ODLIČAN NASTUP

Milan Rukavina: ‘Na natjecanju u ribolovu u Hrvatskoj ribu obično plaše dupini, u Irskoj to redovno čine tuljani’

Marin Smolčić



GOSPIĆ Kako smo već javljali u Irskoj se u vremenu od 04. do 11. studenoga u mjestu Crosshaven održavalo 22. Svjetsko prvenstvo u ribolovu na moru iz brodice, kategorija U-21. Reprezentacija Hrvatske nastupila je u sastavu: Luka Hajdaraj, Tomas Lukarić, Teo Hajdaraj, Vito Ferara, Luka Karabatić, trener Dilan Mileta, izbornik Robert Strmečki i jedini natjecatelj iz kontinentalne Hrvatske Gospićanin Milan Rukavina.


 


Odmah po povratku iz Irske sreli smo se s Milanom i zamolili ga za nekoliko rečenica utisaka.




 


-Najprije sam se povratkom doma u Gospiću dobro naspavao u svojem krevetu. Osim što je to bio dalek put, tijekom natjecanja cijelo vrijeme su se mijenjali vjetrovi i more je bilo nemirno. Prvoga dana natjecanja zauzeo sam drugo mjesto u brodu, drugi dan bio sam bio na prvome mjestu, da bi treći, odnosno finalalnog dana, osvojio prvo mjesto koje mi je u ukupnom plasmanu donijelo ekipnu broncu. U sva tri dana u izravnom duelu pobjeđivao sam aktualnog svjetskog ribolovnog prvaka Talijana Pietra Marchia. Osvajanjem pojedinačnog četvrtog mjesta naša ribolovna reprezentacija se doma vratila sa ekipnom broncom.



Natjecalo se šest država sa sedam ekipa. Pobijedili su Talijani, drugi su bili Slovenci i treća je bila naša ekipa. Ribolov se odvijao uz dvije vrste mamaca, lignju i skušu. Različite su bile i tehnike ribolova, udice, kao i sve ono s čime se mi susrećemo u ribolovu na Jadranu. Bilo je to vrlo zahtjevno natjecanje. Sav je ulov vraćen u more, uz jednu razliku od domaćih natjecanja. Tamo se ulov nije vagao, nego li samo bilježio po komadima. Tako moj najveći ulov raže od 3,5 kilograma nije puno pomogao u našem ukupnom plasmanu. Iskreno se nadam da će se vrlo skoro jedno slično natjecanje odrganizirati u Hrvatskoj, rekao nam je Milan Rukavina.


 


Osim valova i vjetrovitog vremena najveća smetnja irskog sportskog ribolova su tuljani koji su se neprestano vrzmali oko barki u akvatoriju natjecanja. Za razliku od Jadrana gdje se dupini uvijek drže malo podalje od barki i ribolovaca, tuljani se vrzmaju podno barki, nastojeći zgrabiti poneku ulovljenu ribu.