TUŽNI OPROŠTAJ

Mile Tomljenović ispraćen na posljednje putovanje na groblju Kozala: Od njega se oprostilo mnoštvo nogometnih velikana

Igor Duvnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Mile Tomljenović je bio veliki igrač, trener i funkcioner, ali je prije svega bio veliki čovjek, rekao je na oproštajnom govoru Drago Čohar



RIJEKA- Dok je lagani lahor bure pozdravljao polazak s lijesom pokojnog Mile Tomljenovića i lagano milovao one brojne koji su ga danas došli ispratiti na kozalskom groblju, iz milozvučnih grla klape “Dišpet” je znakovito odjekivala ona poznata poruka iz “Traga u beskraju”, ona neispunjena čežnja dugačke pogrebne povorke, riječi “Sve bi dao da si tu”.


Kćerka Klaudija i sin Vlado sa svojim najbližima proživljavajući bol za gubitkom dragog im oca primali su izraze sućuti brojnih koji su došli na posljednji ispaćaj dragog im Mile Tomljenovića, među njima i toliko natiskana nogometna “Galerija poznatih” da bi trebao prostor i više nego dvostruki od ovoga našega a da netko ne bude izostavljen.


Foto galerija: Na Kozali sahranjen Mile Tomljenović Foto: Sergej Drechsler


Ilustracije radi navest ćemo stoga samo dva imena iz igračkih dana pokojnog Mile Tomljenovića Poklape, legendarnog reprezentativca Marijana Brnčića i “golmana svih riječkih golmana”, vječno mladoga Marijana Jantoljaka. Jasno, tu je bio Milin imenjak i prezimenjak, popularni “Dugi”. Nezaobilazan je međutim ipak i jedan iz tog obilnog grozda poznatih, tihi i nenametljivi, dobroćudni i uvijek dobrodošli, sveprisutni Luciano Celić, koji je s prijateljem Tomljenovićem drugovao praktički do posljednjih dana. Od brojnih bi među ostalima prisutni menadžer Predrag Pedo Rački mogao realizirati uspješne transfere, kao što ih je s nekima i realizirao. Kako je netko prokomentirao, od tolikih danas na kozalskom groblju bi bez pretjerivanja mogli sastaviti ne samo jedan nego dva sastava koja bi se borila za titulu hrvatskog prvaka.




– Mile Tomljenović je bio veliki igrač, trener i funkcioner, ali je prije svega bio veliki čovjek. Kada smo šetali Korzom, svakih par metara bi ga netko zaustavljao, ljudi su ga znali i voljeli- govorio je na oproštajnom govoru Drago Čohar, znani igrač, trener i funkcioner Rijeke iznesavši i brojne bogate Tomljenovićeve biografije ne zaboravivši ni njegov iznimni dar za slikarstvo.


– Doma nije trebao bojiti zidove, bili su puni slika.


Pogreb je vodio velečasni Sanjin Francetić, koji će za Milu Tomljenovića služiti misu zadušnicu u crkvi Uznesenja Marijina kod Kosog tornja u subotu u 16 sati a danas je uz ostalo za razmišljanje odaslao i poruku ” svima ovdje mogu obećati samo jedno, to da ćete svi umrijeti”. Dok su se brojni od Mile Tomljenovića opraštali i bacali latice cvijeća u grob slušali su i čežnju “tamo da putujem, tamo da tugujem” Tina Ujevića koju im je prenosio “Dišpet”.