Novi šok

Nevjerojatna odluka: Ruski i bjeloruski boksači nastupat će na natjecanjima pod IBA-om

Hina

Ilustracija/Foto REUTERS

Ilustracija/Foto REUTERS

Upravni odbor krovne organizacije za amaterski boks glasalo je za ukidanje prijašnje odluke kojom je ruskim i bjeloruskim reprezentativcima bio zabranjen nastup na međunarodnim natjecanjima, zbog ruske invazije u Ukrajini



LAUSANNE Međunarodna boksačka udruga (IBA) odlučila je u srijedu dopustiti nastupe ruskim i bjeloruskim predstavnicima na svim natjecanjima pod njenom ingerencijom, a odluka je stupila na snagu već sa današnjim danom.


Upravni odbor krovne organizacije za amaterski boks glasalo je za ukidanje prijašnje odluke kojom je ruskim i bjeloruskim reprezentativcima bio zabranjen nastup na međunarodnim natjecanjima, zbog ruske invazije u Ukrajini.


“IBA čvrsto vjeruje da politika ne bi smjela imati utjecaja na sport. Uz to, svi bi sportaši trebali imati jednake uvjete”, stoji u priopćenju Međunarodne boksačke udruge čiji su čelnici odlučili i da će ruski i bjeloruski predstavnici moći nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima te da će im u slučaju osvajanja zlatnih odličja čast biti ukazana i izvođenjem državne himne.




Na čelu IBA-e je Rus Umar Kremljov, a on je nedavno pozvao na povratak sportaša iz Rusije i Bjelorusije na sva međunarodna natjecanja.


IBA je trenutačno pod suspenzijom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) zbog niza problema u amaterskom boksu, od skandaloznih odluka boksačkih sudaca do vođenja tog sporta i načina na koji se financira.


MOO je tijekom prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju preuzeo vođenje boksačkih natjecanja, a boks nije uključen na inicijalnu listu sportova koji će biti u programu na OI 2028. u Los Angelesu.


Pretpostavlja se da bi današnja odluka mogla samo proširiti već postojeći jaz između ove boksačke organizacije i MOO-a.