi je nakon ubačaja ostao zaboravljen u srcu šesnaesterca, tukao je glavom, a lopta prošla malo tik uz vratnicu. Seriju gostujućih prigoda u posljednjej minuti poluvremena zaključio je Ćuže, iskosa sa šest metara je tukao, Pandur odbio loptu u korner.



Tablice omogućuje SofaScore LiveScore