EURO 1996.

Na današnji dan Davor Šuker je postigao jedan od najljepših pogodaka u povijesti europskih prvenstava

Portal Novi list

Davor Šuker slavi pogodak protiv Danske 1996.

Davor Šuker slavi pogodak protiv Danske 1996.

Prije točno 25 godina izabranici Miroslava Blaževića uspjeli su s 3:0 deklasirati tada aktualne europske prvake Dance, a Davor Šuker je lobom Petera Schmeichela zabio jedan od najljepših pogodaka u povijesti reprezentacije, ali i europskih prvenstava.



RIJEKA Europsko prvenstvo 1996. u Engleskoj ima velik značaj za Hrvatsku jer se upravo na tom natjecanju hrvatska nogometna reprezentacija prvi put predstavila svijetu, a između ostalog ostat će zapamćeno i po predivnom pogotku Davora Šukera protiv Danske.


Na svojem prvom velikom natjecanju Vatreni su u skupini igrali s Portugalom, Danskom i Turskom, s kojom su otvorili natjecanje te slavili minimalnom pobjedom, pogotkom Gorana Vlaovića. Samo pet dana kasnije, izabranici Miroslava Blaževića uspjeli su s 3:0 deklasirati tada aktualne europske prvake Dance, a Davor Šuker je lobom Petera Schmeichela zabio jedan od najljepših pogodaka u povijesti reprezentacije, ali i europskih prvenstava.





Nakon utakmice s Danskom, nažalost je također s 3:0 uslijedio i poraz protiv Portugala, a potom je u četvrtfinalu s 2:1 bila bolja Njemačka, koja je naposljetku i osvojila turnir – a kojoj se Hrvatska sa stilom osvetila dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.


To je bio prvi EURO na kojem je sudjelovalo 16 reprezentacija jer je zbog tada nedavnog raspada Sovjetskog saveza, Jugoslavije i Čehoslovačke broj UEFA članica porastao s 33 iz 1988. godine na čak 48 do 1994. godine.