Nastavak niza

Mlađi kadeti Primorja EB osvojili srebro na Kupu Hrvatske u vaterpolu: “Ovo je naša zlatna generacija”

Igor Duvnjak

Vaterpolisti Primorja EB s trenerom Oleksandrom Tiškivskim

Vaterpolisti Primorja EB s trenerom Oleksandrom Tiškivskim

Dečki znaju koliko vrijede, znaju da su ponajbolji, ali oni ne prestaju vježbati, oni su i dalje željni rada - kaže Oleksandr Tiškivski, trener Riječana



RIJEKA Mlađi kadeti vaterpolista Primorja Erste bank opet su zasjali, ovoga puta osvajanjem drugog mjesta na završnici hrvatskog Kupa održanoj u zagrebačkoj kolijevci vaterpola, na bazenu na Šalati.


Petar Maravić, Ivan Šurbek, Bruno Marić, Andro Kregar, Patrik Turk, Josip Bačić, Luka Franulović, David Vukelić, Jan Jurasić, Borna Margitić, Viktor Tončinić, Marko Doknić, Borna Virag, Vito Stupar, Luka Prša i njihov trener Oleksandr Tiškivski na otvaranju natjecanja u skupini A poraženi su od šibenskog Solarisa 8:10, potom su svladali Jug AO 12:9 i Mladost 11:8, a u polufinalu Zadra 8:7.


U triler završnici u petercima titula osvajača Kupa ipak je pripala Solarisu (13:12), nakon što je poslije četiri četvrtine bilo 7:7. Riječani se diče i pojedinačnim priznanjem, i to onime za najboljeg igrača turnira koji je pripao Viktoru Tončiniću. Iza Solarisa i Primorja plasirali su se Zadar 1952, Opatija 1981, Mladost, Jadran, Jug AO, Medveščak i Vukovar.


Peterci




– Zbog pandemije koronavirusa sve je bilo malo stisnuto, imali smo pauzu od mjesec i pol dana, a u tom je razdoblju pola ekipe nastupalo i za kadete. Njih šestorica su igrala za kadete kod trenera Samira Baraća te ih je bilo teško spremiti za ovaj turnir kako treba – kaže trener Riječana Oleksandr Tiškivski.


– Stoga smo se slabo spremili, poraz u prvoj utakmici je pokazao da nismo u turnir ušli kako treba. Potom smo se iz utakmice u utakmicu vraćali u formu i igrali smo sve bolje i bolje. Rasli smo iz susreta u susret, a najbolja utakmica bila je ona u polufinalu kada smo svladali Zadrane. To nam je bila najbolja izvedba u kojoj smo najmanje griješili.


U finalu sa Šibenčanima je bilo neriješeno, nakon čega su suparnici pobijedili u maratonskom izvođenju peteraca.


– Finale je bio odlična utakmica. Nakon neriješenog rezultata ušli smo u seriju ruleta s petercima, pucilo se pet peteraca, a kako je bilo opet neriješeno, pucalo se gol za gol, tek nakon ukupno devet izvođenja smo pogriješili.


Na Kantridi su ponosni na svoje mladiće od kojih klub mnogo očekuje, pred ovim mladim »primorjašima« je svijetla budućnost.


Struka


– Ovo je zlatna generacija, 2007. godište i mlađi su uvijek u finalu, otkad su počeli igrati, od mlađih nada, nada i sada mlađih kadeta uvijek su u finalu. Stalno smo u vrhu, prvi ili drugi. To je stvarno odlična generacija. Istaknuo bih Viktora Tončinića, najboljeg igrača turnira, tu su i Margitić, Franulović, Šurbek, odličan je bio i Doknić te igrači koji su stasali u Paladi iz Njivica s kojima je radio naš bivši as Nikola Dapčić koji pomaže Primorju, ti igrači su Bruno Marić i Borna Virag.


Mladi talenti »primorjaša« su se naviknuli na uspjehe, svaki novi doseg im je dodatni motiv za još marljiviji rad da bi dodatno napredovali u karijerama koje mnogo obećavaju.


– Dečki znaju koliko vrijede, znaju da su ponajbolji, ali oni ne prestaju vježbati, oni su i dalje željni rada. Kada smo izgubili ovaj finale na peterce, koji je bio rulet sreće i nesreće, svi su bili potišteni, ali ja sam im rekao da je to tako u sportu. To je jedna škola, a nije ništa strašno osvojiti srebro.


Sve je to samo veliki poticaj za daljnji rad i trening, a ujedno i veliko iskustvo. Ovaj uspjeh je plod rada svih trenera u klubu. Htio bih zahvaliti svim svojim kolegama koji su radili s ovim dečkima. Počeli su još s njima Darko Ažić i Željko Tonković, Zoran Klapan i Samir Barać.