Bez golova

Mreže ostale netaknute u utakmici koja se neće pamtiti, Osječani ostvarili planirano nakon šahovske partije

Denis Frančišković

Trzavice na terenu/Foto M. LEVAK

Trzavice na terenu/Foto M. LEVAK

Riječani su zadržali vrh, Osječani ostvarili planirano nakon tvrde i šahovske partije u kojoj je najvažnije bilo sačuvati mrežu. U konačnici niti vratari Labrović i Malenica nisu imali puno posla u ne odveć sadržajnoj utakmici.



RIJEKA Ista meta, isto odstojanje. Rijeka i Osijek ostali su na istim pozicijama nakon zaostalog derbija dodavši na svoj konto po bod s kojim su na kraju izgleda svi zadovoljni. A najviše Dinamo i Hajduk. Riječani su zadržali vrh, Osječani ostvarili planirano nakon tvrde i šahovske partije u kojoj je najvažnije bilo sačuvati mrežu. U konačnici niti vratari Labrović i Malenica nisu imali puno posla u ne odveć sadržajnoj utakmici.


RIJEKA – OSIJEK 0:0

Stadion HNK Rijeka. Dario Kulušić 6 (Šibenik). Žuti kartoni: Drmić, Abass (Rijeka), Škorić, Fiolić, Topčagić (Osijek).


RIJEKA: Labrović -, Tomečak 6 (od 80′ Vučkić -), Galović 6, Velkovski 6, Smolčić 6, Selahi 6, Pavičić 6 (od 90′ Krešić -), Abass 5 (od 46′ Čerin 6), Murić 6, Ampem 5,5, Drmić 5,5 (od 66′ Obregon 5,5).




OSIJEK (4-1-4-1): Malenica -, Bralić 6, Škorić 6,5, Čeberko 6, Bočkaj 5,5, Nejašmić 6, Fiolić 6 (od 87′ Hiroš -), Brlek 5,5, Topčagić 5 (od 61′ Daku 5,5), Miloš 6, Mierez 5,5 (od 87′ Pilj -).

U sudaru najboljeg, riječkog napada lige i najbolje, osječke obrane u HNL-mreže su ostale netaknute nakon utakmice koja se neće dugo pamtiti. Rijeka i Osijek jednostavno su poprilično razočarali i ostali dužni gledateljima, bilo je to ipak ispod renomea dviju momčadi koje su najveći kandidati za jesenskog prvaka.


Igralo se cijelu utakmicu presporo, s puno povratnih lopti i bez prave ideje iako je energije bilo malo više kao i duel igre koju su očekivano nametnuli Osječani.


I Goran Tomić i Nenad Bjelica, dojam je, postavili su momčadi isključivo u službi rezultata. Istina Rijeka je po startnom sastavu djelovala kudikamo napadački raskošnija, ali nije mogla nikako doći do izražaja. Osijek se postavio čvrsto i vrebao šansu preko kontri, ali pokazalo se da je Mierez i dalje u krizi, a Topčagić djeluje potpuno nezainteresirano u pojedinim fazama igre.


Bilo kako bilo nakon nule odahunuli su jedni i drugi zadržavši prijašnje pozicije. Rijeka se okreće Gorici i Istri 1961, Osijek Šibeniku i Hajduku u posljednjem kolu.


Foto galerija: Prva HNL: Rijeka - Osijek Foto: Mateo Levak


Siromaštvo sadržaja


Već prvo poluvrijeme nije donijelo previše nogometa i bilo je ispod očekivane razine dvije najbolje hrvatske momčadi. Igralo se previše oprezno, bez rizika s obje strane, nekako pomalo bojažljivo. Rijeka je neočekivano dobrim dijelom prepustila posjed gostima, ali bilo je to jalovo držanje lopte po onoj “kad stoperi vode igru”. Osječani kao da su jedva čekali istek vremena i odlazak na odmor.


U siromaštvu otvaranja utakmice bile su tek zanimljive Murićeve promjene strana dugim loptama, Miloševe oduzete lopte i krive predaje i čak četiri žuta kartona u prvih 25 minuta. Nije bilo prave ideje i pokretačke snage niti s jedne strane, pogodak je mogao samo slučajno pasti.


U 27. minuti Murić je podvalio dobru loptu Drmiću, a on iskosa silovito opalio, međutim Malenica je bio siguran na lopti dobro zatvorivši bližu vratnicu. S druge strane gosti su imali najbolju šansu u 32. minuti. Mierez je dobio vrhunsku loptu iz pozadine, iz drugog plana zaobišao igrača i pucao, ali dosta mlako i slabo iz obećavajuće pozicije.


Šansa Bralića


Do odmora obje su momčadi imale po jednu polušansu. Prvo je Tomečak (36′) iz okreta nakon lažnjaka opalio kraj gola, a potom (39′) nakon prodora i ubačaja Fiolića glavom slabo pucao u prvom dijelu dosta statični Topčagić.


Početkom nastavka Tomić se odlučio iz igre povući Abassa i ubaciti Gnezdu Čerina želeći dobiti bolju kontrolu u načičkanoj središnjici, no to nije donijelo puno rezultata. Rijeka je bila nešto poduzetnija nego u prvom poluvremenu, a prvu pravu šansu imao je baš Čerin koji se u 73. minuti nakon kontre našao na otvorenom udarcu sa 16 metara, ali pucao preko grede.


Do kraja utakmice Riječani nisu ozbiljnije zaprijetili. Bočkaj je u 76. minuti iz slobodnog udarca pucao preko gola, a najbolje dvije prigode stigle su u 85. i 86. minuti. I to za goste. Prvo se Fiolić odlično oslobodio pratnje, odigrao dupli pas i iskosa tukao, ali riječka obrana je spasila najgore. Minutu kasnije Osijek je propustio najbolju šansu, nakon kornera pucao je glavom Škorić, a u nastavku akcije Bralić s pet metara iz matne pozicije propustio glavom svladati Labrovića. Lopta je otišla preko grede…