Luka Capan

Veznjak Rijeke upozorava: “Moramo biti drugi čak i ako UEFA odluči da drugo mjesto neće voditi u Ligu prvaka”

Davor Petrović

Luka Capan,

Luka Capan,

Znamo da UEFA zbog ove situacije razmišlja o nekim promjenama za novu sezonu, ali mi moramo biti drugi, čak i ako taj plasman neće voditi u kvalifikacije Lige prvaka - kaže Capan



RIJEKA  Odluke nadležnim službi, vezane uz mjere prevencije širenja koronavirusa, omogućile su nogometnim klubovima početak treninga u većim grupama. Doduše, na Rujevici se već neko vrijeme radi punom parom.


– Mi smo počeli među prvima trenirati u manjim grupama. Sada je već tri tjedna otkako stalno radimo, a svi smo jedva čekali da se opet vidimo. Realno, suigrače i ljude iz stručnog stožera vidim češće nego svoju obitelj. Doduše, ta promjena nije bila prevelika jer nakon treninga moramo ići direktno doma, bez zadržavanja – objašnjava Luka Capan.


Od ponedjeljka smijete trenirati u većim grupama, samo je bitno da se održava socijalna distanca. Ta promjena je, vjerojatno, dobrodošla?


– Do sada smo održavali razinu fizičke spreme, a sada se konačno možemo posvetiti taktičkim stvarima koje smo jako dobro radili u zadnjih nekoliko kola prije prekida sezone. Jasno je da želimo nastaviti prvenstvo istim putem. Međutim, još uvijek ne igramo na golove i nastojimo izbjegavati kontakt.




 


Bilo bi idealno da sve prođe u redu i da počnemo igrati od 30. svibnja. Malo je zeznuto što nas odmah na početku očekuje polufinale Kupa s Osijekom jer to je užasno važna utakmica. Neralno je očekivati da ćemo biti u top formi – kaže Capan


Zapravo, prekid sezone je stigao baš kada je Rijeka uhvatila snažan zamah u prvenstvu. Slažete li se s time?


– Tako je. Baš smo lijepo igrali zadnjih nekoliko utakmica, čak i u porazu na gostovanju kod Dinama. Na kraju smo teško poraženi, ali do 80. minute smo bili unutra i držali smo ih u šahu. U prvih pola sata drugog poluvremena Dinamo nije mogao preći centar. Na žalost, u završnici smo posustali. Ne sjećam se da je u našoj ligi neka momčad tako dobro odigrala u Maksimiru. U zadnjih nekoliko kola smo radili sve što trener traži od nas, a vjerujem da će to u nastavku sezone biti puno bolje.


Važna utakmica


Za pretpostaviti je da se veselite kraju ovog mjeseca?


– Bilo bi idealno da sve prođe u redu i da počnemo igrati od 30. svibnja. Malo je zeznuto što nas odmah na početku očekuje polufinale Kupa s Osijekom jer to je užasno važna utakmica. Neralno je očekivati da ćemo biti u top formi, ali dat ćemo sve od sebe da se vratimo tamo gdje smo bili prije prekida. Osim toga, kako je nama, tako je i njima. Svi smo proživjeli iste stvari. Mislim da ćemo na početku svi letjeti terenom na svježinu, a jedino otvoreno pitanje će biti koliko će to dugo trajati. Teško je očekivati da ćemo imati dovoljno snage za odigrati svih devedeset minuta na visokoj razini.


Cilj u prvenstvu nije se mijenjao?


– Želimo osvojiti drugo mjesto, iako će to biti jako teško. Lokomotiva ima samo bod manje od nas, Hajduk dva, a Osijek pet. Naravno, mi vjerujemo u sebe i nadamo se drugom mjestu i osvajanju Kupa. Realno, nitko od nas ne zna što će biti s koronavirusom. Daj Bože da se sve smiri. Međutim, moramo biti svjesni i mogućnosti da će opet sve stati. Iz naše perspektive, to znači da bi svaka nova utakmica mogla biti odlučujuća. Prema tome, ne smijemo si dozvoliti pad sa drugog mjesta jer svaka utakmica može biti i zadnja u sezoni. Ne daj Bože da se neko zarazi i HNS bude prisiljen zaključiti prvenstvo prije 36. kola. Znamo da UEFA zbog ove situacije razmišlja o nekim promjenama u klupskim natjecanjima za novu sezonu, ali mi moramo biti drugi, čak i ako taj plasman neće voditi u kvalifikacije Lige prvaka.


Prevencija


Vratimo se malo unatrag. Kako ste proveli karantenu?


– Cijelo vrijeme sam bio u Rijeci. Dok se mislilo da će sezona biti prekinuta, na neko kratko vrijeme otišao sam do roditelja u Zagreb. Majka mi je liječnica i objasnila mi je neke stvari, a zatim sam se vratio u Rijeku jer nisam htio ništa riskirati. Što se tiče životnih navika, nije bilo nekih velikih promjena, iako nisam smio izlaziti i družiti se sa suigračima.


Vjerojatno ne pamtite kada ste u ovo doba godine imali toliko dana bez nogometa?


– Bilo mi je neobično bez treninga i utakmica jer, realno, od desete godine života nisam imao ovako dugu pauzu. No, stvarno bi me bilo sram žaliti se zbog toga. U cijelom svijetu je puno ljudi doživjelo puno teže stvari u odnosu na nas sportaše. Za vrijeme karantene sam uredno odlazio na trčanje u šumu i radio sam vježbe za prevenciju ozljeda. Naša tijela su naviknuta na puno kraće pauze, a ovo se još dogodilo usred sezone. Baš zato sam smatrao da moram puno više raditi na prevenciji. Stvarno sam se trudio da mi dani ne budu značajno različiti nego inače u ovo doba sezone.


Prije nešto više od mjesec dana ste navršili 25 godina. Kako ste u karanteni proslavili svojih prvih četvrt stoljeća?


– U normalnim okolnostima bih pozvao suigrače da nazdravimo mom rođendanu. Sada mi tako nešto nije padalo na pamet jer nisam htio da ispadne kako nogometaši Rijeke krše zabranu okupljanja. Preko video veze sam se vidio s nekoliko najbližih prijatelja i tako smo se podružili dva-tri sata. Opet, nisam jedini koji je na taj način slavio rođendan. Sigurno je da ću ga dugo pamtiti…