HANŽEKOVĆEV MEMORIJAL

Na ovogodišnjem Hanžekovićevom memorijalu srušen jedan svjetski rekord i četiri rekorda mitinga

Hina

Francine Niyonsaba srušila je svjetski rekord na 2000 m/Foto: PIXSELL

Francine Niyonsaba srušila je svjetski rekord na 2000 m/Foto: PIXSELL

Prvi put u povijesti zagrebačkog mitinga na "Hanžeku" je istrčan i svjetski rekord. Francine Niyonsaba iz Burundija je pobijedila na 2.000 metara s rezultatom 5:43.43. ZAGREB Jedan svjetski i četiri rekorda mitinga obilježili su 71. izdanje Memorijala Boris Hanžeković – Continental Tour Gold atletskog mitinga koji je održan na stadionu Mladosti uz Savu.


Prvi put u povijesti zagrebačkog mitinga na “Hanžeku” je istrčan i svjetski rekordFrancine Niyonsaba iz Burundija je pobijedila na 2.000 metara s rezultatom 5:43.43.


Utrka na 2 km nije olimpijska disciplina, niti se trči na svjetskim prvenstvima, no kroz povijest su ovu disciplinu trčale neke od najvećih svjetskih srednjoprugašica  – Sonia O’Sullivan, Maricica Puica, Tatjana Kazankina, Zola Budd…
Niyonsaba je bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara koja je sada odlična i na dugim prugama. Dosadašnji rekord držala je Etiopljanka Genzebe Dibaba koja je 2017. u španjolskom Sabadellu trčala 5:23.75.


Svoj obol u postavljanju rekorda dala je i hrvatska atletičarka Maja Pačarić koja je bila ‘zec’ u prvom dijelu utrke.


“Presretna sam, ova sezona je bila odlična za mene. Prvi put sam u Zagrebu i uvijek ću se sjećati ove utrke,” kazala je 28-godišnja Niyonsaba.


Rekordi mitinga postavljeni su na 400 m i skoku s motkom kod atletičara, te na 200 m i troskoku kod žena.


U utrci na 200 metara nastupile su dvije atletičarke koje su na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojile ukupno tri medalje. Christine Mboma je bila druga na 200 metara oborivši svjetski juniorski rekord, dok je Shericka Jackson osvojila broncu na 100 metara i zlato na 4×100 metara. Jackson bi vjerojatno osvojila medalju i na 200 metara da u kvalifikacijama nije ležerno usporila pred ciljem i senzacionalno ispala.


U Zagrebu je slavila Mboma s rezultatom 22.04 oborivši dosadašnji rekord mitinga od 22.35 kojeg je od 2012. godine držala Allyson Felix. Jackson je bila druga sa 22.30 što je također bilo brže od dosadašnjeg rekorda, dok je treća bila Bahamka Anthonique Strachan sa 23.05.


Jamajčanka Shanieka Ricketts u troskoku je skočila do daljine od 14.77 m, što je 19 centimetara bolji rezultat od 12 godina starog rekorda zagrebačkog mitinga koji je bio u vlasništvu Kubanke Mabel Gay.


Druga je bila Slovenka Neja Filipić sa 14.37, dok je treća bila Finkinja Senni Salminen sa skokom od 14.24.


Rekord mitinga je postavio i Amerikanac KC Lightfoot pobjedivši u skoku s motkom s rezultatom 5.87 m. Dosadašnji rekord mitinga u skoku s motkom držao je Rus Timur Morgunov koji je 2018. preskočio 5.76 metara. Drugi je bio Amerikanac Sam Kendricks s 5.82 koliko je skočio i trećeplasirani Australac Kurtis Marschall.


Na 400m pobijedio je grenadski atletičar Kirani James s rezultatom 44.46 što je novi rekord mitinga. James je trčao brže od dosadašnjeg rekordera Amerikanca Gila Robertsa koji je 2017. trčao 44.94.


Drugi je bio Isaac Makwala iz Bocvane s rezultatom 45.15, a treći je bio Talijan Edoardo Scotti (45.30). Mateo Ružić je bio sedmi s rezultatom 47.53.


“Prvi put sam ovdje i sretan sam zbog pobjede. Utrka je bila dobra, kraj je sezone i mogu biti zadovoljan rezultatom i rekordom mitinga. Dobar je osjećaj istračati rekord mitinga, posebno što je stari rekord držao Roberts protiv kojeg sam trčao na sveučilištu,” kazao je James.


Dodajmo kako je novi rekord mitinga u ponedjeljak je postavio i olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u bacanju kugle Amerikanac Ryan Crouser pobjedivši na 7. izdanju Memorijala Ivana Ivančića s rezultatom 22.84 što je najbolji hitac na europskom kontinentu od 1988. godine.


Prošle godine je Crouser u Zagrebu bacio 22.74, što je bio najbolji hitac na tlu Europe u posljednjih 30 godina. U međuvremenu je taj “rekord” otišao u Lausanneu (22.81), no od danas je ponovo u Zagrebu. Dodajmo, kako je Crouser u lipnju ove godine u Eugeneu u američkoj saveznoj državi Oregon postavio novi svjetski rekord 23.37.


Pobjednik 71. izdanja Memorijalne utrke Boris Hanžeković na 110 metara s prepona koja se održava u sklopu zagrebačkog atletskog mitinga bio je Amerikanac Devon Allen.


U jednom od “šlagera” mitinga olimpijska pobjednica u bacanju diska Amerikanka Valerie Allman pobijedila je prekinuvši niz od sedam uzastopnih pobjeda Sandre Perković na stadionu Mladosti uz Savu. Allman je pobijedila bacivši disk 69.63 što je treći najbolji rezultat ove sezone. Deveterostruka pobjednica zagrebačkog mitinga, Sandra Perković na koncu je bila druga sa 66.48, dok je teća bila Jamajčanka Shadae Lawrence sa 60.80. Naša druga predstavnica Marija Tolj je zauzela šesto mjesto s rezultatom 57.66.