Mišković odlučuje

Aktualizirana tema o promjeni vlasnika kluba s Rujevice: Proda li se Rijeka, bit će to pozitivna priča

Denis Frančišković

Damir Mišković / Snimio V. KARUZA

Damir Mišković / Snimio V. KARUZA

Rijeka kao klub i grad i previše su prirasli Damiru Miškoviću, tako važna odluka, dođe li do nje, sigurno će biti apotekarski odvagana



RIJEKA   Rijeka se prodaje. Ponovo je aktualizirana priča koja traje već petu godinu i kod navijača Rijeke uvijek izaziva pomiješane emocije. Jer Damir Mišković spasio je Rijeku koja je bila pred bankrotom i ispadanjem, a u 12 godina svoje ere napravio nikad ljepšu sportsku »štoriju« na Kvarneru. Rijeka je došla do povijesnih uspjeha i trofeja, zapaženo igrala u Europi i – postala opet jaka. Stabilnost i organizacija kluba nešto je što neki (ne)uspješno pokušavaju kopirati posljednjih godina, a Rijeka ide dalje. Nakon netom završene sezone opet se pokazala gdje pripada, u vrh hrvatskog nogometa. I sve to u Miškovićevoj eri.


Nekad je na tom putu bilo jako dobro, nekad lošije, nekad slabije. No, Rijeka je cijelo to vrijeme imala brz i kvalitetan tok u stremljenju k ciljevima, rijetko se »izlijevala« iz svog korita. Navijači to znakovito znaju protumačiti sloganom »nabujala Rječina«. Sve pod Miškovićem.


Crveni tepih


Promjene uvijek donose neke sumnje i zato su navijači (ne)opravdano zabrinuti za sudbinu svog kluba. Ipak, sudeći po optimizmu predsjednika, ne trebaju niti najmanje zabrinuti, proda li se Rijeka, bit će to samo pozitivna priča. Konkretna ponuda još nije došla na adrsu Rujevice, ali to ne znači da je neće biti, za dva dana, tjedan-dva, mjesec, pola godine, godinu… Mišković se pritom rukovodi svojom devizom koju je već nekoliko puta znakovito naglasio. A parafrazirajući nju, Rijeka može doći u ruke samo onog koji će je zadržati na istoj razini ili – učiniti boljom. Takvom će predsjednik prostrijeti crveni tepih. Druge ponude i opcije ne dolaze u obzir.




Priča o prodaji Rijeke ide od svibnja 2019. i osvajanja Kupa u Puli. I svako malo poprima drugačije obrise, intenzivira se pa splahne. Spominjali su se Kinezi, Lürssen, Arapi… Sada su aktualni Amerikanci, Nijemci, Izraelci… Koliko i kako će se zakotrljati ili se već zakotrljala nova priča oko Rijeke i buduće strukture vlasništva, trebat će sačekati. Puno ili malo, to nitko ne zna. Kad punuda dođe, trebat će je detaljno razmotriti, odvagati i u konačnici donijeti odluku, ali samo za boljitak Rijeke. Ona je zasad još uvijek od Miškovićeva u najvećem postotku i više nego dvostruko manjem Grada Rijeke.


Samo bolje


Domaćim eterom posljednjih dana opet struje različite priče, nešto slično kao i oko sudbine Željka Sopića. Mišković je taj koji odlučuje i kada je potvrdio da zagrebački stručnjak ostaje na Rujevici, sve je postalo završni čin. Tako će sigurno biti i kad je u pitanju sudbina Rijeke. Drugačije niti ne može, Rijeka kao klub i grad i previše su prirasli Miškoviću, tako važna odluka, dođe li do nje, sigurno će biti apotekarski odvagana.


Mišković je ušao u 60. godinu života, prije 12 godina počelo je novo poglavlje tada kluba s Kantride, sada Rujevice. Klub je osvojio povijesni naslov prvaka Hrvatske (2017.), četiri Kupa Hrvatske (2014., 2017., 2019., 2020.), Superkup Hrvatske (2014.) te četiri plasmana u skupini Europske lige uz igranje u play-offu Lige prvaka. Bila je to renesansa Rijeke, Mišković će se pobrinuti da jednog dana dobije samo boljeg nasljednika.