WRC Croatia rally

Neuville preuzeo vodstvo, drugi dan donio mnoštvo iznenađenja i preokreta

Miroslav Krpan

Sebastien Ogier i Vincent Landais/Foto PIXSELL

Sebastien Ogier i Vincent Landais/Foto PIXSELL

Belgijac Thierry Neuville (Hyundai i20) u posljednji dan natjecanja ući će s 4.9 sekundi prednosti pred Velšaninom Elfynom Evancom (Toyota Yaris)



ZAPREŠIĆ Belgijski vozač Thierry Neuville (Hyundai i20), vodeći u ukupnom poretku WRC Croatia rallyja, ući će s 4.9 sekundi prednosti pred Velšaninom Elfynom Evancom (Toyota Yaris) u posljednji dan natjecanja. Drugi natjecateljski dan bio je težak i neizvjestan za sve, odabir pravih guma, hrabrost i odlučnost iznjedrili su konačan poredak poslije 16 brzinskih ispita i gotovo 230 kilometara brzinaca.


Prvi subotnji brzinac Smerovišće – Grdanjci (15,72 km) odmah je donio iznenađenje. Trojici osvajača najboljih vremena prvoga dana i prvih osam brzinaca, Neuvilleu, Evansu i Ogieru, nenadano se priključio povratnik u redove skupine WRC1, Francuz Adrien Fourmaux uz suvozača Alexandrea Coria u Ford Puma Rally1 Hybrid. Bio je najbrži, pet desetinki brži od Neuvillea, sekundu od Ogiera, dok je »tek« peto vrijeme s 1,1 sekundom više osvojio Evans. Belgijska posada Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) tako je već od jutra, sa skromnih osam desetinki, zasjela na vrh ljestvice.


Kratki ispiti


Neuville i Elfyn Evans već su na drugom brzincu Stojdraga – Gornja Vas (20,77 km) ponovo u »nuli«, ali obojica tri desetinke sekunde slabiji od Sebastiena Ogiera i Vincenta Landaisa u Toyoti GR Yaris Rally1 Hybrid. Lider prvenstva i favorit hrvatskog WRC-a, Thierry Neuville, okrenuo se novim pobjedama na preostala dva kratka brzinska ispita i prvo s devet sekundi ispred Elfyna Evansa pobijedio na BI Vinski Vrh – Duga Resa (8,78 km), a potom i 2,9 sekundi ispred Sebastiena Ogiera na BI Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki. Jutarnji dio zaključio je s 4,7 sekundi prednosti ispred Evansa i 11,3 sekundi ispred Ogiera. Poslijepodnevni dio bolje je iskoristio Neuville.


Hrvatski vozači




Smerovišće je dobio Evans, drugi je bio Ogier, a Neuville treći s većim zaostatkom od 6,7 sekundi, nakon čega je izgubio vodstvo. No, onda je na preostala tri brzinca vozio taktički dobro i zrelo, sigurno i oprezno, da bi ukupnim vremenom 2:09:46,0 sati, nakon dva dana, u treći i završni ušao s prednošću od 4,9 sekundi ispred Evansa, dok Ogier zaostaje 11,6 sekundi. Ott Tänak i Martin Järveoja (Hyundai) su peti sa 1:15,5 minuta više, a Fourmaux – Coriu (Ford Puma) zaostaju 1:35,4 minute.


Buzetsko-zagrebačka posada Viliam Prodan i Marko Stiperski (Ford Fiesta Rally 3) nalazi se na 29. mjestu ukupnog poretka, odnosno sedmom u svojoj skupini WRC3. Deset mjesta slabiji ukupno su prošle godine najbolje plasirani Hrvati, Riječani Tomas Hrvatin i Đani Simčić (Peugeot 208 Rally4), ujedno vodeći u klasi Rally4, dok su dva mjesta niže, na 41. poziciji, Igor Mandić i Albert Ivančić (Ford Fiesta rally4).