Samo loš dan?

NAJLOŠIJA RIJEKA Bijeli prvi put izgubili na Rujevici, ali i dalje zadržali vrh ljestvice. Nedjelja prilika za popravni

Denis Frančišković

NEDJELJA PRILIKA ZA UZVRAT - Issah Abass i Ivan Nevistić/Foto M. LEVAK

NEDJELJA PRILIKA ZA UZVRAT - Issah Abass i Ivan Nevistić/Foto M. LEVAK

Drmić i društvo sigurno su izvukli pouke, u Kranjčevićevoj ih sigurno čeka sasvim drugačija utakmica. Riječani u nedjelju imaju prigodu dokazati je li iza njih samo jedan loš dan. U suprotnom, liderska pozicija bit će prošlost



RIJEKA »Ovo nam je važnija utakmica od one s Dinamom«, znakovito je uoči sudara s Lokomotivom ustvrdio njezin bivši trener Goran Tomić, a nakon koje je mogao samo slegnuti ramenima i konstatirati »Bila je ovo najlošija Rijeka ove sezone, što god smo pokušavali, nije išlo«.


Bijeli su doživjeli drugi poraz ove sezone (1:2), prvi na Rujevici. Lokosi su slavili nakon osam i pol godina na Kvarneru i naborali čelo kormilara Rijeke. Njegova momčad u drugu četvrtinu prvenstva ušla je s remijem i porazom, samo jednim bodom, ali i dalje drži vrh ponajviše pucački raspoloženim napadom koji je postigao 29 golova, najviše u prvenstvu ili gotovo dva i pol po utakmici.


Riječani su glavninu prvenstva živjeli na preokretima, s hladno-toplim igrama koje nisu mogle trajati vječno. I to se dogodilo, najbolji napad HNL-a, Josip Drmić i društvo, više nisu mogli pratiti i krpati poroznu obranu. Protiv Modrih takav način igre išao je prema kraju unatoč najboljem poluvremenu, a protiv Lokosa doživio slom. Nije, međutim, zakazala samo obrana, zakazala je cijela momčad i pristup koji ne prolazi niti protiv puno lošijih momčadi od dobro ukomponirane Lokomotive. Istina, Lokosima je dodatni impuls ubrizgao rijetko viđen, majstorski gol Milićevića, ali osim desetak minuta velikog pritiska, Bijeli nisu uspjeli obuzdati »razmahane« goste.




O prilikama da se i ne govori. Sve je bilo u znaku Lokosa, ukupni udarci (16/10), udarci u okvir (5/2), korneri (6/5), prekršaji (16/9), kontranapadi (2/0), oduzete lopte (22/16), Bijeli su tek bili bolji u jalovom posjedu, dodavanjima i dugim loptama. Na kraju je sve mogao zamaskirati gol Drmića, koji je pogodio gredu (93’), no tko zna do kada. Ujedno, bio je to prvi poraz Rijeke na Rujevici od svibnja kada je Dinamo slavio 1:5 u utakmici s tri domaća autogola.


Ispuhana momčad


Zanimljivo, Rijeka je posljednji put mrežu sačuvala netaknutom prije tri mjeseca kada je na Rujevici dobila Istru 1961 2:0. I onda je u sljedećih deset utakmica dobila 20 golova, ravno dva po susretu.


Josip Drmić došao je do desetog gola, mogao je skrojiti i remi, ali jednostavno nije bilo sreće.


– Nismo imali pravi stav, nismo bili pravi. Nogometaši Lokomotive su više željeli pobjedu i to se vidjelo sa strane, vidjelo se na terenu i zato su zasluženo pobijedili. Sada moramo pokazati pravu reakciju. Ovo treba zaboraviti, razumijem da su svi razočarani, i mi smo razočarani. Dobro je u nogometu što već za tri-četiri dana to možemo promijeniti – rekao je Josip Drmić uoči nedjeljne utakmice s Lokosima u Kranjčevićevoj.


Osim Drmića, protiv sastava Silvija Čabraje nije bilo raspoloženih u sastavu Bijelih. Tek je još Vukčević zaslužio prolaznu ocjenu zbog nekoliko dobrih prodora i ubačaja. Murić, Abass i Ampem bili su potpuno »zakočeni« na čemu svakako treba čestitati gostima, a podosta je razočarala i vezna linija. Gnezda Čerin i Liber nisu u ovom trenutku takvi defenzivno-ofenzivni igrači koji mogu donijeti ono što su u prethodnim utakmica donosili Selahi i Pavičić. Osovina je to na čijem će povratku u nedjelju trebati posebno poraditi.


Protiv svježe i poletne Lokomotive, momčad Rijeke izgledala je, osim nedostatka ideje, i poprilično ispuhano. Izgleda da je derbi s Dinamom učinio svoje i energetsku zalihu Bijelih stavio na rezervu.


Propuštena prigoda


Tomić je nakon remija s Dinamom jasno ustvrdio da igrači nemaju pretjerano za čim žaliti, neovisno o prokockanom vodstvu od 3:0. Nakon Lokomotive sigurno nije takvog mišljenja jer Rijeka je propustila lijepu prigodu učvrstiti lidersku poziciju i dodatno popraviti atmosferu. Ovako, vidjelo se nakon utakmice da je sinergija s navijačima dijelom malo narušena. Navijači su gladni pobjeda, gladni su i igrači, ali ne ide uvijek sve lako i željenim tijekom.


I što sad, pitanje je koje se nameće uoči novog sudara s istim protivnikom, koji je saznao da može brže, više i jače od Rijeke, koju su gosti toliko nahvalili uoči puta na Kvarner. No, treba im čestitati na prezentiranom. Imali su sigurnog Nevistića, sjajnog Cokaja u vezi, opasnog Dabru u napadu. I srećom po Riječane, neraspoloženog Kulenovića u napadu. Drmić i društvo sigurno su izvukli pouke, u Kranjčevićevoj će sigurno biti sasvim drugačija utakmica od ove, puls suparnika je poznat. Riječani u nedjelju imaju prigodu dokazati je li iza njih samo jedan loš dan. U suprotnom, liderska pozicija bit će prošlost.


Osim nedjeljnog »uzvrata« protiv Lokomotive, Bijeli još gostuju kod Šibenika i Slaven Belupa do polovine prvenstva. Na Rujevicu uskoro stiže Osijek pa Hajduk, potom u nizu Hrvatski dragovoljac, Gorica i za kraj godine Istra 1961. Raspored je taj koji ide u prilog riječkim ambicijama.