Anketa

BAN&RAČKI&LASER Rijeka se treba pojačati da ne bi zakasnila u lovu na vlak za Europu!

Denis Frančišković

Zoran Ban, Đani Laser i Predrag Rački/Foto Arhiva NL

Zoran Ban, Đani Laser i Predrag Rački/Foto Arhiva NL

Rijeka kao momčad dosta je upitna, dosta je tu limitiranih igrača. Ima tu kvalitete, ali ne neke koja »miriše« na prvo mjesto - tvrdi nekadašnji napadač bijelih Zoran Ban

RIJEKA Ključni studeni u kojem momčad igra jednu domaću i pet gostujućih utakmica nije najbolje počeo za nogometaše Rijeke. Momčad i struka spotakli su se već na drugoj stepenici nakon rutinski obavljenog posla u Varaždinu i izborenog četvrtfinala Kupa. Poraz se uvijek preboli, ali način na koji su »bijeli« pali uz Dravu jednostavno spada u rubriku – debakl.Rijeku čeka moćni Dinamo, a konkurencija puše za vratom. Dovoljno za alarm na Rujevici.

– Dogodilo se ono što sam svojevremeno predvidio. Rožman ima jako dobru igru prema naprijed, no kuća se nikad ne gradi od krova nego od temelja. Znači prva stvar je obrana i od nje sve polazi u nogometu – prisjeća se Predrag Rački, znani riječki menadžer. – Rožman u ovom slučaju griješi, ide obrnuto. Taj dečko ima želju i energiju te mogu reći da Rijeka čak izgleda puno bolje prema naprijed nego kod Matjaža Keka. No, zato su problem obrana i srednji red.


Rački je znalački detektirao problem Rožmanovog koncepta igre u startu. Ali ima i jednu zanimljivu ideju.


– U Osijeku smo vidjeli u prvom poluvremenu pravi nogomet prema naprijed, puno je igrača dolazilo u završnicu. A drugo katastrofa! To se Rožmanu događalo i kad je vodio Domžale. Sredina bi ostajala prazna, a obrana s dva, maksimalno tri igrača. I tu onda ima jako puno prostora u kojem momčad ispada. Kad bi bila moguća fuzija njega i Keka to bi bila prava priča. Jer i Kek bi mogao od Rožmana uzeti dio njegovih ideja – tvrdi Rački koji je unatoč svemu optimističan uoči nedjeljnog derbija na Rujevici.




– Ne vjerujem da će Rijeka izgubiti od Dinama. I to ako samo malo bolje položi obranu. Dinamu je najvažnija utakmica sa Šahtarom i ne može niti jedna momčad zadržati stalno tu razinu pa ni Dinamo. Prvo poluvrijeme iz Osijeka je bilo što se kaže iz udžbenika. Neka dečki samo tako nastave. Rijeka ima dobru momčad. Samo treba je posložiti. Primjerice uzmimo Murića. Držao bi ga u igri samo zbog njegovih ubačaja ljevicom. To nema niti jedan igrač u ligi – dodaje Rački.


Rožmanov nogomet


Đani Laser, iz mladosti znano vratarsko ime, ima iskustva iz rada Rijekine omladinske škole, uz funkciju trenera obnašao je i onu skauta.


– Rijeka je ušla u jedno novo razdoblje i trebat će dobro procijeniti kako i u kojem smjeru dalje. Ljudi koji svakodnevno u klubu rade morat će dobro proanalizirati situaciju i donijeti smjernice. Situacija je takva da se konkurencija pojačala, a gledatelji su navikli na borbu za sam vrh – kaže Laser, koji je jako dobro upoznao Rožmanov rad dok je bio sportski direktor Zavrča.


– Smjena trenera došla je malo neprirodno. Bišćan je natjecateljski trener koji je uspio izvući maksimum. Svi bi mi htjeli da utakmice budu još ljepše i bolje, ali on je radio u svojim okvirima. Igram slučaja Rožmana znam jer dok sam radio u Sloveniji on je preuzeo momčad Celja. Dosta sam skautirao protivnike i gledao sam jako puno njegovih utakmica. To su utakmice koje su izuzetno zanimljive, otvorene i sviđalo mi se jer se uvijek igralo za gol više. To je moderan nogomet i vrlo lijep za oko. No, Rožman je imao takav profil igrača, a kad je izgubio okosnicu takve igre imao je problema. A svaki trener se mora prilagoditi onom što ima. Rožman ima dobre ideje, no na kraju rezultat je uvijek taj koji se naprije gleda. Naravno treba mu i vrijeme – dodaje Laser koji zamjerana igračima, posebno iskusnicima na blagoj ili nikakvoj rekaciji u Gradskom vrtu.


– Rijekini igrači su preiskusni i individualno su morali puno bolje reagirati. Bilo je tu jako puno pogrešaka u reakcijama. I u postavljanju i u samom pristupu i načinu igre. Trebalo je stati na loptu i prostor na protivničkoj strani bolje iskoristiti.


S pobjedom protiv Dinama sve bi se zaboravilo.


– Ne moram niti govoriti što bi značila pobjeda protiv ovakvog Dinama. Donijela bi veliku pozitivu. Dečki moraju sada skupiti glave – tvrdi Laser.


Zoran Ban, bivši igrač Rijeke s inozemnom karijerom, sada je u menadžerskim vodama. Jako dobro prati sve što se događa oko Rijeke.


– Prije svega moram se vratiti unatrag mjesec i pol dana otkako je otišao Bišćan. Tu je već nastao mali problem jer novi trener je imao malo vremena za posložiti momčad i za neke svoje ideje. Dovoljno je pogledati utakmicu u Osijeku. Dečki su imali 2:0 i iza sebe fenomenalno poluvrijeme i onda izgube na taj način. Tu se postavlja puno pitanja. Što se dogodilo od jedne Rijeke koja je bila blistava do jedne Rijeke koja je bila katastrofalna? Naravno odgovornost je i na treneru i na igračima. Po meni posrnuti na takav način je i dosta neozbiljno – ističe Ban dodajući: – Zna se i kod velikih klubova događati da vode 3:0 pa izgube. Vidjeli smo to i u finalu Lige prvaka Milana i Liverpoola. No, ipak… Rijeka ima dosta igrača s iskustvom. Svi znamo koji su. Smatram da je Rijeka tu utakmicu svakako morala dobiti.


Nema puno vremena


Ban iznosi i svoje viđenje kvalitete igračkog kadra što nužno utječe i na konačnu izvedbu.


– Rijeka je velik klub u HNL-u i vremena nema puno. Ne daj Bože da dođe brzo još koji poraz, dva… Što poslije? Ne može se opet smijeniti trenera. Ne ide dobro i to treba ispraviti. Odgovornost je na svima na travnjaku. Ali treba reći i jednu istinu. Rijeka kao momčad dosta je upitna, dosta je tu limitiranih igrača. Ima tu kvalitete, ali ne neke koja »miriše« na prvo mjesto. Bit će tu borbe sa svima iz gornjeg doma. Tu ima dobrih igrača, ali i nekih koji ne mogu pratiti klupske ambicije – tvrdi Ban.


Koliko kod teška, utakmica s »modrima« prava je prilika za igrače da se dokažu u teškom trenutku.


– Najgore je kad momčad izgubi samopouzdanje. To onda naruši i atmosferu. Tako da situacija nije dobra. I to još kada dolazi Dinamo koji je svemirski brod za sve ostale naše momčadi. Igrači se trebaju probuditi, porazgovarati međusobno i vidjet što je dobro, što nije. I treba napraviti sve da se pobijedi. Zašto ne? Dinamo je uvijek teško prolazio i na Kantridi i na Rujevici. Ta pobjeda bi bila sjajna stvar za ekipu, zaboravilo bi se sve ovo loše u zadnje vrijeme. To nije nemoguća misija jer »modri« imaju jako tešku utakmicu sa Šahtarom – smatra Ban.


Po Banu većeg motiva od Dinama koji igra Ligu prvaka nema u ovom trenutku.


– Ono što slijedi za Rijeku je jako teško. No, neka nas sada igrači demantiraju. Naka naprave pozitivan niz i sada se dokažu – kaže bivši napadač »bijelih« i dodaje kako bi se Rijeka ipak morala pojačati.


– Rijeka se treba i pojačati na dvije, tri pozicije. Po meni treba osvježiti momčad. Sve kako ne bi bilo kasno dok se bude lovio vlak za Europu. Za Rožmanovu napadačku igru treba vremena, poglavito kad znamo da je Rijeka igrala dosta defenzivno i pod Kekom i pod Bišćanom. Za to treba imati igrače koji će sve to pratiti – zaključuje Ban.