Carlos Alcaraz

Najmlađi tenisač u Top 100 iz Umaga: “Ne bavim se previše usporedbama, ali lijepo je znati da te gledaju veliki tenisači”

Zlatko Horvat

NA UMAŠKOJ ZEMLJI - Carlos Alcaraz/Foto ATP Umag

NA UMAŠKOJ ZEMLJI - Carlos Alcaraz/Foto ATP Umag

Meni je najvažnije fokusirati se na svoj teniski rast i ne baviti se previše usporedbama. Još uvijek učim, mlad sam i napredujem - kaže Alcaraz



UMAG Carlosa Alcaraza, osamnaestogodišnjeg tenisača iz Murcije, s pravom zovu velikom nadom španjolskog tenisa. Na premijeri na Plava Laguna Croatia Openu Alcaraz je pobijedio nekadašnjeg desetog igrača svijeta, Francuza Lucasa Pouillea, napravivši preokret nakon izgubljenog prvog seta u sjajnom dvoboju. Alcaraz je dobio deset od posljednjih 12 gemova u dvoboju koji je direktor turnira Tomislav Poljak nazvao »jednim od najboljih u Umagu u posljednjih nekoliko godina«.


– U prvom setu je Pouille dominirao jer sam više igrao na njegov forhend, ali u drugom sam počeo više igrati na njegov bekend i stvari su promijenile. Igrao sam agresivnije, a pred kraj meča on je počeo osjećati pritisak i to je pridonijelo pobjedi. Nije lako igrati u Umagu, ali osjećao sam se jako dobro na terenu i mislim da ću za idući meč biti još spremniji – kaže Carlos Alcaraz.


U Madridu je za 18. rođendan igrao baš protiv Rafaela Nadala, uhvativši tri gema. Škola… No, Alcaraz je najmlađi igrač u prvih sto na svijetu, najmlađi tenisač u umaškom ždrijebu. ​U Roland Garrosu je iz kvalifikacija dogurao do trećeg kola, što od 2004. godine i Nadala nije uspjelo nekome tko je tek postao punoljetan.


Kreativnost




Alcaraz je ujedno je i najmlađi Španjolac s ATP pobjedom u zadnjih 19 godina. Pred njim je zaista sjajna budućnost. Goran Ivanišević smatra da je riječ o najvećoj španjolskoj teniskoj nadi poslije Nadala. Njegov tenis nudi kreativnost, ali i velike fizičke mogućnosti. Sve to brusi nekadašnji broj jedan Juan Carlos Ferrero.


– Lijepo je što je Goran rekao, ali meni je najvažnije fokusirati se na svoj teniski rast i ne baviti se previše usporedbama. Moram gurati svoju priču. Lijepo je znati da te gledaju veliki tenisači, ali trudim se o tome previše ne razmišljati. Pokušavam se fokusirati ne sebe, još uvijek učim, mlad sam i napredujem. Ferrero? On je jedan od onih koji su mi nahvalili turnir. Nekim igračima iz njegove generacije Umag je bio najdraža postaja na Touru. Što se tiče uvjeta, prilično mi odgovaraju. Nije prebrzo, mogu se igrati dobre izmjene, baš kako volim.


Pogurala ga je i umaška publika, koja je prepoznala njegov talent, kao što je prepoznala Carlosa Moyu, Rafaela Nadala…


– Zahvalan sam umaškoj publici na podršci, nije lako igrati ovdje, ali lijepo je čuti navijanje s tribina. Umag? Svi ljudi s kojima sam pričao rekli su mi da je to čarobno mjesto. Želio sam se uvjeriti koliko je to istina i mogu reći da mi se jako sviđa. Želio bih ostvariti i dobar rezultat, ali još uvijek skupljam iskustvo, još uvijek sazrijevam kao igrač.


Modrić


Alcaraz ima priliku postati sedmi španjolski pobjednik turnira. To na premijeri nije uspjelo Nadalu, barem ne u pojedinačnoj konkurenciji. Zapeo je u polufinalu 2003. godine, izgubivši od Moye. No, Nadal je u Umagu osvojio prvu ATP titulu. U parovima…


– Osvajanje challengera donijelo mi je puno samopouzdanja. Prelazak na ATP razinu nije jednostavan jer je to najviša moguća razina i stalno igrate protiv najboljih na svijetu. Ali, spreman sam za takve mečeve, već imam puno vjere u sebe. Do kraja godine želio bih završiti u prvih 40, smatram da mi je to dovoljno visok cilj. O sljedećoj sezoni još ne razmišljam, prvo treba vidjeti što će se dogoditi u idućim mjesecima.


Ili u Umagu… Idući suparnik navijaču Real Madrida bit će Slovak Andrej Martin, umaški finalist prije pet godina.


– Luka Modrić je jako, jako dobar igrač. Uživam gledati ga na terenu.


S obzirom na to što je pokazao već u prvom nastupu, vrijedit će to i za Carlosa Alcaraza…