Lice i naličje pobjede

Analizirali smo Rijekinu pobjedu na Poljudu, podcrtali neke dobre, ali i ne tako dobre stvari

Mateo Sučić

Nogometaši Rijeke slave pogodak/Foto PIXSELL

Nogometaši Rijeke slave pogodak/Foto PIXSELL

Reakcija riječke momčadi nakon primljenog pogotka bila je prava jer su »bijeli« od desete minute zauzeli europski gard i znali što i kako žele ostvariti



RIJEKA Analizirali smo pobjedu Rijeke na Poljudu, podcrtali puno dobrih, ali i neke loše stvari u igri “bijelih”:


Što je bilo dobro


Pobjeda


Rijeka je tek u četvrtom prvenstvenom gostovanju osvojila prve bodove izvan Rujevice, što je, uz neodigrane utakmice, glavni razlog zbog kojeg »bijeli« u ovom trenutku zaostaju za vodećim Osijekom i Dinamom. Ipak, ovakve pobjede znaju biti prekretnica u izgradnji momčadi, šteta što su ostale još dvije prvenstvene utakmice.




Reakcija


Reakcija riječke momčadi nakon primljenog pogotka bila je prava jer su »bijeli« od desete minute zauzeli europski gard i znali što i kako žele ostvariti. Može Caktaš pričati koliko hoće o nezasluženoj pobjedi Rijeke, ali Hajduk nakon pogotka nije imao organizirani dolazak pred Nevistića, već se sve svodilo na ubačaje u gužvu.


Obrana


U utakmicama po teškim uvjetima kakvi su u nedjelju vladali na Poljudu, u pravilu pobijedi momčad koja manje griješi, a riječki defanzivni blok tu zaslužuje visoku ocjenu. Na čelu s Galovićem koji sve dobro vodi, Capan, Smolčić, Tomečak i Štefulj su odigrali dobru utakmicu i do zadnje sekunde zadržali visoku koncentraciju.


Što nije bilo dobro


Ulazak u utakmicu


Riječanima kao da je nešto nedostajalo u prvih desetak minuta utakmice u kojima je Hajduk bio agresivniji, odlučniji i odnio praktički sve druge lopte. Nisu doduše puno prijetili, ali jedanaesterac se dogodio kao posljedica veće želje s kojom je Hajduk ušao u utakmicu, dok je Rijeka tih desetak minuta uglavnom bila promatrač.


Druge lopte


Posebno u otvaranju utakmice, ali onda dijelom i u nastavku kada se igralo u kaljuži, Rijeka je imala problema s osvajanjem drugih lopti. Doduše, profil igrača Rijeke je takav da im nisu do kraja odgovarali uvjeti, skok i duel igra, ali u konačnici su se prilagodili koliko su mogli i ostvarili važnu pobjedu.


Energetska potrošnja


Igranje utakmica u uvjetima kakvi su vladali na Poljudu u pravilu iziskuje puno veću fizičku i energetsku potrošnju nego što je to u normalnim uvjetima slučaj. Rijeka je posljedice jedne takve utakmice već osjetila protiv Kolosa koju je Murić platio dužim izostankom, pa je zbog toga Rožmanova izjava išla u smjeru nadanja da se nitko nije ozlijedio.