Šibenik vs. Rijeka

Bijele čeka veliko iskušenje na Šubićevcu: “Moramo biti odgovorni, kompaktni i ne se previše otvarati”

Denis Frančišković

Prince Ampem se vraća na Šubićevac u gostujućem dresu/Foto Arhiva NL

Prince Ampem se vraća na Šubićevac u gostujućem dresu/Foto Arhiva NL

Šibenčani su neugodni zato što su prije svega brzi. Naprijed imaju brzance, ali tu su i Jakoliš i Marin - upozorava trener Goran Tomić



RIJEKA Nogometaši Rijeke nakon odgode derbija s Osijekom danas odrađuju pretposljednje ovogodišnje ligaško gostovanje, Bijeli su gosti Šubićevca nakon čega će opet na dvotjednu stanku, ali ovog puta s tom iznimkom da će u njoj odraditi ogled osmine finala kupa s Oriolikom. Rastrgani natjecateljski kalendar diktiraju korona, odgode i reprezentativne obveze što svakako ne odgovara momčadima poput Rijeke, koje su uhvatile dobru formu i zalet za završnicu jesenskog dijela prvenstva. No, bilo kako bilo, Riječani su spremni za Šubićevac, dobra je vijest oporavak dijela igrača koji se vraćaju u konkurenciju.


– Galović se vratio i u dobrom je stanju što svakako raduje, dok još moramo čekati Tomečaka. Liber ima problema s ozljedom i on je otpao, Braut je tu, hvata ritam. Ostali su generalno spremni, Pavičić je kroz tjedan trenirao. U stanci smo odigrali međusobnu utakmicu jer je teško bilo naći protivnika. Igrali smo između sebe na glavnom terenu 90 minuta i s te strane svi su dobili potrebnu minutažu. Nadam se da smo uspjeli ostati u dobrom ritmu – kaže trener Goran Tomić.


Neugodno brzi


Šubićevac je novi izazov, za većinu favorita nezgodno gostovanje s obzirom na dobre igre Narančastih i njihovu mladenačku energiju.




– Šibenčani su neugodni zato što su prije svega brzi. Naprijed imaju brzance, ali tu su i Jakoliš i Marin, ne znam još hoće li i Sahiti konkurirati. Ćurić i Rak dobri u vezi? Istina, Ćurić već neko vrijeme dobro igra u kontinuitetu, a Rak kao mladi igrač napreduje velikim koracima. Znaju biti izrazito neugodni iz kontranapada. Moramo biti odgovorni, kompaktni i ne se previše otvarati jer domaćini znaju to kazniti. Jedna su dobra momčad koja u zadnje vrijeme baš nema rezultate, ali utakmice s Rijekom ili Hajdukom daju im dodatnu motivaciju i energiju.


Koliko god je Rijeka napadački posložena, pokazalo se da je za uspjeh nužna kompaktnost obrambenog bloka i, u ovom slučaju – strpljenje. Nešto slično kao i s Lokomotivom u posljednjoj utakmici.


– Uvijek pričamo o toj nekoj ravnoteži u igri i nju je uvijek potrebno naći na najbolji mogući način. Naravno da nam je bitno da napadamo i postignemo gol, ne izgubiti ono dobro što imamo, a s druge strane imati neku prevenciju kad su u pitanju njihovi brzi napadi.


Specifičan raspored


Raspored opet nudi stanku nakon Šubićevca…


– Tako nam se poklopio raspored. Ali tu je službena utakmica kupa koja će nam dobro doći da ostanemo u dobrom ritmu. Tu će neki igrači koji imaju reprezentativne obveze biti van konkurencije, ali o tome svemu ćemo nakon Šibenika.


U prosincu Bijele čekaju četiri domaće prvenstvene utakmice i početkom mjeseca gotovanje u Maksimiru kod Modrih u četvrtfinalu kupa nakon što prođu Oriolik.


– To je malo specifična situacija, ali za nas zahtjevno razdoblje. Bit će i utakmica u ritmu srijeda-subota, ali imamo dovoljno igrača da to prebrodimo.


Utakmica protiv Šibenika za Tomića uvijek nosi i jednu dodatnu emotivnu dimenziju kao rođenog Šibenčanina.


– To mi je uvijek posebno gostovanje, kada su obitelj i prijatelji na tribinama uvijek je posebno. No, znam koji je naš cilj i svi zajedno radimo na tome da uzmemo tri boda – zaključuje Tomić.


U posljednjoj utakmici na Rujevici Bijeli su slavili 2:1 teškom mukom i nakon preokreta pri čemu se u junaka utakmice promovirao vratar Zlomislić u svojoj premijeri. U onom poljednjem na Šubićevcu u travnju Rijeka je pobijedila jedinim golom Drmića.



Standings provided by SofaScore LiveScore