Istra 1961 vs. Rijeka

“Bijeli” imaju priliku prvi put u klupskoj povijesti izboriti treće finale Kupa zaredom

Denis Frančišković

Riječani su prije dvije godine trijumfirali upravo na Aldo Drosini/Foto PIXSELL

Riječani su prije dvije godine trijumfirali upravo na Aldo Drosini/Foto PIXSELL

Riječani su dva Kupa zaredom osvajali 1978. i 1979., potom 2004. i 2005. godine, a onda i 2020. i 2021. godine



RIJEKA Nogometaši Rijeke kup natjecanje posljednjih godina doživljavaju s posebnim očekivanjima, ali i emocijama. Jednako kao i njihovi navijači. Što niti ne čudi, Bijeli su posljednjih sedam godina četiri puta igrali u finalu i četiri puta osvajali Rabuzinovo sunce. I to nakon što su triput matirali Dinamo i jednom Lokomotivu…


Zagrebački Modri uvjerljivo su najdominantnija momčad s čak 15 osvojenih trofeja, Hajduk i Rijeka osvojili su ih šest te po jednom Osijek i Inter.


Riječani su igrali u sedam finala od samostalnosti Hrvatske, pritom jednom izgubili pod vodstvom Srećka Juričića 1994. od Croatije (2:0, 0:1), Istra 1961 kao i Uljanik ostvarila je najveći uspjeh plasmanom u finale koje je 2003. izgubila nakon dvaju poraza od Hajduka (0:1, 0:4).


Vuga spasitelj




Ove godine momčad s Rujevice dodatno je motivirana, želi ući u klupsku povijest osvojanjem Kupa treći put zaredom što je dosad uspjelo samo nedodirljivim Zagrepčanima. I to u dvama navratima. Modri, pod imenom Croatia osvajali su Kup 1996. – 1998., a pod starim imenom Dinama 2007 – 2009. godine.


Prvo osvajanje Hrvatskog kupa od Riječana datira u 2005. godinu kad je svladan Hajduk u dvjema utakmicama (2:1, 1:0), Elvis Scoria na klupi Bijelih bio je bolji od Igora Štimca. Potvrdu slavlja donio je u drugoj utakmici Mitu na Poljudu pred 20 tisuća gledatelja… Odmah sljedeće godine Rijeka je stvorila veliki kapital protiv Varteksa (4:0) na Kantridi u vrijeme Dragana Škočića, ali ga i skoro prosula u uzvratu s tadašnjom momčadi Zlatka Dalića (1:5). Spas je bio u jedinom golu nikog drugog do Varaždinca Vugrineca


Uslijedila je Miškovićeva era i dva osvojena trofeja pod vodstvom Matjaža Keka. Godine 2014. trofej je uzet Modrima nakon dviju pobjeda (0:1, 0:2) koje je vodio Zoran Mamić, a u jednoj finalnoj utakmici 2017. Rijeka je slavila u Varaždinu 3:1.


Rapsodija


Kup rapsodija odvela je 2019. na finale baš u Pulu u kojoj je momčad Igora Bišćana slavila protiv Dinama također s 3:1. Bjeličina je momčad slovila kao velik favorit, ali Riječani su iznenadili sve pa i sebe pred sedam tisuća navijača od koji ih je pola bilo s Kvarnera.


Trofej je potom prošle godine obranjen na Šubićevcu pod ravnanjem Simona Rožmana. Jedini gol odluke postigao je Halilović u utakmici u kojoj je puno bolji dojam ostavila Lokomotiva.
Pula je zasad bila sretna za Bijele u Kupu, novi izazov ovaj put je pred momčadi trenera Gorana Tomića. Riječani su imali puno teži put do polufinala, ali i Istra je pokazala snagu izbacivši Šibenik na Šubićevcu (0:2). Riječani su u pak u dosta teškoj utakmici osmine finala u gostima svladali Varaždin (1:2), a u četvrtfinalu odigrali jako dobru utakmicu u Gradskom vrtu eliminiravši Osijek (1:2). Bijeli su i danas veliki favoriti, no Istra ne krije da želi još jedno finale.


Finala

22 Dinamo
11 Hajduk
7 Rijeka
2 Osijek
1 Inter