Rijeka vs. Hajduk

“Bijeli” apsolvirali Inter i već se okreću Hajduku: Pitamo vas kako će završiti Jadranski derbi na Rujevici

Portal Novilist.hr

Zoran Kvržić (Rijeka) i Borja Lopez (Hajduk)/Foto Arhiva NL

Zoran Kvržić (Rijeka) i Borja Lopez (Hajduk)/Foto Arhiva NL



RIJEKA Rijeka i Hajduk. U subotu se sastaju 152. put u službenim utakmicama u gotovo sedam i pol desetljeća dugoj povijesti međusobnih sučeljavanja na nogometnim travnjacima u pet različitih natjecanja.


Hajduk je dobio 56 utakmica, Rijeka 43, a 52 su završile bez pobjednika. Kada se izdvoje samo prvenstvene utakmice onda se dolazi do podatka da se u subotu igra 138. jadranski derbi. U dosadašnjih 137 utakmica Hajduk je bio uspješniji s 54 pobjede, Rijeka ih je ostvarila 38, a 55 utakmica završilo je remijem.


Rijeka je osjetno uspješnija u međusobnim sudarima u posljednjih desetak godina, a posebno u periodu otkada je klub preuzeo Gabriele Volpi, odnosno Damir Mišković. Riječani su godinama bili bez poraza sve dok u prosincu 2017. godine Hajduk nije iznenađujuće slavio na Rujevici 1:2. Bila je to prva pobjeda Splićana nad svojim rivalom nakon pet i pol godina. Upravo je taj uspjeh na neki način označio promjenu trendova pa se na Poljudu mogu pohvaliti da su izgubili samo jedan od posljednjih pet jadranskih derbija. 




Igor Bišćan i Siniša Oreščanin prvi put će se susresti na trenerskim klupama jadranskih rivala.


Treneru Rijeke ovo neće biti prvi ogled protiv Hajduka. Vodio je momčad Rijeke prošle jeseni na Poljudu protiv Zorana Vulića. Utakmica je završila 1:1.


Oreščanin je sjajno otvorio svoje trenersko poglavlje u 2019. godini. Hajduk je slavio u Osijeku, pa na ispunjenom Poljudu nadigrao Lokomotivu. Splićani su osim na rezultatskom zadovoljili i na planu igre. Hajduk pogonjen nizom mladih igrača željnih dokazivanja nakon dugo vremena djeluje kao momčad s “glavom i repom”.


Rujevica će biti veliki test za “novi Hajduk”. Riječani su s druge strane djelovali prilično neuvjerljivo u prva dva proljetna ispita, no susret u Zaprešiću donio je visoku pobjedu posebno vrijednu uslijed činjenice da veliki broj igrača nije mogao nastupiti zbog ozljeda.


Do Jadranskog derbija vjerojatno će se i taj segment popraviti pa će osokoljena bijela momčad u subotu pokušati ostvariti prvu pobjedu nad Hajdukom ove sezone u trećem pokušaju.


Očekuje nas nedvojbeno jedan od uzbudljivijih derbija u novije vrijeme, utakmica koja će pokazati može li Hajduk dohvatiti Europu, odnosno je li se Rijeka definitivno vratila u jesenski ritam pobjeda.