Minimalni poraz

Bautista u nadoknadi rasplinuo riječke snove o prvom europskom bodu

Mateo Sučić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Igrala se treća minuta dodatka kada su Silva i Merino odigrali brzu kombinaciju poslije koje je povratna lopta došla do Bautiste, koji je pogodio za 0:1 i rasplinuo riječke snove o senzaciji



RIJEKA Nogometaši Rijeke doživjeli su minimalni poraz (0:1) od Real Sociedada u prvom kolu skupine F u utakmici u kojoj su do treće minute sudačke nadoknade držali nulu i sanjali o velikom europskom bodu.


RIJEKA – REAL SOCIEDAD 0:1

Stadion HNK Rijeka. Gledatelja 2 089. Sudac: Bartosz Frankowski (Poljska) 6. Strijelac: 0:1 Bautista (93′). Žuti karton: Andrijašević (Rijeka), Pavičić (Rijeka), Capan (Rijeka), Merino (Real Sociedad).


RIJEKA:  Nevistić 6,5 – Tomečak 6,5, Escoval 7, Velkovski 7, Smolčić 7, Štefulj 6,5 – Pavičić 6,5, Čerin 6,5, Andrijašević 6,5 (od 63′ Yateke 6), Lončar 6,5 (od 86′ Capan) – Kulenović 6,5 (od 77′ Lepinjica).




REAL SOCIEDAD: Remiro 7 – Gorosabel 6,5, Elustondo 6, Le Normand 6, Monreal 6 – Merino 7, Zubimendi 6,5, David Silva 7 – Portu 6 (od 89′ Januzaj), Isak 6 (od 72′ Willian Jose), Oyarzabal 6,5 (od 85′ Bautista 7).

Na kraju se pobjedonosni pogodak Real Sociedada nije dogodio kao splet okolnosti, prije svega individualne kvalitete gostujuće momčadi, pa i pada koncentracije u riječkim redovima, uzrokovanom velikom potrošnjom koju je izazvala utakmica.


Rijeka je nakon Milana i Olympiacosa, odnosno domaćeg ogleda protiv Seville, još jednom duboko u sudačkoj nadoknadi ostala bez velikog rezultata.


Foto galerija: Rijeka - Real Sociedad Foto: Vedran Karuza


Momčad Simona Rožmana taktički i trkački je odradila 90 minuta na najvišoj razini, pokazala da mladost, koju ima u kadru, u budućnosti može pisati prekrasne priče, ali na kraju je morala čestitati boljem suparniku. Šteta, jer Rijekina je ideja imala smisla, u riječkim redovima su bili svjesni da se neće moći previše nadigravati sa Španjolcima i najviše zbog toga ostaje žal što nije nagrađena remijem. “Bijeli” će još dugo žaliti za prilikama Andrijaševića i Lončara iz 14. minute, koje su mogle biti temelj senzacije, ali…


Foto galerija: Rijeka - Real Sociedad (2) Foto: Vedran Karuza


Rijeka se od prve minute hrabro suprotstavila lideru La Lige, momčad Simona Rožmana počela je utakmicu u skladu sa svojim mogućnostima, svjesna da će veći dio utakmice morati odolijevati pritisku favoriziranih gostiju iz San Sebastiana, ali i s jasnom idejom kako ugroziti njihova vrata kada se za to ukaže prilika.


Harmonika


Očekivanom visokom pritisku Španjolaca “bijeli” su odgovorili pas igrom, čak i duboko u svojoj polovici, koja je bila baza za tranziciju preko Andrijaševića i Kulenovića, koji su imali zadatak sačuvati loptu dok se netko iz pozadine ne priključi. U fazi obrane Rijeka je pokušavala biti kompaktna u sredini i natjerati suparnika da središnji braniči vode igru što je više moguće. Kada je bilo tako, rijetke su bile gužve pred Nevistićem, vezni red Riječana se širio i skupljao poput harmonike, što je značilo malo prostora za protok lopte Real Sociedada.


Foto galerija: Rijeka - Real Sociedad (3) Foto: Damir Škomrlj


Rijeka je takvom igrom u prvih 15 minuta potpuno ograničila suparnika i dočekala dvije velike situacije za vodstvo. U 14. minuti Pavičić, Andrijašević i Kulenović su s nekoliko dodavanja izigrali lijevu stranu gostujuće obrane, ali gostujući vratar Remiro odbio je udarac iskosa Andrijaševića pa sjajnim refleksom zaustavio Lončarov pokušaj s pet, šest metara.


Bio je to jasan znak da se Rijeka neće samo braniti, barem dok ima snage izlaziti u (polu)kontre, već da ima jasan plan kao pokazati zube kvalitetnijim gostima. Šteta da u nekim trenucima nije bilo kvalitetnijeg zadnjeg pasa (Lončar 23′) ili oštrijeg ubačaja s poludistance (Tomečak, Štefulj), jer su na odmor mogli i s vodstvom. Veliku priliku imao je i Lončar u 38. minuti, ali njegov udarac sa 16 metara otišao je zamalo pored gola.


Naravno, i Real Sociedad je imao svoje situacije, u 23. minuti Escoval je u zadnji tren zaustavio proigravanje Oyarzabala prema Davidu Silvi, koji bi ostao sam pred Nevistićem, minutu kasnije vratar “bijelih” obranio je pokušaje Merina i Davida Silve, dok su gosti najbliži pogotku bili u 26. minuti, kada je u gužvi nakon udarca iz kuta lopta vraćena do Le Normanda, koji je s desetak metara glavom pogodio gredu.


Pritisak gostuju je nakon toga jačao, Isak i Portu su prijetili glavom nakon ubačaja s bočnih pozicija, ali nisu bili precizni, a novi zicer u 43. minuti spriječio je Escoval koji je u situaciji dva na jedan presjekao dodavanje Portua prema Oyarzabalu koji je bio sam pred Nevistićem.


Povratna lopta


Real Sociedad je u drugom poluvremenu sve više prisiljavao Riječane na defenzivu, “bijeli” su počeli i vidljivo padati sa snagom zbog čega su sve teže čuvali loptu kada su je osvojili, što je Real Sociedadu omogućilo konstantni pritisak. Zapravo, ključni trenutak se dogodio kada je zbog ozljede iz igre u 63. minuti morao izaći Andrijašević, koji je bio ključna figura u povezivanju obrane i napada.


Nije Rijeka bila potpuno bez prilike, imala je nekoliko pokušaja izlaska na gostujuću zadnju liniju, ali jednostavno bila je nemoćna napraviti nešto više. Real Sociedad je svoju inicijativu mogao naplatiti u 56. minuti, kada je Nevistić udarac Portua iskosa s desne strane skrenuo u korner, u 71. je vratar “bijelih” bio dobro postavljen na udarac Le Normanda nakon kornera, baš kao i na pokušaj Bautiste u 88.


Sreća je bila saveznik “bijelih” pet minuta ranije kada je Oyarzabal pogodio vratnicu, ali ih je napustila u završnim trenucima utakmice. Igrala se treća minuta dodatka kada su Silva i Merino odigrali brzu kombinaciju poslije koje je povratna lopta došla do Bautiste, koji je pogodio za 0:1 i rasplinuo riječke snove o senzaciji.


Šteta, ne bi bilo nezasluženo da su “bijeli” osvojili bod, iako struci i igračima Rijeke i ovako treba skinuti kapu za način na koji su se suprotstavili vodećoj momčadi La Lige. Presudila je na kraju individualna kvaliteta, trenutak inspiracije jednog bivšeg i jednog sadašnjeg reprezentativca Španjolske pa i broj velikih utakmica…


Rijeci ostaje utjeha da je ideja s kojom se suprotstavila Španjolcima bila dobra, pa nakon sinoć više nitko neće pričati o popravljanju gol razlike na Rujevici, a Rijeka će već idućeg četvrtka u Alkmaaru sanjati novu senzaciju.