Veznjak Rijeke

ADAM GNEZDA ČERIN Sociedad je kvaliteta, ali imamo jednake izglede za dobar rezultat

Mateo Sučić

MARATONAC – Adam Gnezda Čerin/Foto V. KARUZA

MARATONAC – Adam Gnezda Čerin/Foto V. KARUZA

Znamo kakvo je natjecanje La Liga i da Real Sociedad nosi kvalitetu čim pripada gornjem domu, ali kada utakmica počne, svi smo jednaki i svi imamo jednake izglede za dobar rezultat – kaže Gnezda Čerin



RIJEKA Adam Gnezda Čerin brzo se prometnuo u jednu od važnijih figura riječke momčadi. Iako je došao uz puno upitnika nakon što je praktički godinu dana bio bez minutaže u njemačkom drugligašu Nürnbergu, pohvatao je konce igre na način da se u ključnim utakmicama sezone nije osjetio izostanak ponajboljeg veznjaka Rijeke Tibora Halilovića.


U pobjedi protiv Varaždina još je jednom potvrdio kvalitetu svoje izvedbe i dao velik doprinos ostanku bodova na Rujevici.


– Od početka smo imali plan kojeg smo se držali cijelu utakmicu. Vjerovali smo u sebe te smo nakon primljenog pogotka dodatno podigli samopouzdanje, ojačali smo momčadski duh i u ovom trenutku mislim da nas je teško pobijediti. Mogli smo postići možda još neki pogodak, ali nakraju je važno da nismo primili još jedan i da smo pobijedili – kaže Adam Gnezda Čerin, veznjak koji se brzo prometnuo u jednu od ključnih figura Rijekina veznog reda.




I njegov rast pratio je onaj cijele momčadi koja još jednom, kao i protiv Kolosa ili Slaven Belupa, nije gubila glavu kada rezultat nije išao u željenom smjeru.


– U svakoj utakmici imamo svoj plan, neovisno o tome vodimo li ili gubimo i to je ispravan put. Tako je bilo protiv Slaven Belupa, isto smo napravili i protiv Varaždina i sretni smo što je dalo rezultata.


Velika obitelj


Čerin je brzo prošao razdoblje adaptacije na novu sredinu i s kontinuitetom nastupa pokazao zanimljiv potencijal.


– Od samog sam početka odlično primljen, Rijeka je kao jedna velika obitelj i brzo sam se prilagodio na način treninga. To mi je puno pomoglo, kao i činjenica da sam s trenerom Rožmanom surađivao u Domžalama. Drago mi je što sam došao u sredinu u kojoj se dobro međusobno razumijemo, to pokazujemo na travnjaku i želja mi je tako nastaviti.


Budući da kvaliteta njegove izvedbe raste sa svakim nastupom, logično je zapitati se koja je njegova razina.


– Brzo sam dobio priliku, bilo je i nekih sretnih okolnosti za mene, ali mislim da sam sve iskoristio na najbolji način. Krenulo je bolje od očekivanog nakon što praktički godinu dana nisam igrao, što je najgore za mladog igrača, ali zadovoljan sam napretkom nakon što sam kroz nekoliko utakmica uhvatio ritam. Mislim da rastemo i momčad i ja osobno, ovo sada sigurno nije naš limit i vjerujem da možemo još bolje od ovoga.


Čerin je imao priliku vrlo dobar nastup okruniti i prvijencem u utakmici u kojoj je imao 96 posto točnih dodavanja.


– Šteta za taj pogodak, ali meni je važnije da se pobijedilo i da je bila dobra utakmica s moje strane.


Izazov


Možda se prvijenac dogodi u četvrtak kada na Rujevici gostuje Real Sociedad.


– To bi bilo sjajno, ali ne gledam na taj način niti se opterećujem. Moje je da pokušavam odigrati što bolje mogu, a onda će doći i pogodak.


Dolazak jedne od vodećih momčadi La Lige podignuo je razinu mobilizacije na Rujevici, europska pozornica će biti velik izlog Riječanima.


– Ne igra se svaki dan u Europi, pogotovo grupna faza. Za sve nas je ovo velik izazov, nešto za što treniramo i u tome moramo istovremeno uživati i pokušati napraviti što više. Ne opterećujemo se rezultatom, idemo dati sve od sebe i pokušati što više usrećiti naše navijače.


Ipak, ime suparnika i liga iz koje dolaze izazivaju respekt Riječana.


– O kvaliteti suparnika ne treba puno govoriti. Znamo kakvo je natjecanje La Liga i da Real Sociedad nosi kvalitetu čim pripada gornjem domu. Čeka nas težak suparnik, ali kada utakmica počne, svi smo jednaki i svi imamo jednake izglede za dobar rezultat. Nikoga se ne bojimo, protiv svakog ćemo pokušati igrati svoju igru i pokazati se u najboljem mogućem izdanju pa ćemo vidjeti do kud će nas to dovesti – zaključio je Adam Gnezda Čerin.


Pretrčani kilometri? Vjerojatno je do genetike

Adam Gnezda Čerin pretrčao je 12.414 metara na utakmici protiv Varaždina, od toga 3.061 metar je bio u trci visokog intenziteta što su, kažu na Rujevici, brojke koje spadaju u sam europski vrh.
Koja je tajna tih trkačkih kapaciteta?
– Iskreno, nikada nisam posebno radio na izdržljivosti, tako da je vjerojatno do genetike. Ali i na utakmici kada uđeš u ritam, ne razmišljaš o tim stvarima, nego pomažeš momčadi i to te nosi. Meni te brojke ne znače mnogo ako se igra loše, ali kada je igra dobra i ostvari se pobjeda, onda to dođe kao potvrda da si nešto kvalitetno odradio – kaže Čerin.