Zatvaranje pozicija

Bijeli angažmanom Antona Krešića pokazali da misle ozbiljno, Rijeka dobila najviši stoperski par u ligi

Denis Frančišković

RIJEKA ZADOVOLJSTVA - Anton Krešić/Foto PIXSELL

RIJEKA ZADOVOLJSTVA - Anton Krešić/Foto PIXSELL

Anton Krešić visok je 198, a Mateo Pavlović 196 centimetara, u šali se tijekom pripremne utakmice na Rujevici moglo čuti da je Rijeka dobila »dva diva i četiri metra obrane«, ali i igrače koji bi mogli biti zaštitni znak nove Rijeke



RIJEKA Anton Krešić ostaje u Rijeci i u novoj sezoni. Najvažnija je to od posljednjih vijesti s Rujevice, vijest koja je gurnula u drugi plan i prvu pripremnu utakmicu u kojoj su Bijeli lakoćom (6:0) svladali novog slovenskog drugoligaša Brinje Grosuplje. Krešić, koji je bio blizu Modene, a za kojeg su zanimanje pokazivali Cluj i Steaua, na kraju se ipak odlučio za Rijeku koja će otkupiti njegov ugovor od Atalante, nakon posudbe što završava 30. lipnja.


Nakon što je Robert Palikuča među Bijele nedavno doveo Matea Pavlovića iz drugoligaša Amiensa, jasno je koliko Rijeka misli ozbiljno. Stoperske pozicije zatvorene su za hrvatske prilike iskusnim igračima koji su karijeru uglavnom gradili u Italiji i Francuskoj, a posebno je dojmljivo koliko obojica dominiraju visinom.


Krešić je visok 198, a Pavlović 196 centimetara, u šali se tijekom pripremne utakmice na Rujevici moglo čuti da je Rijeka dobila »dva diva i četiri metra obrane«, ali i igrače koji bi mogli biti zaštitni znak nove Rijeke koja želi bitno unaprijediti igru u dosad ranjivoj obrani. Bilo kako bilo, sasvim je sigurno da će Riječani imati najviši stoperski par u HNL-u.




Sigurno će dobiti važnu kvalitetu i očekuje se prednost u skok igri, ubačajima u šesnaesterac, ali ostaje pitanje kako će se i novi dvojac uigrati, posebno kako će djelovati u obrani i na otvorenom prostoru protiv brzih napadača te u duel igri. Krešić se po tom pitanju već dokazao, Pavlovića i njegovu formu tek treba vidjeti.


Galešić i Mitrović


Krešić je u minuloj sezoni, kad je obrana poprilično »štekala« i bila ranjiva na širokom prostoru, bio jedan od konstantnijih i boljih igrača. Posebno je dobar bio u zračnim duelima, a pokazivao je važnu agresivnost. Druga je stvar što je obrana kao cjelina puno patila pa je često i on ostavljao lošiji dojam koji bi nakon poraza pokazala zadnja linija momčadi. Ukupno je odigrao 28 utakmica, u prosjeku je igrao 80 minuta po susretu, a četiri puta bio je u momčadi kola. Zabio je i tri pogotka uz dvije asistencije i bio ponajbolji u momčadi u otklanjanju opasnosti za gol. S druge strane, Pavlović je odigrao 25 utakmica u minuloj sezoni, u njih 24 bio u startnoj postavi. Jednom je bio u momčadi kola, a zabio je dva gola.


Priča oko Rijekine zadnje linije, posljednje brane prema Labroviću, tako se pomalo zaokružuje. Krešić je pokazao da može dobro funkcionirati u oba sustava, onim s četvoricom i trojicom u liniji, nije mu strano igrati desnog braniča, dok će Pavloviću u sustavu s tri stopera vjerojatno biti namijenjena uloga središnjeg. Bijeli su ove godine ostali bez mnoštva igrača u obrani, prvo su otišli Galović i Escoval, potom nedavno Hrvoje Smolčić, Velkovski i Čestić.


Dovođenjem još jednog iskusnog stopera definitivno bi se riješio gorući problem od prošle sezone. Zasad u tom smislu ozbiljno treba računati na mladog i sve boljeg Galešića, a tu je i Ivan Smolčić. Ovisno o situaciji, na mjesto braniča može uskočiti i Lepinjica. Želja navijača je svakako i povratak Mateja Mitrovića koji je slobodan igrač, no već spada u domenu (ne)moguće misije.


Zamjena za Murića


U prvoj pripremnoj utakmici Rijeka je uglavnom igrala u sustavu 4-2-3-1 i iako je još rano, već se može »opipati« puls novog trenerskog dvojca. Ali i »kroki« nove Rijeke. S Krešićem i Pavlovićem te Solanom (desno) i Vukčevićem (lijevo) već je sad kompletirana zadnja linija. Osovina zadnjih veznih Selahi – Alvarez bit će sigurno prvi izbor, ali vidljivo je da se sve više nameće mladi Hodža, a i Stanić.


Vrančić je doveden kao najzvučnije pojačanje na poziciji središnjeg veznog i svakako će biti zanimljiv igrač u pokretanju napadačkih akcija, kreaciji, ali i po pitanju opasnosti po gol. Vučkić je očekivano preuzeo lidersku ulogu i kapetansku vrpcu i ima zagarantirano mjesto povučenog napadača ispred Obregona. Velika nepoznanica je što će biti s Rijekinim krilima, posebno desnim. Tu su poziciju protiv Slovenaca igrali prvo Bušnja, a potom i Liber, no sasvim je jasno da Bijeli vape za igračem koji će naslijediti Murića.


Na lijevom krilu puno je više opcija i veća gužva. U konkurenciji su Ampem, Karicca, Bušnja i Filip Dujmović. Sve zanimljiviji potencijal otkriva se i kod mladog napadača Matije Frigana. Vratarske pozicije su one o kojima se u Rijeci nemaju potrebu brinuti. Tu su redom na raspolaganju Labrović, Zlomislić i povratnik Nwolokor.


Riječani su nakon jučerašnjeg jutarnjeg treninga dobili slobodnu nedjelju, sutra kreću na dvanaestodnevne slovenske pripreme u Kranjsku Goru. Bit će zanimljivo tko će se sve naći među putnicima i hoće li na put svih 34 igrača koji su trenutno na okupu. Kao i tko će se od pojačanja pojaviti u Sloveniji, kao lani kad su postepeno dolazili Drmić, Abass…