SNOW QUEEN TROPHY

Najbolji slalomaši i slalomašice u Zagrebu, Zubčić: “Žao mi je što neće biti gledatelja”

Davor Petrović

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Tu sam kao klinac osvojio prve bodove, a nikada neću zaboraviti navijanje dvadeset tisuća gledatelja u cilju. Taj će nam dio sada sigurno jako nedostajati – kaže najbolji hrvatski skijaš.



ZAGREB Iduće nedjelje Sljeme će još jednom ugostiti najbolje slalomašice svijeta, a na blagdan Sveta tri kralja Crveni spust okupirat će najbolji slalomaši. Boje hrvatskog skijanja branit će Leona Popović, Andrea Komšić i Zrinka Ljutić, odnosno Istok Rodeš, Matej Vidović, Leon Nikić, Samuel Kolega te Filip Zubčić, kojeg je sjajno otvaranje sezone prometnulo u najjačeg domaćeg aduta.


– Za mene je sve počelo jako dobro. U Söldenu sam startao malo slabije, ali osjećao sam da dobro skijam i to sam potvrdio u Santa Caterini, pobjedom i trećim mjestom u veleslalomu. Alta Badiju sam odradio solidno, a u slalomu mi je prioritet bio što bolji startni broj, tako da sada mogu napadati puno bolje plasmane – kaže Zubčić.


Skijašima siječanj donosi vrlo zgusnut raspored, počevši od slaloma na Sljemenu.




– To treba dočekati što spremniji. Nakon Sljemena idemo u Adelboden, gdje nas očekuju tri utrke u tri dana. Moj fokus nije samo na Zagrebu, nego na svim tim utrkama, koje trebam odraditi maksimalno – dodaje Zubčić, koji je posljednja tri dana trenirao na Sljemenu.


Bodovi


No do prvoga dana 2021. godine Crveni spust mora mirovati da bi staza bila maksimalno kvalitetna za Snow Queen Trophy.


– Osjećam se odlično i spreman sam za siječanj. Žao mi je što zbog pandemije COVID-19 na Sljemenu neće biti gledatelja. Tu sam kao klinac osvojio prve bodove, a nikada neću zaboraviti navijanje dvadeset tisuća gledatelja u cilju. Taj će nam dio sada sigurno jako nedostajati – objašnjava Zubčić.


Suvišno je isticati da su njegove ambicije visoke.


– Ne razmišljam o plasmanu koji bi me zadovoljio na Sljemenu. Samo želim nastaviti skijati jednako dobro kao i na početku sezone. Ne želim razmišljati što bi moglo biti. Nastavim li skijati na jednakoj razini, sigurno ću osvojiti puno bodova u siječnju. Samo da budem zdrav i dobro se osjećam – ističe Zubčić.


Domaći teren trebao bi donijeti i dodatan impuls.


– Sigurno je da tu stazu odlično poznajem jer sam na Sljemnu trenirao milijun puta. Što se slaloma tiče, puno treninga na istoj stazi ne znači previše. To ima utjecaja u drugim disciplinama, a ovdje nije presudno. Međutim, Sljeme je domaća utrka… – rezonira trenutačno najbolji hrvatski skijaš.


Optimizam


Kada su ostali u pitanju, optimizam je uvijek prisutan, iako realno stanje stvari nudi nešto drugačiju sliku. Na kraju krajeva, alpsko skijanje je sport koji u ponudi uvijek ima nevjerojatne priče o iznenađenjima.


– Naravno, nadamo se što boljim rezultatima. Međutim, ne smijemo biti neskromni. Mislim da imamo jednu dobru skijašku generaciju koja potvrđuje ispravnost politike ulaganja u mlade, koju vodimo od 1998. godine. Nakon odlaska Ivice Kostelića imali smo nekoliko izazovnih godina, ali nismo posustali. Stigla nam je sjajna slalomska generacija, koja, vjerujem, ove sezone ima neki, nazovimo to tako, predah – kaže Vedran Pavlek, koji je alfa i omega hrvatskog alpskog skijanja.


Prema njegovim riječima, potencijal postoji.


– Zubčićev primjer svima može biti putokaz. Naravno, ne može se preko noći, moramo biti strpljivi i marljivo raditi. Vjerujem da bismo na Sljemenu mogli imati barem po dva skijaša i skijašice u drugoj vožnji. Tada se može dogoditi svašta. Jako me veseli što su i skijašice počele osvajati bodove. Tu je Leona Popović, a dolazi i Zrinka Ljutić. Vjerujem da ćemo u nadolazećim godinama imati jake reprezentacije u objema konkurencijama – zaključuje Pavlek.


Ženska utrka prošle godine najgledanija

Prijenos skijanja u vrijeme pandemije COVID-19 stavlja velik izazov pred Hrvatsku televiziju.
– Ponovno dolazi ono vrijeme kada leptirići u trbuhu dolaze na površinu i prisutna je interakcija s navijačima i ljubiteljima skijanja. Moramo biti posebno oprezni i imati dva spremna tima da bismo mogli funkcionirati ako netko bude pozitivan ili u samoizolaciji. Naravno, napravili smo tehničku potporu da se na slici sa Sljemena radi s manje ljudi. Prošle je godine ženska utrka bila najgledanija, a muška je bila četvrta, iza Kitzbühela, Adelbodena i Wengena. Nama to donosi jak vjetar u leđa i podiže nam motivaciju – objašnjava Bruno Kovačević, glavni urednik HTV-a, najavljujući neke manje promjene.
Naime, ovoga će puta HTV imati studio na Prisavlju, a ne na Sljemenu.
– Danijel Križ radit će žensku utrku, a Robert Jelečević mušku. Obojici će sukomentator biti Slaviša Weiner. Vjerujem da će gledanost biti jednako dobra kao i proteklih godina. Pripremili smo i novinu zbog pandemije. Gledatelji će čuti zvuk koji će stvarati dojam kao da su tribine pune, što će, vjerujem, donijeti poseban štimung. Ista se stvar koristila u Ligi prvaka i na završnici prošle sezone NBA lige – otkriva Kovačević.