Finski zalet

Mlada Sungerčanka poslije plasmana karijere u tehničkim disciplinama: “Nadam se nastavku ovakvog vikenda”

Zlatko Horvat

POVRATAK U DIAVOLEZZU - Leona Popović/Foto Instagram

POVRATAK U DIAVOLEZZU - Leona Popović/Foto Instagram

Dobro sam se osjećala kroz cijelo pripremno razdoblje, pogotovo u slalomu. Kada smo trenirali s drugim reprezentacijama, imala sam dobra vremena. Drago mi je što sam to prenijela u utrku - kaže Leona



RIJEKA Leona Popović je prije 11 dana proslavila 23. rođendan. Najbolji dar izborila je sama, bolje startne brojeve u slalomu nakon 27. i 18. mjesta, što je njen plasman karijere u tehničkim disciplinama, u finskom Leviju.


– Zadovoljna sam, ali bilo je mjesta za još bolje vrijeme. Sve u svemu, bio je to dobar vikend – kaže Leona Popović, koja je sa svojim trenerom Goranom Račkim iz Finske jučer doputovala u Zürich čarter letom, zajedno sa svim sudionicama utrke.


Tajna ovih plasmana su dobro odrađene pripreme. Konačno je umjesto štaka imala skijaške štapove…




– Dobro sam se osjećala kroz cijelo pripremno razdoblje, pogotovo u slalomu. Kada smo trenirali s drugim reprezentacijama i imali sparinge, imala sam dobra vremena. Drago mi je što sam to prenijela u utrku, iskoristila dobru stazu. Raduje i to što nisam imala problema, odradili bismo sve, nisam morala skraćivati treninge jer me, recimo, boli koljeno. Ako je i bilo nešto u pitanju, bilo je riješivo.


U četvrtak je čekaju kvalifikacije za paralelnu utrku u Lechu, gdje dan kasnije voze skijaši.


– Želim nastaviti u istom tonu, probati u slalomu i veleslalomu dati maksimum. Ima tu dosta čimbenika, jedan od njih su visoki startni brojevi, ali nadam se nastavku ovakvog vikenda.


Leona Popović se vratila u Diavolezzu, gdje je trenirala prije Levija.


– Staza je ledena, baš kao u Leviju. No, bit će zeznuto jer se radi jedan plan, a ispadne sasvim nešto drugo zbog pandemije koronavirusa. Ovo je sasvim drugačija zima, puno je skijališta zatvoreno, nema ni tradicionalne američke turneje. Slijedi paralelni veleslalom u Lechu, disciplina u kojoj se nikad ne zna. Puno toga ovisi o stazi, ali dat ću sve od sebe.


Skijaška 2021. počinje sa Sljemenom i Snježnom kraljicom.


– Ne mogu reći da mi je Crveni spust najdraža staza na svijetu, ali ove godine tamo su bili moji navijači iz Mrkoplja. Šteta što ih sada neće biti uz stazu, morat će pratiti utrku putem malih ekrana.


Ove sezone Leona će voziti samo tehničke discipline, slalom i veleslalom.


– Možda i bolje jer je u ovim okolnostima teško sve iskombinirati, zbog situacije sa skijalištima teško je sada trenirati brze discipline.


Ostala je jedina članica Rijeke u reprezentaciji. Ida Štimac posvetila se fakultetu.


– Nedostaje mi Ida, ali stalno smo u kontaktu.


Rački: Znam da vrijedi

Goran Rački, Leonin trener, očekivao je »boom« u Leviju.
– Znao sam da dobro skija, po sparinzima sam vjerovao da bi moglo biti dobro. Utrke su jedine bilo poprilično neizvjesne i teško je bilo ocijeniti u kojem će smjeru ići. I postavke su bile poprilično jednostavne. Prvoga dana pomazila nas je sreća s 30. mjestom, ali kada je bila konkurentna s lošom vožnjom, znali smo da je to – to. Drugog dana pokazala je da vrijedi više. Međutim, ja već tri, četiri sezone znam da vrijedi. Još 2015. kada je pobijedila na Olimpijskom festivalu mladih, bilo je jasno da može. No, jedan lom noge, dvije operacije koljena isprekidali su taj proces. Prošla je sada prave pripreme i to se odmah osjetilo.
Veleslalom u Söldenu na otvaranju sezone nije slučajno preskočen.
– Kasno smo počeli trenirati, preskočili smo cijelo proljeće, a na Möltalu je bila slaba situacija sa snijegom. Trenirali smo uglavnom slalom, drugo se nije moglo, što je odredilo smjer. Zato smo preskočili otvaranje sezone i spremali se za Levi. Sada ćemo malo više raditi na veleslalomu jer će iduća slalomska utrka za mjesec dana. Vozit ćemo i neke utrke Europskog kupa, pripremati se za Courchevel, gdje se voze dva veleslaloma. U svakom slučaju, fokus je na tehničkim disciplinama, treba izboriti bolji startni broj, a 40 utrka u Svjetskom i Europskom kupu bit će dovoljno.