Europska liga

ANALIZA Bišćan si nema što predbaciti, ali će bijeli za prolazak morati nešto drastično promijeniti

Marko Cvijanović

Foto: HNK Rijeka, nk-rijeka.hr

Foto: HNK Rijeka, nk-rijeka.hr

Za plasman u Europsku ligu trebat će puno više od četrdesetak minuta discipliniranog zatvaranja prostora i pokrivanja igrača u zoni udarca protivnika



RIJEKA – Nogometaši Rijeke minimalno su poraženi od Genta u prvoj utakmici play-offa Europske lige (1:2), poslije koje prevladava dojam da su u Belgiji prošli puno bolje negoli to sugerira konačni rezultat.


Riječani su iz jedinog udarca u okvir protivničkih vrata postigli željeni pogodak u gostima (Halilović 39’), ali on neće značiti mnogo ako »bijeli« u uzvratnom susretu ne podignu razinu svoje igre. Za plasman u Europsku ligu trebat će puno više od četrdesetak minuta discipliniranog zatvaranja prostora i pokrivanja igrača u zoni udarca protivnika.


Depoitre odlučio


Utakmicu u Gentu u rezultatskom su smislu prelomili pogoci snažnog domaćeg napadača Laurena Depoitrea koji je u drugom poluvremenu u dva navrata (57’, 71’) potvrdio pojedinačnu kvalitetu više u odnosu na riječke braniče: uoči prvog pogotka utrčao je iza leđa nesmotrenog Punčeca, a uoči drugoga jednostavno nadskočio Župarića. Kraj priče.




Trener Rijeke Igor Bišćan nema si što predbaciti, njegova je momčad odigrala utakmicu u granicama objektivnih mogućnosti, nesmotrenost i loš tajming u skoku valja svrstati pod zajednički nazivnik pojedinačnih propusta.


Gent je samo jednom u prvom poluvremenu uspio poremetiti poredak u zadnjoj liniji Riječana (David 33’), stopostotna prilika Jaremčuka (36’) stigla je kao posljedica nonšalantne reakcije Acostyja, koji je ni iz čega darovao loptu protivniku (Depoitre) u takozvanoj »zabranjenoj zoni«. Domaći trener Jess Thorup uhvatio se od muke za glavu i završio na koljenima prije negoli je Tibor Halilović (39’), također na koljenima, proslavio vodeći pogodak Rijeke.


Kvržićeva ozljeda


Između dvaju Depoitreovih pogodaka dogodilo se nešto još gore: Kvržić se u trku po desnoj strani uhvatio za »zadnju ložu« i zelegao na travnjak s kojega je iznesen na nosilima, sve ukazuje na puknuće mišića što iziskuje oporavak koji će potrajati najmanje nekoliko tjedana.


U nedostatku adekvatnih rješenja u igru je ušao branič Velkovski koji je završio na poziciji zadnjeg veznog, a na desni bok preselio vezni igrač Capan. Na visokoj europskoj razini improvizacije jednostavno nisu dobrodošle.


Do kraja utakmice riječka je obrana još dvaput bila na iskušenjima, Depoitre (79’) i pogotovo Jaremčuk (80’) promašili su izgledne prilike, koje nisu bile kažnjene bez obzira što je u smiraju utakmice osjetno popustio pritisak domaćina.


U rijetkim razdobljima kada nisu bili u podređenom položaju Riječani su jednostavno pružili premalo, što ne znači da se nemaju pravo nadati povoljnom ishodu uzvratne utakmice.


Nešto se, međutim, u njihovoj igri mora drastično promijeniti da bi zadržali nadu u Europsku ligu.