Kapetan Rijeke

ALEX GORGON: Rijeci uvijek mora biti cilj da pobjeđuje, pogotovo kad igra s momčadima s dna ljestvice

Denis Frančišković

Alexander Gorgon u društvu mlađega sina nakon utakmice protiv Intera/R. BRMALJ

Alexander Gorgon u društvu mlađega sina nakon utakmice protiv Intera/R. BRMALJ

Naš cilj je bio pobijediti Inter i tako dočekati Hajduk, ali sad moramo malo drugačije razmišljati. Jako smo puno energije potrošili u europskim utakmicama i možda nam je ovaj put nedostajalo malo više mentalne snage - tvrdi Gorgon 



RIJEKA Samo jedna pobjeda u šest posljednjih utakmica! Mršav je to učinak nogometaša Rijeke na kraju ljeta. I prijelaznog roka koji nikad dosad u eri Damira Miškovića nije bio tako mizeran. Rijeka je sanjala Europu igrajući više na kartu sreće i lošeg dana protivnika, manje na kartu brige o vlastitoj konkurentnosti i – kvaliteti. Koja nije baznačajna, ali niti tolika da bi se lakoćom preskočila posljednja, uvijek zahtjevna prepreka play-offa i ušlo u grupnu fazu Europske lige. No, sve to zahtjeva posebnu analizu…


Na domaćem planu Rijeka je žrtvujući se i podređujući Europi, šahovski rečeno ostala s figurom manje, izgubila korak s vodećima. Nakon poraza od Gorice, stigla su dva remija, s Osijekom i posebno bolan s Interom, »fenjerašem« lige. Prst sudbine u naelektriziranom srazu sa Zaprešićanima opravdano je uperen u slabog suca Antu Čuljka koji je izgubio kontrolu nad utakmicom i odveo je gotovo na rub incidenta. Posve neočekivano, zna li se da su »žuti« uvijek bili korektan suparnik, a Samir Toplak nebrojeno puta naglašavao sve vrijednosti riječkog kluba i ozračja. Njegove pohvale »bijelima« proteklih su godina bila bezrezervne, a na kraju prvog dana rujna doživio je na Rujevici zvižduke i vrijeđanja kao malo tko. Istina je i da su gosti na sve moguće načine radili destrukciju igre, toliko izležavanja i otezanja igre davno nije viđeno na riječkom travnjaku. I sve je prošlo s minimumom sankcija, poglavito start Postonjskog nad Murićem koji je nekadašnjeg igrača »bijelih« trebao u ranoj fazi susreta »otjerati« u svlačionicu.


Uz sve to, na Rujevici ne trebaju bježati niti od vlastitih slabosti. Momčad nije bila niti izbliza na željenoj razini, a one iskusne moraju se znati prilagoditi i takvim situacijama u kojima slabiji protivnik ne bira sredstva da dođe do cilja.


Promišljati budućnost




– Utakmica je počela jako čudno, ali uspjeli smo se vratiti. Imali smo na kraju i dobre šanse, mogli smo i pobijediti. Nervoza? Bilo je možda malo na početku, ali znali smo da imamo još drugih 45 minuta. No, ne znam… Možda smo malo više zadnjih tjedana potrošili energije i kao da nam je nešto nedostajalo u napadu. Ali ponavljam, imali smo šanse i mogli pobijediti – kaže Alexander Gorgon, kapetan »bijelih« koji je nakon dugo vremena, praktički 50-ak dana, opet zaigrao od prve minute i zabio izjednačujući pogodak.


– Sigurno da nismo zadovoljni, izgubili smo dva boda. Rijeci uvijek mora biti cilj da pobjeđuje, pogotovo kad igra s momčadima sa samog dna ljestvice. Ali vidimo da je to nogomet i da je svaka utakmica drugačija. Šteta… Sad se opet moramo napuniti energijom i koncentrirati na Hajduk. Naš cilj je bio pobijediti Inter i tako dočekati Splićane, ali sad moramo malo drugačije razmišljati. Jako smo puno energije potrošili u europskim utakmicama i možda nam je ovaj put nedostajalo malo više mentalne snage – dodaje Gorgon koji smatra da će stanka itekako dobro doći da se »razbistre« glave i opet uhvati pobjednički korak.


Najljepše utakmice


– Sad imamo vremena da zaboravimo sve loše stvari, da opet napravimo dobru atmosferu i da nam se vrate neki igrači nakon ozljede. Čeka nas jako bitna utakmica i sada nema smisla razmišljati previše o prošlosti. Treba se koncentrirati na ono što donosi budućnost.


Ozljede su posebna priča Rijekine svakodnevice od dolaska Bišćana. No, još se nije dijagnosticiralo gdje se najviše griješi…


– Ozljede? Naravno da su nas sputale. Da smo bili kompletni, možda bi čak i utakmica protiv Genta prošla drugačije. Ali sad nema smisla razmišljati »što bi bilo kad bi bilo«. Treba gledati prema naprijed – kaže kapetan koji vjeruje da će sada napokon moći uhvatiti ritam utakmica.


– Sad sam OK, ništa me više ne boli. Sretan sam što sam opet u momčadi, što dobivam minutažu. Sad imam dva tjedna da se još bolje spremim i onda ću moći ući u kontinuirani ritam. Gol za novo samopouzdanje? Istina, uvijek je lijepo kad zabiješ gol, pogotovo kad se vratiš nakon dugo vremena i nakon ozljede. No, nisam jako zadovoljan, nije to bio gol koji je donio pobjedu – tvrdi Gorgon.


Dva tjedna priprema prije svega su pripreme za jadranski derbi. U fokusu je dolazak Hajduka na Rujevicu. I to zahuktalog, možda s Filipom Bradarićem s druge strane.


– Derbi s Hajdukom uvijek je nešto posebno. I za nas igrače, za navijače, za cijeli grad… Već na početku tjedna počinje se osjećati ta atmosfera, za to ne treba posebna motivacija, svi izlaze na teren s mišlju da pruže sve od sebe. To su za nas naljepše utakmice – priznaje Gorgon koji je protiv Intera odigrao 100. utakmicu za Rijeku i zabio 36. pogodak.


– Iskreno, nisam znao da mi je ovo 100. utakmica za Rijeku. Lijepo je to saznanje, u Rijeci se stvarno dobro osjećam – zaključuje Gorgon.