SuperSport HNL

MRŠAVI BOD Riječani se ispromašivali pred sjajnim Rogićem pa u nadoknadi spašavali živu glavu

Denis Frančišković

Alen Grgić/Foto V. KARUZA

Alen Grgić/Foto V. KARUZA

Bod Bijelih skroman je ulov Bijelih koji su dominirali većim dijelom prvog dijela, ispromašivali se pred sjajnim vratarem Lovrom Rogićem, junakom utakmice, a u nadoknadi (95') imali i puno sreće kad je Ivan Dolček uzdrmao vratnicu



RIJEKA Novi kiks Rijeke, treći ovosezonski remi i bijeg sa začelja ljestvice za jedno mjesto. Kolika može biti utjeha u tmurnoj riječkoj nogometnoj jeseni, “fenjer” je prepušten Gorici.


Od Šibenika do Šibenika, nogometaši Rijeke nisu pobijedili niti u devetoj utakmici u nizu na početku druge četvrtine prvenstva, bod protiv momčadi iz Krešimirova grada skroman je ulov Bijelih koji su dominirali većim dijelom prvog poluvremena, ispromašivali se pred sjajnim vratarem Lovrom Rogićem, junakom utakmice, a u nadoknadi (95′) imali i puno sreće kad je Ivan Dolček uzdrmao vratnicu.


Foto galerija: SuperSport HNL: Rijeka - Šibenik Foto: Vedran Karuza


Bila je to muška, dosta živa utakmica s čak 11 žutih kartona, s podosta uzbuđenja, ali i na trenutke neshvatljivih igračkih rješenja. Napredak Bijelih ide puževim korakom, ali u ovom trenutku je najbitnije je da se nešto kreće prema laganoj pozitivi iako je u uzdrmanoj momčadi brdo problema na planu igre i njene organizacije.


RIJEKA – ŠIBENIK 0:0



Stadion na Rujevici. Gledatelja: 3.500. Sudac: Fran Jović 5,5 (Zagreb). Žuti kartoni: D. Pavlović, Hodža, Vukčević, Krešić, Alvarez, Vukčević (Rijeka), Matić, Mesa, Delić, Dolček, Matić, Perić (Šibenik).


RIJEKA: Labrović 6,5, Grgić 6, Krešić 6, Vlasenko 6, Vukčević 6, Selahi 6,5, Hodža 5,5 (od 80′ Alvarez), D. Pavlović 5,5 (od 58′ Djouahra, od 80′ Simčić), Djuričin 5 (od 66′ Vučkić), Ampem 6, Obregon 5.


ŠIBENIK: Rogić 7,5, Perić 6, M. Matić 6, Mesa 5,5 (od 42′ Kvesić 5,5), Arai 5,5, Salamon 6 (od 90′ Skorup), Rak 6 (od 46′ Dolček 6,5), B. Matić 6, Mina 6, Čanadi 5,5 (od 52′ Čop 5,5), Delić 5 (od 87′ Franco).

Linije igre su “zaglušujuće” i nesinkronizirane te je pred trenerom Serse Cosmijem koji je došao do prvog boda u trećoj utakmici mukotrpan i težak posao na stabilizaciji momčadi. Stanka za Bijele dolazi u najbolje moguće vrijeme, ovakva Rijeka treba predah i povratak u normalne postavke jer sasvim je jasno da, produži se ovakav niz, momčad će sve dublje potonut u opasnu zonu.


Poništeni golovi


Prvo poluvrijeme donijelo je puno sadržaja, prvo povučenu pa potom goropadnu Rijeku nošenu navijačkom podrškom. Riječani su se napokon probudili, Šibenčani uspavali, ali vratar Rogić bio je junak prvog poluvremena s četiri sjajne obrane.


Već u 7. minuti Selahi je dobro uočio Djuričina koji se sam, iskosa sjurio prema vrataru koji je sjajno obranio nezgodnu loptu. Dvije minute kasnije Narančasti su pokušali preko Čanadija, udarac s 20-ak metara Labrović je lako ukrotio. Uz veliku šansu Delića u 23. minuti koji se nije snašao, točnije loše je reagirao u matnoj situaciji u petercu, gosti nisu više do odmora priprijetili riječkim vratima.


S druge strane Rijekina igra s dirigentom iz pozadine Selahijem rasla je, Bijeli su nekako dobili krila i sve opasnije prijetili. Nakon dugo vremena kao da su se oslobodili grča, a akcije dobile puno više u ideji i kombinatorici. Sve je išlo dosta podmazanije nego u ranijim susretima, dok se Šibenih potpuno izgubio, njegovi igrači djelovali prestatično, s dosta sreću i sjajnim Rogićem.


U 16. minuti poništen je prvi od dva domaća gola kada je Hodža proigrao Obregona, a on prebacio vratara. Drugi poništeni gol bio je onaj Djuričina u 43. minuti, oba nisu priznata zbog zaleđa.


Dvojac Djuričin – Obregon djelovao je u napadu dosta živo, a podršku s bokova davali su prodorni Grgić i Ampem. U samo dvije minute Riječani su propustili dvije dobre šanse. Prvo je Obregon u 26. u dobroj poziciji prodao braniču nekoliko lažnjaka, ali i onda previše oklijevao, a u 27. Grgić opasno pucao preko grede.


U samoj završnici poluvremena uslijedio je veliki napadačaki val Bijelih koji nije zaokružen pogotkom premda su ga zaslužili. Šibenski vratar izašao je opet kao pobjednik (40′) u bliskom susretu s Obregonom, a ubačaj Damjana Pavlovića iz slobodnog udarca završio je na gredi.


Rijeka je opasno prijetila i u nadoknadi, Rogić je prvo maestralno obranio silovit udarac Ampema s 12 metara, odmah potom još jednom spretno i sretno onaj Djurčina nogom s pet metara.


Pad u nastavku


Činilo se da će Riječani krenuti u nastavak u istom stilu i sa sličnim gardom kao krajem prvog dijela, no to se nije dogodilo. Gosti su se oslobodili riječke “omče”, uspostavili balans igre i ravnotežu na sredini travnjaka. Ustvari zaigrali su svoju prepoznatljivu obrambenu igru s dva elastična zida i Bijelima je ponestalo ideje. A kako je odmicala igra sve više i snage…


Trener Cosmi je pokušao s izmjenama osvježiti napad i upravo one donijele prvo uzbuđenje. U 68. minuti Djouahra je ubacio s desne strane, ali Vučkić zakasnio u izglednoj poziciji. S druge strane Čop je u 77. minuti pogodio vanjski dio mreže.


Kako je utakmica odmicala, Rijeka je izgledala sve nemoćnije u organizaciji napada. Nije bilo rješenja za gustiš pred Rogićem pa se Apmem u 77. minuti odlučio za udarac iz daljine te dobro protegnuo budnog Rogića udarcem u sami kut. Do kraja susreta najveću šansu za domaće imao je Selahi, odmjeren udarac sa 17 metara lopti je dao zanimljivu putanju, malo iznad rašlji.


Činilo se da u nadoknadi Bijeli mogu do toliko željnog gola, no na kraju su spašavali i “živu glavu” i imali dosta sreće. U petoj minuti sučevog dodatka Dolček je nakon gužve silovitim udarcem pogodio vratnicu, a odmah potom Skorup opalio sa 17 metara, Labrović se bacio i sjajnom intervencijom spasio bod i svoju momčad od novog poraza.