Pripreme u Kranjskoj Gori

Bijeli igraju prvu test utakmicu u Sloveniji, trener Dragan Tadić priželjkuje nekoliko pojačanja

Denis Frančišković

Denis Bušnja i Haris Vučkić/M. LEVAK

Denis Bušnja i Haris Vučkić/M. LEVAK

Riječane već danas (18 sati) čeka prva provjera u Sloveniji. Protivnik Bijelima u Kranjskoj Gori je Radnički iz Kragujevca



RIJEKA   Nogometaši Rijeke otputovali su jučer u Sloveniju, u Kranjsku Goru, svoju staru ljetnu bazu na 800 metara nadmorske visine, gdje će odraditi glavninu priprema za novu sezonu i odigrati četiri utakmice, dok je generalka s Koprom na rasporedu po povratku na Rujevicu. Trener Dragan Tadić i njegov stožer, prije svega prvi pomoćnik Fausto Budicin, odlučili su se za 29 igrača, a znakovito, Mikhail Merkulov je ostao u Rijeci zbog ozljede, dok je Matej Vuk u potrazi za novim angažmanom. Od igrača koji su započeli pripreme otpali su Aleksa Todorović, Tino Agić i Silvio Ilinković, što je na neki način bilo i očekivano. Todorović se vraća među juniore, Agić će vjerojatno negdje na posudbu, a Ilinković seli u redove Posušja.


Svoje mjesto među putnicima očekivano su našle i prinove Mateo Pavlović, Pablo Alvarez i Mario Vrančić, ali i Anton Krešić, čiji je ugovor Rijeka otkupila od Atalante, prije svega da stabilizira obranu.


U potrazi smo za još jednim stoperom, veznim igračem, krilima i napadačem – kaže Tadić




– Zadovoljni smo dosad učinjenim, fokus je više bio na jačanju fizičkih kapaciteta. Intezitet je bio manji, iako je bilo i nekoliko zahtjevnijih treninga – kaže Dragan Tadić, najodgovorniji član Rijekinog stožera. – Drugi dio priprema već je krenuo jučerašnjim jutarnjim treningom. Radit ćemo na povećanju inteziteta, naravno, uz uigravanje momčadi i odigravanje četiriju utakmica. Svi će dobiti prigodu i već polako moramo pripremati momčad za početak sezone.


Riječane već danas (18 sati) čeka prva provjera u Sloveniji, druga nakon pobjede nad slovenskim drugoligašem Brinjem Grosuplje (6:0). Protivnik Bijelima u Kranjskoj Gori je Radnički iz Kragujevca. Riječ je o srpskom prvoligašu koji je prošlo prvenstvo završio na 13. mjestu, a već se dulje vrijeme nalazi u Sloveniji i odigrava pripremne utakmice. Radnički je posljednju utakmicu odigrao u nedjelju i svladao bugarsku Maricu iz Plovdiva 3:0. U provjeri prije toga, Radnički je minimalno pobijedio pljevaljski Rudar (1:0).


Danas s Radničkim


– Imamo u planu sastaviti dvije momčadi koje će igrati po 45 minuta. Prošle godine Radnički se borio u play-outu i ostao u ligi, a prema informacijama koje imamo, nešto su promijenili momčad, a i trenera. Očekujemo jednu dobru utakmicu i, kako se kaže, suparnika po mjeri u ovoj fazi priprema. Nema lakih protivnika, moramo dati maksimum i jedino tako možemo napredovati.


Vrančić, Pavlović i Alvarez novi su igrači, ali s iskustvom. Očekuje se da će biti nositelji igre te da s njihovom prilagodbom neće biti problema.


– Za sada su se jako dobro uklopili, ali, naravno, treninzi i utakmice ponudit će nam još više odgovora. Zadovoljan sam. Ostanak Krešića? I time smo svi zadovoljni. Iskusan je stoper koji je već godinu dana u Rijeci, poznaje klub, poznaje okolinu i ne treba mu neko posebno vrijeme za adaptaciju. On će sigurno biti naš važan igrač.


Rijeka traga i za ciljanim pojačanjima u svakoj liniji, osim one vratarske.


– Kao prvo, moram reći da svi dečki koji su na okupu rade odlično. I treba ih pohvaliti. Normalno, očekujemo još prinova, ali prije svega istinskih pojačanja. U potrazi smo za još jednim stoperom, veznim igračem, krilima i napadačem. Taj napadač mora biti gol igrač, nećemo ga dovesti tek tako da ga dovedemo.


Tempiranje forme


Tadić je zadovoljan i reakcijom igrača u prvoj pripremnoj utakmici koja je bila svojevrsno zagrijavanje…


– Naglasak je bio na posjedu i na tranziciji nakon izgubljene lopte. Bilo je i pogrešaka, ali puno više dobrih stvari. Ispravljat ćemo to kroz treninge i analize. Bez obzira što je protivnik bio slabiji, drago mi je što nismo dobili gol. Moramo popraviti i stabilizirati obranu, ne dozvoliti primanje lakih golova. Rekao sam igračima da moramo steći naviku neprimanja golova.


Gledajući sa strane, atmosfera u riječkim redovima izgleda spontana, ali s profesionalnim odnosom.


– Baš sam zadovoljan cjelokupnim ozračjem. U Kranjskoj Gori ćemo raditi i na »team buildingu« jer je puno novih i mladih igrača. Vidim da su igrači međusobno dobro povezani, jedino uz naš slogan Zajedno smo Rijeka, možemo svi skupa ići naprijed.


Prva službena utakmica vodi Bijele 16. srpnja na Šubićevac, a već pet dana kasnije na Rujevicu dolazi Djurgarden pa se opet za tri dana putuje na Poljud.


– Vremena je premalo, prvenstvo brzo dolazi, pa odmah i Europa. Ne možemo tempirati formu samo za dva prva kola, već dugoročnije – najavljuje Tadić.