Predsjednik Kvarnera 2010

Može li hrvatska košarka naći izlaz iz krize? Jurković: ‘Sve kreće od klubova, jedna je stvar tu najvažnija’

Zlatko Horvat

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Prvi korak prema ozdravljenju bila bi seniorska medalja. No, sve kreće od domaćih klubova. Bilo bi lakše da se sustav financiranja klubova promijeni. To bi bio prvi zamašnjak - kaže Jurković



RIJEKA – Robert Jurković je 14. srpnja prošle godine izabran za predsjednika Kvarnera 2010, točno deset mjeseci kasnije na Saboru Hrvatskog košarkaškog saveza postao je dopredsjednik krovne organizacije hrvatske košarke, desna ruka predsjednika Nikole Rukavine. Riječki klub pokazuje znakove života, vraća se na hrvatsku košarkašku kartu, za nadati se da će Rukavina i Jurković sa suradnicima to učiniti s hrvatskom reprezentacijom u europskim i svjetskim razmjerima.


– Prvi korak bilo je postavljanje organizacijske i financijske stabilnosti Kvarnera 2010, u klub su ušli ljudi koji su financijski moćni i žele pomoći. Dugo sam u Kvarneru i ne sjećam se da se dogodilo da se dug prema igračima odnosio samo na ovih desetak dana svibnja, koji će biti riješen idućeg mjeseca. Velika je stvar što smo sve ove dosadašnje plaće isplatili u dan – kaže Robert Jurković.


Obećanja


S obzirom na to da je Kvarner 2010 nekad bio poznat uglavnom po obećanjima…




– Nažalost. Klub je dugo životario, manipulirao trenerima i igračima. Prošlog ljeta nitko nije želio doći i nitko nije zvao. Sad imamo suprotnu situaciju, zovu nas menadžeri te treneri i respektabilni igrači koji žele doći.


Riječki klub je sezonu u Prvoj ligi okončao na četvrtom mjestu uz četvrtfinale Kupa »Krešimir Ćosić«. Više nema uzmaka, plan za novu sezonu je pohod na Premijer ligu.


– Puno se stvari treba poklopiti da bi se ostvario sportski rezultat i prvotni cilj bio je plasman među prvih šest. Kada smo to ostvarili, rekli smo da bi idealno bilo treće mjesto. Osim toga, jedna lopta dijelila nas je od polufinala Kupa, što nitko nije računao. Zato mislim da je sezona bila rezultatski uspješna, pogotovo što početkom kolovoza nismo imali ni jednoga potpisanog igrača. Sada već imamo potpisan ugovor s Marinom Đugumom, a vraća se Courtney Fells. U razgovoru smo s ostalim igračima. Jedino je sigurno da se Josip Naletilić vraća kući i ostavlja se košarke. U pregovorima smo s dosta igrača, želimo da Kučan i Zovko ostanu te čekamo njihov odgovor. Polako slažemo momčad.


HKS je nova obaveza Jurkovića, uz Kvarner 2010 i Društvo za sportsku rekreaciju »Marinovi prijatelji«.


– Rukavini treba dati prvih sto dana i svi moramo stati iza njega. Čekaju nas kvalifikacije za kvalifikacije za EP, a nakon toga u Turskoj slijede kvalifikacije za OI. Prolazi samo pobjednik skupine, ali treba vjerovati u prolaz. Uostalom, u ponedjeljak je Zvonimir Ivišić, naš 19-godišnji igrač, srušio Partizan. Pokazao je stravičan talent. S takvim igračima koji dolaze, uz Zubca, Hezonju, Šamanića i ostale, hrvatska košarka može naći put izlaska iz krize.


Posljednjih ne godina, već deseljeća, napravljeno je puno grešaka u koracima. U klubovima i Savezu.


– Nogomet i košarka su dva globalna loptačka sporta i konkurencija je najveća. Nije fraza da danas svi igraju košarku. Nažalost, mi smo bili blizu medalja na nekim prvenstvima i nesretno gubili. Treba se nadati. Prvi korak prema ozdravljenju bila bi seniorska medalja. No, sve kreće od domaćih klubova, koji su ostali bez dobrih klupskih igrača koji mladima pomažu u sazrijevanju. Oni bi ostali da su uvjeti donekle blizu onima u Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji ili Češkoj. Ali nisu. Bilo bi lakše da se sustav financiranja klubova promijeni. To bi bio prvi zamašnjak. Nisam financijski stručnjak, ali trebao bi se stimulirati privatni kapital. To bi bio jedan od segmenata koji bi unaprijedio sport, samim time i košarku.


Sinergija


Za razliku od vodećih hrvatskih klubova, koji su godinama u problemima, Savez dobro posluje. Jedino što nedostaje je rezultat reprezentacije.


– Zadatak Saveza je pronaći sve kako bi reprezentacija imala najbolje uvjete, ali mora postojati jedna sinergija svih da bi se postigao rezultat. No, imamo nakaradan sustav prozora FIBA-e, za koji se nadam da će se promijeniti. Hrvatska ima desetak vrhunskih igrača po svijetu. Ali njih šest, sedam ne može igrati. A onda još turski klubovi puštaju svoje igrače u reprezentaciju, a naši ne smiju… To je udar na zdrav razum i regularnost.


Savez je u proteklom razdoblju lutao po pitanju izbornika, ali i ABA lige. ABA liga, da ili ne?


– Nismo obavili konzultacije i ovo je moj osobni stav. ABA liga je u ove 23 godine proizvela velik broj igrača u svim državama bivše zemlje. Za NBA, Euroligu i europske kupove… ABA liga u uvjetima gdje sve zemlje nisu članice EU-a, gdje novac ulazi bez kontrole, klubovi nisu u ravnopravnoj poziciji i samim time ruši se regularnost. Sretan recept bilo bi usklađivanje obaveza domaćih klubova s ABA ligom, uz veći dignitet domaćeg prvenstva.


Dvorane


– Zadovoljan sam suradnjom i piramidom riječke košarke, uspostavljene u omladinskom pogonu, s Ri-Basketom i FSV-om. Ovih dana ćemo se naći kako bismo unaprijedili suradnju. FSV s juniorima Kvarnera igra Drugu ligu, imaju i kadetsku selekciju, dok je u Ri-Basketu mlađekadetska selekcija – kaže Jurković. – Uvjeti? Bit će bolji, Nafta ide u rekonstrukciju, dok se u dvorani 3. maj postavlja parket. Prva momčad vraća se u kozalsku dvoranu, gdje je postavljen novi parket. To je jedno prijelazno razdoblje. Nadamo se da ćemo se brzo vratiti na Trsat, kada će dvorana biti puna ili barem približno puna.