Kvalifikacije za SP

Nenada Gračana sutra očekuje debi sa ženskom reprezentacijom: “Bitno je da cure vole nogomet”

Hina

Nenad Gračan/Foto PIXSELL

Nenad Gračan/Foto PIXSELL

U razgovoru s čelnim ljudima Saveza, s predsjednikom Kustićem, dogovorili smo suradnju da pokušamo napraviti pomak što se tiče ženskog nogometa. Sigurno me očekuje vrlo zahtjevan posao, no najvažnije je brzo pohvatati stvari - izjavio je Gračan pred svoj debi



MEDULIN Hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju očekuju dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u kojima će u Puli prvo danas od 17 sati igrati protiv Litve, a četiri dana kasnije, 30. studenoga, protiv Moldavije.


U prva četiri nastupa, tijekom rujna i listopada, hrvatske nogometašice doživjele su četiri uvjerljiva poraza, dva od Italije te po jedan od Švicarske i Rumunjske, pa se bez ijednog boda i s gol-razlikom 0:15 nalaze na dnu ljestvice skupine G. Rezultati su ponukali vodstvo HNS-a na promjenu na izborničkom mjestu te je tako riječki nogometni stručnjak Nenad Gračan naslijedio Matu Prskala.


– I za mene je to malo bilo iznenađenje, kad mi je bilo ponuđeno. No, u razgovoru s čelnim ljudima Saveza, s predsjednikom Kustićem, dogovorili smo suradnju da pokušamo napraviti pomak što se tiče ženskog nogometa. Sigurno me očekuje vrlo zahtjevan posao, no najvažnije je brzo pohvatati stvari – izjavio je Gračan pred svoj debi na klupi ženske reprezentacije.




– Bitno je da su cure doista odgovorne, imaju želju i vole nogomet. Pomak možemo napraviti s njihovom disciplinom što se tiče i igre i rada i s velikim motivom koji imaju – dodao je Gračan.


Reprezentacija Litve trebala bi biti suparnik po mjeri Hrvatske, za razliku od prijašnjih protivnica.


– Igrali smo s dvije reprezentacije s kojima se u ovom trenutku ne možemo mjeriti. Najvažnije je da se curama u psihološkom smislu vrati samopouzdanje i da kroz ove dvije utakmice pokušamo osvojiti koji bod, postići pogodak. To je najvažnije – kaže »friški« izbornik.


Vratarka Doris Bačić, koja je u dvije utakmice nosila i kapetansku vrpcu, vjeruje da će se dogoditi pozitivna promjena.


– Nadam se da će u ove dvije utakmice sve postati malo pozitivnije i da ćemo pokazati koliko vrijedimo. I same smo svjesne da nismo dobro krenule, početak nije bio onakav kakav smo planirale da bude. Ostavljamo to iza sebe, učimo iz svojih pogrešaka i okrećemo se prema ove dvije utakmice – izjavila je iskusna 26-godišnja čuvarica mreže, koja iza sebe ima iskustvo branjenja za velike klubove poput Juventusa i Arsenala.


Nenad Gračan je svjestan da i u suparničkom taboru razmišljaju na sličan način, jer ni Litva ne stoji puno bolje. Naime, Litavke su u prve tri utakmice također poražene uz gol-razliku 1:12. No, to ne zavarava hrvatskog izbornika.


– Bit će to teška i zahtjevna utakmica. Radi se o reprezentaciji sličnoj našoj, imaju tri vrlo kvalitetne pojedinke, koje igraju u europskim klubovima. Puno pričamo o tome, puno radimo i nadam se da ćemo ostvariti prvu pobjedu – zaključio je izbornik Gračan.