Odličan protiv Rudeša

Niko Janković o startu sezone, Europi i Jadranskom derbiju: “Ovo je pobjeda momčadi i navijača”

Denis Frančišković

Niko Janković/Foto M. LEVAK

Niko Janković/Foto M. LEVAK

Ne bih previše o velikim očekivanjima. Ali moje su želje ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige i Europu, a ako bude nešto više, nitko sretniji od mene i momčadi - kaže Janković



RIJEKA Iako je uvertira prvenstva ponudila Bijelima dolazak novog prvoligaša, na Rujevicu se nogomet opet vratio u punom smislu. Na kraju je na semaforu ostao poker pogodaka na strani Rijeke, gledatelji su ovacijama ispratili igrače.


Ali za dobar nogomet često je važno »imati dvoje«. Rudeš se dobrim dijelom utakmice predstavio kao solidan protivnik. Praktički cijelo prvo poluvrijeme bili su ravnopravni, dok su u završnici »skuhali kašu« za jedanaesterac. Početkom nastavka imali su i dvije velike prilike da susret uvedu u neizvjesnije vode. No, Rijeka ulaskom Tonija Fruka podigla »vodostaj«, dobila toliku važnu dinamiku i lepršavost u igri koja je na kraju, uz neospornu kvalitetu, i presudila.


I dok je Veliki Žuti, kako mnogi tepaju Robertu Prosinečkom, u utrobi stadiona ključnim odredio dvije loše reakcije svoje uže obrane u jednoj akciji za dosuđeni jedanaesterac, Niko Janković brzo se »spakirao« i odlučnim korakom krenuo kući. Od ove sezone postao je igrač Bijelih i nije od onih koji se previše nameće.




Praktički po tom pitanju poprilično je suzdržan. No, na travnjaku nije bio takav, zabio je dva gola i asistirao Fruku za gol. Bilo je ovo njegovo najbolje izdanje, uz ono na Drosini kada je Rijeka u ožujku slavila 0:2 njegovim golovima. Tada u posebno važnoj i tvrdoj utakmici punoj susjedskog naboja.


Zdrava atmosfera


– Slažem se da sam dobro odigrao, ali prije svega bila je ovo dobra igra i pobjeda cijele momčadi. Ušli smo u utakmicu agresivno kako je i trener tražio, ali agresivan je bio i Rudeš. Mogu reći da su bili dobar suparnik. Stvarno su dobro posloženi. Neće sigurno nikome biti lako protiv njih – potvrđuje Janković.


– Načeli smo ih do odmora, a kasnije se otvorilo. Trener je na odmoru rekao da nema stajanja, da nastavimo još jače. Drago mi je što smo na kraju ostali i bez primljenog gola.


Ovakva igra svakako daje svakom igraču impuls više na planu samopouzdanja. Iako je Janković poznat kao tip igrača s čvrstom, njemačkom disciplinom i odgovornošću.


– Da, ovo je malo podsjećalo na Pulu. Isto sam zabio jedan gol iz jedanaesterca, a drugi iz igre. Samopouzdanja mi nije nedostajalo niti dosad, ali svakako mi je drago zbog svega. Nema druge nego da nastavim dobro raditi na treninzima i dokazivati se. To je jednostavno jedino ispravno u nogometu.


U prvom poluvremenu sjajna je bila i Nikina asistencija za Bandu koja je rezultirala uzdrmanom vratnicom.


– Šteta za tu šansu. Mogli smo u prvom dijelu i uvjerljive povesti. Ono što moram naglasiti je jako dobra i zdrava atmosfera u momčadi. Svi smo tu jedan za drugoga, trener je stvarno tu dao svoj prepoznatljivi rukopis. Nadam se samo da ćemo ovako nastaviti.


Europa u fokusu


Rijeka prezentira puno obećavajućih stvari. U ovom trenutku tu su dvije jako konkurentne momčadi. Na otvaranju susreta prigodu su dobili »starosjedioci«, kasnije prinove.


– Ima nas dosta, kadar je širok i to nam treba. U narednih 16 dana imamo pet utakmica. Zamjene su adekvatne, konkurencija dobra i tko god uđe u igru nema sumnje da će dati svoj doprinos. Trebamo držati visoku razinu u svakom pogledu. To je zdrava konkurencija i svi želimo da momčad igra što bolje.


Proljetna Rijeka je nadograđena i sada se očekuje iskorak na planu igre i rezultata.


– Ne bih se previše o velikim očekivanjima. Ali moje su želje ulazak u grupnu fazu Konferencijske lige i Europu, a ako bude nešto više, nitko sretniji od mene i momčadi.


Janković i momčad u četvrtak će imati i europsku premijeru u Prištini.


– Sada ćemo se isključivo koncentrirati na Europu. Želimo s Kosova donijeti dobar rezultat, a za to ćemo morati ostaviti srce na terenu. Dinamo – Hajduk? Svi zajedno smo gledali tu utakmicu. Mogu reći samo da bi ovo prvenstvo moglo biti jako neizvjesno.


Bijeli nakon Kosova neće odmah na Kvarner, kreću prema Splitu na Jadranski derbi.


– O Hajduku sada ne bih previše. Razmišljamo samo o prvoj utakmici. A dobar start naravno jako nam je bitan. Prije svega da još više podignemo atmosferu.


Janković se još jednom zahvalio najvijačima. U vrijeme kad haraju oluje ostali su vjerni Rujevici.


– Hvala navijačima koji su došli u velikom broju i podržali nas. Nije floskula, oni su naši dvanaesti igrač i lakše je trčati i boriti se kad su uz nas – zaključuje Janković.