Dvije strane pobjede

Analiza Rijekine pobjede na Maksimiru: Dvojica igrača pokazala su odličnu formu, ali bilo je i nekih loših stvari na terenu

Mateo Sučić

Stjepan Lončar/Foto D. KOVAČEVIĆ

Stjepan Lončar/Foto D. KOVAČEVIĆ

Još od one utakmice u Kopenhagenu Rožmanova momčad je pokazala kvalitetu da navuče suparnika na svoju polovicu pa onda brzim prijenosom lopte dođe u situaciju za pogodak



RIJEKA Analizirali smo pobjedu Rijeke na Maksimiru i izvukli dobre i loše stvari koje smo mogli vidjeti na terenu.


Što je bilo dobro


Izlazak iz pritiska
Nogometaši Rijeke ove sezone su, posebno na europskim utakmicama, usavršili izlazak iz pritiska suparnika. Još od one utakmice u Kopenhagenu Rožmanova momčad je pokazala kvalitetu da navuče suparnika na svoju polovicu pa onda brzim prijenosom lopte dođe u situaciju za pogodak. Protiv »modrih« je to savršeno funkcioniralo.


Stjepan Lončar
Sjajni veznjak potvrdio je visoku razinu forme, odigrao još jednu europsku utakmicu i pokazao da je jedan od ključnih igrača Rijeke ove sezone. Osim pogotka i asistencije, pripremio je još neke odlične situacije (Menalo, Murić), ali i odradio golemu količinu posla u defenzivi, zatvarajući koridore prema Nevistiću.




Ivan Nevistić
U Maksimiru je nemoguće ostvariti dobar rezultat ako ti golman nije na razini, a Nevistić je još jednom pokazao visoku klasu unatoč činjenici da su mu tek 22 godine. Sjajna reakcija na Ademijev udarac iz blizine, nakon što mu je prethodno ispala lopta, pa obranjeni jedanaesterac Petkoviću bili su impuls samopouzdanja cijeloj momčadi.


Što nije bilo dobro


Realizacija
Teško se sjetiti utakmice Rijeke na Maksimiru u kojoj su »bijeli« imali toliko prilika za pogodak. Kulenović je imao dvije odlične situacije u prvom poluvremenu pa Menalo prije i nakon vodećeg pogotka, onda i Murić kada je već bilo 0:2… Na Maksimiru se takve prilike moraju iskoristiti jer ih u pravilu nikada nema tako puno.


Trenuci panike
Iako je Rijeka odigrala hrabrih 90 minuta, poneke situacije kod kontinuiranog pritiska »modrih« izazvale su i neku paničnu reakciju. Dogodila se i poneka lopta »bez adrese« u opasnoj zoni i nekoliko izgubljenih duela, koji su mogli značiti opasnost. Srećom po »bijele«, takve situacije su bile rijetke pa nisu koštale.


Žuti kartoni
Duje Strukan dao je doprinos europskoj utakmici Dinama i Rijeke, od prvog trenutka puštao čvršću igru, ali i iskartonirao (opravdano) Riječane koji će u idućem kolu u Varaždinu igrati bez svih triju središnjih braniča iz Maksimira (Capan, Galović, Smolčić) i jedinog lijevog beka (Štefulj) u kadru. Ali nekim drugima se otvara prilika…