EUROPSKO PRVENSTVO U NJEMAČKOJ

Najuspješniji rukometni izbornik Lino Červar o izgledima Hrvatske: ‘Uspjeh može biti samo medalja, ništa drugo’

Hina

Lino Červar/Foto: REUTERS

Lino Červar/Foto: REUTERS

Ishod utakmice protiv Španjolske neće odrediti daljnji nastavak ovog natjecanja jer, kako je rekao „bit će tu još teških utakmica, no pobjeda u ovom susretu bi hrvatskoj reprezentaciji dala dobar vjetar u leđa“



ZAGREB – Najuspješniji hrvatski rukometni izbornik Lino Červar smatra kako bi sve osim osvajanja medalje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Njemačkoj bio neuspjeh.


“Zvijezda vodilja je uvijek medalja, meni je uvijek bio cilj pobijediti i biti bolji od protivnika. Tako i sada razmišljam. Reprezentaciju sada čini više mladih igrača, gladni pobjeda, ali moramo istodobno biti pametni jer možemo pobijediti bilo koga s jednom skromnošću“, rekao je Červar u izjavi za Hinu dodavši kako hrvatski rukometaši moraju biti svjesni činjenice da im neće ni u jednom susretu biti lako.


“Španjolska ima vrlo dobre igrače, no mislim da su trenutno u malom padu. Jednostavno neće biti lako, mi ne smijemo nikoga podcijeniti, a kamoli Španjolsku, no uz veliku potporu s tribina možemo ostvariti uspjeh“, istaknuo je bivši hrvatski izbornik koji smatra da ishod utakmice protiv Španjolske neće odrediti daljnji nastavak ovog natjecanja jer, kako je rekao „bit će tu još teških utakmica, no pobjeda u ovom susretu bi hrvatskoj reprezentaciji dala dobar vjetar u leđa“.




“Svi danas znaju igrati rukomet, to je već postala fraza. Stoga mi moramo ići polako iz utakmice u utakmicu, trebamo imati samopouzdanje, biti sigurni u sebi i u konačnici moramo biti ambiciozni. Jer, ako imaš visoke ciljeve sigurno da ćeš napraviti veliki rezultat, ukoliko su ti ciljevi niski ostvarit ćeš skromne i niske rezultate“ – poručio je Lino Červar dodavši kako on „puca prema mjesecu jer ako u kojem slučaju izgubi, i dalje će ostati među zvijezdama“.


“Vjerujem u mlade, i zato smatram da je naš uspjeh na Europskom prvenstvo isključivo medalja. Drugo me ne zanima, jer kad vi imate igrače koji igraju u najkvalitetnijim klubovima i ligama u Europi poput Duvnjaka, Cindrića i ostalih, onda takve moraju biti i naše ambicije. Uvijek ponavljam istu tezu – u sportu ne pobjeđuje uvijek tko je bolji, već reprezentacija koja ono što zna – savršeno odigra. Vjerujem u rad i taktiku i rad“, naglasio je Lino Červar.


“Kad me netko pita koji je uspjeh sjajnih rezultata reprezentacije pod mojim vodstvom i osvajanja čak devet medalja, uvijek odgovaram isto – srce i karakter rukometaša. To je najvažnije jer ja sam osoba odnosno trener koji više gleda na um nego na tijelo i uvijek sam proučavao način na kojem mogu utjecati na glavu igrača“,  zaključio je Červar.


Komentirajući sjajnu atmosferu na stadionu Merkur-Spiel Arena u Düsseldorfu gdje je susret između Njemačke i Švicarske pratilo 53.586 gledatelja čime je postavljen novi svjetski rekord koji će biti teško nadmašiti, Červar je istaknuo kako se rijetko koja zemlja može to priuštiti.
„Godine 2020. godine kada smo osvojili srebro u Stockholmu bilo je 20 tisuća gledatelja, no ovo u Njemačkoj ne nešto što doista treba respektirati. Rukomet je u Njemačkoj iza nogometa, sport broj jedan i to je zasigurno bio sjajan i fantastičan promotivni potez. No, da bi rukomet podigli na još veću razinu treba konzistentnost i u drugim rukometnim elementima i stvarima“, poručio je Lino Červar.