Europska lekcija

AZ Alkmaar je Rijeku vratio u realnost, suvišno je sada raspravljati je li Rožman trebao biti pragmatičniji…

Mateo Sučić

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Rijeka je, sukladno najavama, na AFAS stadion istrčala hrabro, ali bez pokrića u onome što je pokazalaRIJEKA Nogometaši Rijeke skupo su platili europsku školu, loše se proveli u Alkmaaru i bitno pokvarili solidan dojam koji je ostao nakon sraza s Real Sociedadom. Suvišno je sada raspravljati i je li Simon Rožman morao biti malo više pragmatičan u odabiru početnih postavki s kojima će se suprotstaviti AZ-u ili neki igrači bolje reagirati u pojedinim trenucima, bitno je samo izvući potrebne pouke da se neke stvari više ne bi ponavljale. Pogotovo ne u europskim utakmicama. Rijeka je, sukladno najavama, na AFAS stadion istrčala hrabro, ali bez pokrića u onome što je pokazala kroz veći dio utakmice protiv AZ-a te doživjela bolno prizemljenje koje neće biti tragično ako se iz njega izvuku adekvatni zaključci.


Rezultat iz Alkmaara u ovom je trenutku Rijekina realnost kada se dogodi utakmica u kojoj suparnik kazni prve dvije pogreške, vratar ostane bez poneke vrhunske intervencije, a na drugoj strani se ne realizira ono malo (polu)prilika koje se ukažu. Kada se svi ti elementi poklope, dogodi se Kopenhagen, kada se ostvari dio njih, Rijeka može odigrati utakmicu na razini one protiv Real Sociedada, ali kada baš svi izostanu, na europskoj je razini neminovan uvjerljiv poraz kakav su doživjele Rožmanove trupe.


I ne treba uvjerljiv poraz shvatiti tragično, AZ Alkmaar je momčad koja bi ove sezone, da nije bilo maćehinskog odnosa domaćeg saveza, igrala Ligu prvaka, koja na popisu reprezentacije Nizozemske ima četiri igrača koja su igrala protiv Rijeke (Bizot, Wijndal, Koopmeiners i Stengs) i koja će znati i htjeti kazniti svaku priliku koja se ukaže. Rijeka to, nažalost, (još) nema… Jednostavno, tamo gdje prestaje uloga trenera i snaga kolektiva, razliku počinje raditi individualna kvaliteta koja je u četvrtak navečer na AFAS stadionu bila uvjerljivo na strani domaćina.
Rijeci za utjehu ostaje što je dio mladih igrača napravio još jedan korak u europskom školovanju, što je ostala dosljedna svom načinu igre i što je počela dobivati neke nove igrače (Menalo, Anastasio), odnosno vraćati stare (Halilović), ali sada se mora okrenuti HNL-u, koji je ipak Rijekina realnost i utakmicu sa Šibenikom odraditi s gardom s kojim ih je AZ Alkmaar u četvrtak uvjerljivo pobijedio.