vrući prosinac

Nakon poraza u Jadranskom derbiju Rijeka i dalje u dobroj poziciji, ali više ne smije gubiti na Rujevici

Denis Frančišković

Nogometaši Rijeke/Foto: M. LEVAK

Nogometaši Rijeke/Foto: M. LEVAK

Rijeka ima najbolji raspored, ali sasvim je jasno, želi li dohvatiti jesenski naslov, više ne smije gubiti na Rujevici. A tu će im kao najopasniji protivnik uz Osječane figurirati uvijek za njih nezgodna Gorica



RIJEKA Nije tajna, na Rujevici su uoči stotog, jubilarnog Jadranskog derbija računali na tri boda i dva cilja. S ostvarenjem prvog pobjegli bi Osijeku dva boda u ulozi lidera, drugim bi iz utrke za jesenski naslov definitivno izbacili Hajduk. Na kraju su Riječani nesretno ostali i bez tog jednog boda koji bi im puno značio u psihološkom smislu jer bi u Koprivnicu opet putovali puno rasterećenije kao vodeća momčad bodovno izjednačena sa sastavom Nenada Bjelice. No, to su sve draži završnice jesenskog dijela prvenstva HNL-a, koja postaje sve nepredvidljivija.


Dovoljno je to vidjeti na primjeru Splićana kada jedan gol i to u 98. minuti može zakomplicirati situaciju na ljestvici i već jednu pomalo »otpisanu« momčad vratiti u život. Generalno, bio je to kvalitetan derbi, ne uzimajući sve ono loše što je išlo uz njega, na planu igre viđena je bolja i opasnija Rijeka te Hajduk koji je nagrađen, dojam je, zbog ipak nešto veće želje za pobjedom.


Ipak Riječani imaju za čim žaliti. Isprva im je na ruku išao remi Dinama i Osijeka (1:1) i sve je vodilo ka idealnom scenariju kad je Robert Murić u svom stotom nastupu donio rezultatski preokret protiv Splićana, no dogodio se onaj već viđeni, za Bijele nesretni scenarij u kojem momčad već treći put zaredom pada u posljednjim sekundama na koljena protiv Hajduka na svom travnjaku.




Rijeka drugi put u kratko vrijeme nije iskoristila veliku šansu i pobjegla ostatku konkurencije na samom vrhu. Prvi put dogodilo se to u remiju s Dinamom (3:3) na Rujevici nakon vodstva od 3:0, a treća šansa za tako nešto mogla bi biti zaostala utakmica s Osijekom 8. prosinca. Na Rujevici vjeruju u »treću sreću«, Rijeka i Hajduk nalošije stoje u međusobnim ogledima velike četvorke, i to je ona kočnica rezultatskog iskoraka. Koliko god Bijeli profitirali na »malim« utakmicama.


Osijeku najteže


Unatoč porazu, momčad Gorana Tomića i dalje je u jako dobroj poziciji. Uzdrmana je psihološki, što niti ne čudi kad se dogodi jedan ovako naivan poraz duboko u sudačkoj nadoknadi. Uoči četiriju domaćih utakmica u prosincu nužna joj je pobjeda već u subotu u Koprivnici. Rijeka ima najbolji raspored, ali sasvim je jasno, želi li dohvatiti jesenski naslov, više ne smije gubiti na Rujevici. A tu će im kao najopasniji protivnik uz Osječane figurirati uvijek za njih nezgodna Gorica.


Osječani su u Maksimiru izdržali sve pritiske Modrih i osvojili vrijedan bod koji ih je gurnuo ispred Rijeke na prvom mjestu. Bod iz metropole uvijek je dobar za svaku hrvatsku momčad, premda je Bjeličina momčad bila u situaciji osvojiti i sva tri. Osječani do kraja igraju dvije domaće utakmice (Lokomotiva, Šibenik) i tri gostujuće (Gorica, Rijeka, Hajduk) i čeka ih definitivno najteži raspored. Momčad je stekla prepoznatljivost po ne odveć za oko atraktivnoj, ali discipliniranoj igri koja je rezultirala s najmanje primljenih golova u ligi (11).


Prigušeni Modri


Dinamo zasad još uvijek djeluje nekako iz »drugog plana«, rastegnut Europom, zaostaje za Osijekom tri boda, ali uz utakmicu manje (Hajduk). S pobjedom Modri su, bez obzira na nešto »prigušenija« domaća izdanja, opet prvi, što samo potvrđuje njihovu još uvijek klasu i kad nisu najbolji. Izuzev velikog derbija s Hajdukom, nogometaši Dinama do kraja godine imaju najlakši raspored. No, na europskoj sceni igraju važne oglede s Genkom i West Hamom i pitanje je može li im neka od tih domaćih utakmica biti »plutajuća mina« na koju svakako računa ostatak konkurencije.


Hajduk je i dalje u najnezavidnijoj situaciji, ali sigurno nabijen pozitivom nakon uspjeha na Rujevici. Jedini igra samo četiri utakmice, od čega su dva teška zagrebačka gostovanja (Lokomotiva, Dinamo), a godinu zatvara i domaćim sudarom s Osijekom. Bit će zanimljivo što do kraja godine na planu stvaranja igre i rezultatskih imperativa može učiniti Valdas Dambrauskas, kojeg mnogi vide u ulozi spasitelja.


Ništa manje zanimljivo neće biti niti u četvrtfinalu Kupa, u fokusu je sudar Dinama i Rijeke, Hajduk ima zahtjevnu prepreku u Lokosima, a Osijek ipak nešto lakši zadatak sa Slaven Belupom. Osijek, Rijeka, Dinamo i Hajduk, četiri su momčadi na trenutno samo četiri boda razlike. Već sam pogled na ljestvicu jamči zanimljiv, vrući, ali i ispunjeni nogometni prosinac u Hrvatskoj.


Raspored vodeće četvorke do kraja godine


OSIJEK
26. studenog (17. kolo): Osijek – Lokomotiva
4. prosinca (18. kolo): Gorica – Osijek
8. prosinca (14. kolo): Rijeka – Osijek
12. prosinca (19. kolo): Osijek – Šibenik
19. prosinca (20. kolo): Hajduk – Osijek


RIJEKA
27. studenog (17. kolo): Slaven Belupo – Rijeka
4. prosinca (18. kolo): Rijeka – Hrvatski dragovoljac
8. prosinca (14. kolo): Rijeka – Osijek
11. prosinca (19. kolo): Rijeka – Gorica
18. prosinca (20. kolo): Rijeka – Istra


DINAMO
28. studenog (17. kolo): Šibenik – Dinamo
5. prosinca (18. kolo): Dinamo – Hajduk
12. prosinca (19. kolo): Dinamo – Slaven Belupo
15. prosinca (4. kolo): Istra 1961 – Dinamo
19. prosinca (20. kolo): Hrvatski dragovoljac – Dinamo


HAJDUK
26. studenog (17. kolo): Hajduk – Istra 1961
5. prosinca (18. kolo): Dinamo – Hajduk
11. prosinca (19. kolo): Lokomotiva – Hajduk
19. prosinca (20. kolo): Hajduk – Osijek


KUP HRVATSKE
1. prosinca (četvrtfinale): Dinamo – Rijeka
1. prosinca (četvrtfinale): Osijek – Slaven Belupo
30. studenog (četvrtfinale): Lokomotiva – Hajduk