JUBILARAC

Na Grobniku utrka SP-a motocikala s prikolicom, Päivarinta i Reeves love švicarske lidere

Miroslav Krpan

Markus Schlosser i Marcel Fries/Foto: M. KRPAN

Markus Schlosser i Marcel Fries/Foto: M. KRPAN

Markus Schlosser i Marcel Fries nalaze se u vodstvu, peterostruki svjetski prvak, Finac Pekka Päivarinta zasad je treći, a Britanac Tim Reeves, najtrofejniji svjetski vozač, zauzima peto mjesto



GROBNIČKO POLJE Ovog vikenda na Automotodromu Grobnik održat će se utrka motocikala s prikolicom, peta u nizu od osam kalendarom predviđenih utrka objedinjenih pod jedinstvenim nazivom Santander Sol FIM Sidecar World Championship, koju objedinjuje novi promotor RKB-F1 Motorsport. Prošle je godine zbog pandemije COVID-19 otkazano Svjetsko prvenstvo motocikala s prikolicom, a iz istog će se razloga utrka na Automotodromu Grobnik održati bez gledatelja.


Bit će to jubilarna, 20. utrka svjetskog ranga motociklista s prikolicom što se održava u organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. na stazi Automotodroma Grobnik tijekom 43 godine postojanja. Uz prikoličare program je upotpunjen 78. utrkom sustava Alpe Adria, začetog 1992. godine na Automotodromu Grobnik, koji je iz Kupa s vremenom prerastao u Prvenstvo Alpe Adria International Motorcicle Championship, zasigurno najmasovnije i najcjenjenije u okvirima FIM-a Europa.


Novi sustav


Prikoličari su dosad odradili četiri natjecanja u Francuskoj, Mađarskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj s po dvije bodovne utrke identičnog trajanja, što je novost u sustavu održavanja i bodovanja utrka Svjetskog prvenstva. Na tim se natjecanjima pojavilo 25 timova, od kojih je 11 verificirano za nastup na Automotodromu Grobnik. Kao lideri prvenstva s najvećim brojem bodova na Grobnik stižu Švicarci Markus Schlosser i Marcel Fries, koji imaju 32 boda prednosti ispred britanskog tandema Todda Ellisa-Emmanuellea Clementa. Treći su trenutačno peterostruki svjetski prvak, Finac Pekka Päivarinta uz kopilota Ilsea de Haasa, koji za vodećim zaostaje čak 52 boda. Tek petu poziciju, sa skromnih 85 bodova, dvostruko manje od vodećeg, zauzima najtrofejniji svjetski vozač, osam puta svjetski prvak i dosad najčešći pobjednik utrka na grobničkoj stazi, Britanac Tim Reeves, s kopilotom Kevinom Rousseauom.


Alpe Adria




Uz prikoličare, na Grobniku se očekuje više od stotinu motociklista iz desetak zemalja, a uz standardne klase Alpe Adria (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike) vozi se i FIM Europe SSP 300 Cup i STK 1000 Cup. Među sudionicima je i 30-ak motociklista hrvatskih klubova koji će u međunarodnim klasama voziti i za bodove Prvenstva Hrvatske, uključujući i klasu 125 SP. Rekord prikoličara iznosi 1:30,258 minuta uz prosjek od 166,2 km/sat, a drže ga braća Ben i Thomas Birchal, koji se ove sezone ne natječu, od 24. kolovoza 2019. godine. Apsolutni rekorder grobničke staze među motociklistima na dva kotača je Čeh Michal Prasek (BMW) u vremenu 1:26,585 minuta s prosjekom od 173,327 km/sat ostvaren još 28. srpnja 2018. godine.


Bodovne utrke danas počinju u 11.15 sati, prikolice u 13.45 sati, a potrajat će do 17.30 sati. Sutrašnji niz bodovnih utrka kreće od 11.05 sati, u 11.45 sati zakazan je početak GP Sidecara.