Inter i Juve tragičari

Napoli i Atalanta junaci kraja ljeta u Serie A: Pod Vezuvom i u Bergamu sanjaju »scudetto«

Igor Duvnjak

PRESUDIO MILANU - Giovanni Simeone/Foto REUTERS

PRESUDIO MILANU - Giovanni Simeone/Foto REUTERS

Lijepo je nositi ružičastu majicu - kaže biciklističkim rječnikom Gianpiero Gasprerini, trener Atalante, s Napolijem izjednačene na vrhu ljestvice



RIJEKA »Calcio d’estate«, ljeto u Serie A, poslovično oduševljava ili razočarava milijune talijanskih tifosa, ovisno o klubu za koji navijaju. Igre, ali i ono najvažnije, rezultati i bodovi kažu da kao junaci dolazak jeseni dočekuju lideri izjednačeni na vrhu Napoli i Atalanta, ali i itekako ugodno iznenađenje Udinese, koje im je za petama. Nezahvalnu ulogu tragičara u toj nogometnoj predstavi igraju Inter, a pogotovo Juventus, koji je suparnicima počeo služiti kao boksačima vreća za trening.


I ova je nedjelja potvrdila kako u Bergamu i pod Vezuvom rade odličan posao, iako je tek svitanje natjecanja, a povečerje jako daleko, startali su tako dobro da optimistični navijači sanjaju scudetto. U Lombardiji su svjetski velikani kalibra Milana i Intera, ali u regiji je hit Atalanta, Bergamaschi su marljivo krenuli skupljati zimnicu, pritom su s ovih 17 bodova u prvih sedam kola oborili i klupski rekord. U taj pobjednički niz spada nedjeljni »pohod na Rim«, pobjeda nad Mourinhovom Romom na Olimpicu s obnovljenom, odlično ukomponiranom ekipom iz Bergama.


Žal za Dybalom


– Lijepo je nositi ružičastu majicu, nećemo osvojiti Giro, ali nadamo se nositi je čim duže – kazao strateg Bergamascha Gianpiero Gasperini, koji slavi, ali i stišava euforiju. – Ovaj poredak nam je fantastičan u ovoj fazi campionata, ali prerano je govoriti o eventualnom »scudettu« i o tome što možemo ostvariti. Dečki su bili veliki, utakmica je bila teška, Roma je jaka, ali dobro smo se držali. Ta tri boda nas hrabre. Mourinho s pravom žali što je ostao bez ozlijeđenog Dybale, koji je kvaliteta više za Romu. Nije nam ipak bilo lako igrati iako nismo nasuprot imali Dybalu. Zamjena strijelca Scalvinija i asistenta Hojlunda? Scalvini je igrao dobro i dao je sjajan gol. Ni Hojlundu nije bilo lako nasuprot Smallingu. Ušao je Muriel, koji je odigravao više lopti, bio nam je precizna točka za orijentaciju. Uglavnom, i zamjene su nam bile jedno oružje.




Točku na »i« uzbudljivog kola stavio je Napoli pobjedom na San Siru nad Milanom, ušavši s klupe za nešto više od deset minuta u igri »joker« Simeone je golom odlučio pobjednika, izazvavši erupciju slavlja pod Vezuvom. Milan se naigrao, stvarao je šanse, ali bez odsutnih napadača kalibra Leaoa, Ibrahimovića ili Hrvata Rebića prilike su ostale neispunjena obećanja i gosti s juga su slavili.


U kabini


Iz kabine ih je gledao kažnjeni trener Luciano Spalletti, zadovoljan što je tako dobro uskladio ovu novokomponiranu momčad, pretvarajući igrače u junake napuljskih ulica i trgova. Marco Domenichini, njegov asistent, zadovoljno je odahnuo nakon dobro obavljene zahtjevne milanske zadaće.


– Teška utakmica protiv odličnog Milana. Griješili smo u prvih dvadesetak minuta, ali dobro smo reagirali brojnim dodavanjima – kazao je Domenichini. – U nastavku je bilo teško, ali ekipa je pokazala karakter.


Udinese u svom starom dobrom stilu, ne dovodivši pojačanja ni blizu onim davnima kalibra jednog Zica, predstavlja stalnu plutajuću minu Serie A, toliko opasnu da su Frijulani do večernjih raspleta bili sami na čelu. Inter je u Udinama nekako izbjegavao »crno-bijelu« minu do odmora, a onda je naletio na nju i potonuo. »Optužnica« treneru Simoneu Inzaghiju i igračima »Crno-plavih« navodi i da Inter već 12 godina nije izgubio tri utakmice u ovoj fazi Serie A, »optuženi« se mogu vaditi samo željenom serijom uspjeha. Što bi tek rekli u Juventusu gdje se uprava, trener i igrači hvataju za glavu, a navijači ih s pravom časte i kritikama. U nedavnim poplavama u tom kraju bilo je čak 11 mrtvih (utakmice su počinjale minutom šutnje), a u Juveu vlada suša pobjeda (samo 3 u osam utakmica) i »igre bez igre«, tko zna gdje je kraj krizi velikana iz Torina?