Hrvoje Štrok

Nekadašnji igrač Dinama i Rijeke koji je Jakiroviću dao nadimak Profa: “Sopić je beskompromisni fajter, ali neće ići grlom u jagode. Baš kao ni Profa”

Davor Petrović

U DRESU RIJEKE - Hrvoje Štrok igrao je za Bijele od 2006. do 2011.

U DRESU RIJEKE - Hrvoje Štrok igrao je za Bijele od 2006. do 2011.

Rijeka ima odličan spoj mladosti i iskustva. Recimo, Matej Mitrović i Emir Dilaver bi vrlo vjerojatno bili pojačanja za današnji Dinamo. Po meni, Rijeka ima sve - kaže Štrok



ZAGREB Usmena predaja kaže da je Hrvoje Štrok prije desetak godina Sergeju Jakiroviću dao nadimak Profa. Danas, pak, Štrok svom prijatelju predviđa vrlo tešku nedjelju.


– Uvjeren sam da nas očekuje utakmica kakvu dugo nismo gledali. Već nekoliko dana osjećam nešto u zraku i mislim da će to biti nogometna poslastica. Siguran sam da će ovaj derbi biti spektakl, i to u svakom smislu – kaže nekadašnji veznjak Dinama i Rijeke.


Na što pri tome ciljate?


– Sve, počevši od toga da je Profa bio u Rijeci i otišao je u Dinamo. Zatim, situacija na ljestvici derbiju daje dodatnu draž. Puno toga se skupilo i sve ukazuje na to da ćemo svjedočiti velikoj utakmici. Što se Profe tiče, jasno je kako će ga navijači dočekati na Rujevici. To će biti, kako se kaže, na nož. Takva je ponekad sudbina trenera. Zatim, Rijeka je u odličnoj formi, a Dinamo je uvijek Dinamo, bez obzira na trenutne rezultate.


Je li vas iznenadio tako slab početak Jakirovićevog mandata u Maksimiru?




– Rezultati govore da to nije dobro, ali takav je splet okolnosti. Jednostavno, došao je u Dinamo tijekom turbulentnog razdoblja. Znam kako je to jer imam iskustvo iz sezone 2004./05. Tada smo imali jako dobru momčad, a igrali smo u Ligi za ostanak. To su bila imena da se smrzneš, Luka Modrić, Eduardo… Momčad je bila odlična, a nismo mogli pobijediti ni Međimurje ni Zadar. To je tako. Kada kola krenu nizbrdo, teško ih je zaustaviti. Profa je u svim svojim prijašnjim klubovima napravio rezultate i to treba pošteno priznati. Sada je u momčadi koju nije sam slagao i ima određenih problema, a prate ga i pehovi s ozljedama.


Prijelazni rok


Znači, slažete se s njegovom tvrdnjom da mu za prave rezultate treba jedan prijelazni rok i šest mjeseci?


– Svaki trener bi to htio. Ne možemo reći da Dinamo sada ima slab igrački kadar. Jednostavno, došlo je do spleta takvih okolnosti da se tamo sve loše poklopilo. Ja mislim da igrači koji su sada u Dinamu vrijede više od onoga što trenutno pokazuju. Tijekom ove sezone u Dinamu se dogodilo puno negativnih stvari, a stalno se potenciraju priče o tome tko je koga doveo u klub. Realno, to nikamo ne vodi. Dinamo je klub u kojem se uvijek traži prvo mjesto. Kada toga nema, nervoza raste.


Kako biste opisali Jakirovića kao trenera?


– Uvijek je volio brzu i okomitu igru i tako si je uvijek slagao momčadi. Stalno govori da ne želi igrati u širinu. Uostalom, tako je u ljetnom prijelaznom roku slagao i ovu Rijeku. Mislim da se tu vidi njegov rukopis. Željko Sopić je to nadogradio, ali treba pošteno priznati da je Profa ostavio svoj pečat na toj momčadi.


Znači, niste iznenađeni rezultatima Rijeke u ovoj sezoni?


– Dečki odlično igraju, iako vidim da se malo muče na gostovanjima. Čitam da se stalno potencira razlika između Rujevice, koja je stvarno fantastična, i drugih terena. Ako to govore trener i igrači, vjerujem da je tako. Za vrijeme moje karijere neki tereni su bili livade na kojima se se nije moglo normalno dodati loptu. Sada je situacija puno bolja, ali razlike sigurno postoje. Osim toga, tehničke ekipe, poput Rijeke, zahtijevaju bolje terene, a Rujevica to ima.


Rijeka ima sve


Određenu prednost trebalo bi donijeti i igranje pred domaćim navijačima?


– Bio sam nekoliko puta na Rujevici i osjetio sam tu atmosferu koja nosi momčad. No, da se mene pita, Kantrida je tu nenadmašna. Kada krene onaj huk ispod stijena… Neka se nitko ne uvrijedi, ali meni je atmosfera na Kantridi bila bolja. No, jasno je da će u nedjelju puna Rujevica donijeti veliki impuls za Rijeku.


Ima li onda favorita u derbiju?


– Mislim da nema. Radi se o utakmici klubova Velike četvorke i sve je otvoreno. Dosta toga je vezano uz Dinamovu utakmicu u Plzenu. S druge strane, Rijeka je svjesna da ima veliku priliku i sigurno će ići bez kalkulacija. Smatram da je to dobro za naš nogomet. Kao što sam rekao, Rijeka ima odličan spoj mladosti i iskustva. Recimo, Matej Mitrović i Emir Dilaver bi vrlo vjerojatno bili pojačanja za današnji Dinamo. Po meni, Rijeka ima sve. To je odlično izbalansirana momčad u svakoj liniji.


Kakav gard Rijeke očekujete?


– Vidim da je Sopić najavio napadačku igru. S njim sam igrao i znam da je takav čovjek, beskompromisni fajter koji uvijek ide glavom na kopačku. Siguran sam da će napasti od prve minute jer ima takvu momčad, ali mislim da baš neće ići grlom u jagode jer zna da će Dinamo kazniti bilo kakvo srljanje. Mislim da će i Profa imati sličnu strategiju.


Dinamo mora ići na pobjedu, samo je otvoreno pitanje s kojim igračima. Tu je važan i psihološki faktor jer ovaj negativni niz sigurno ima utjecaja na momčad. Sjećam se da su stariji treneri uvijek govorili da Dinamo ne trpi igrače koji se ne znaju nositi s pritiskom kakav donosi igranje u takvom klubu.