Sandra Perković

Najbolja hrvatska atletičarka u subotu nastupa u Birminghamu: “Ove sezone željela bih napasti osobni rekord”

Davor Petrović

U SUBOTU ULAZI U KRUG - Sandra Perković/Foto DYLAN MARTINEZ

U SUBOTU ULAZI U KRUG - Sandra Perković/Foto DYLAN MARTINEZ

Ove godine sam imala dva natjecanja, na kojima sam bacila disk 65 i 66 metara. Zadovoljna sam time jer to je uvod u sezonu. U Birminghamu samo želim osjetiti svjetsku scenu - kaže Sandra



ZAGREB British Grand Prix, koji se održava ove subote na stadionu Alexander u Birminghamu, predstavlja prvu postaju Sandre Perković u novoj sezoni na otvorenom. Nakon prošle godine, obilježene problemima s ozljedama i četvrtim mjestom na Olimpijskim igrama u Tokiju, najbolja hrvatska atletičarka svih vremena ne želi si, kako sama kaže, nametati pritisak.


– Nadam se lijepom rezultatu. Jednostavno, želim uživati u natjecanju. Ove godine nas očekuje Svjetsko prvenstvo u američkom Eugeneu i Europsko prvenstvo u Münchenu. Fokusirali smo se na taj dio sezone ali, naravno, ne odlazim nespremna na prvi miting Dijamantne lige na kojem nastupaju bacačice diska – rekla je Sandra ove srijede, uoči odlaska u Birmingham.


Ahilova tetiva


Ova sezona će biti specifična zbog kalendara natjecanja. Naime, Svjetsko prvenstvo trebalo se održati u kolovozu 2021. godine, ali je odgođeno za jedanaest mjeseci jer su lani u tom terminu održana Olimpijske igre u Tokiju, koje su bile pomaknute iz svog originalnog termina zbog pandemije koronavirusa. To znači da će se Sandra sredinom srpnja u Eugeneu boriti za naslov svjetske prvakinje, a samo mjesec dana kasnije očekuje je nastup na kontinentalnoj smotri.




– Dobro smo odradili pripreme i zdrava sam, zbog čega sam jako sretna. Konačno smo sanirali probleme s Ahilovom tetivom, što mi je prošle sezone bila najveća boljka. Puno smo radili i možda sam malo i umorna. Tijekom zimskog razdoblja bilo je poteškoća koje se nalaze u trenažnom procesu, ali najvažnije je to što sam »prezimila« bez ozljeda.


Imam odličan tim, na čelu s Branimirom Vajdom, koji sve drži pod kontrolom, i, naravno, Edisom Elkasevićem – objasnila je Sandra, koja je ove godine prvi put u karijeri odradila zimski dio priprema u Zagrebu.


Atletska dvorana

U Zagrebu se već desetljećima potežu razgovori o izgradnji nove atletske dvorane, praćeni odgovarajuće pompoznim obećanjima.
– Ta priča je bila 2016. godine. Mislim da od toga ne treba očekivati ništa. Kako sada stoje stvari, sport u Zagrebu je na velikom gubitku, a ja se nadam da neće biti gore od toga. U ovoj situaciji je izgradnja atletske dvorane nedostižna – istaknula je Sandra Perković.

Obiteljski mir


Prema njenim riječima, ispostavilo se da je to bila potpuno ispravna odluka.


– Nije bilo lako jer je ova zima bila jako hladna, ali nakon tolikih godina putovanja i izbivanja od kuće, trebao mi je obiteljski mir. To sam dobila u Zagrebu. Ta odluka je bila dosta riskantna zato što ovdje nemaju dvoranu za atletiku, a disk je disciplina koja se baca na otvorenom. Međutim, nakon prošle sezone i Olimpijskih igara u Tokiju najpotrebniji mi je bio psihički mir koji donosi obiteljsko okruženje – istaknula je Sandra.


Budući da je njena karijera popločana zlatnim medaljama s Olimpijskih igara te svjetskih i europskih prvenstava, određeni imperativ rezultata je prisutan. Ipak, u ovom trenutku Sandri je najvažnije da je zaobiđu ozljede.


– Kada sam zdrava, svašta je moguće. Ove godine bih željela i voljela približiti se svom osobnom rekordu i napasti ga. Nikada ne volim javno govoriti o daljinama, ali ove godine sam imala dva natjecanja, na kojima sam bacila 65 i 66 metara. Zadovoljna sam time jer to je tek uvod u sezonu. U Birminghamu samo želim osjetiti svjetsku scenu i, kako se to sportski kaže, »pofajtati« se s konkurencijom – zaključila je Sandra, uz napomenu da si ne želi postavljati nikakve barijere.


Inače, njezin osobni, a samim time i hrvatski rekord iznosi 71,41 metar, a postavljen je u srpnju 2017. godine na mitingu Gala dei Castelli u švicarskoj Bellinzoni.