Istarska rivijera

Mateju Dodigu na startu opatijskog turnira pripao hrvatski derbi pun preokreta

Zlatko Horvat

IZLAZ IZ LABIRINTA POGREŠAKA - Matej Dodig/Foto S. DRECHSLER

IZLAZ IZ LABIRINTA POGREŠAKA - Matej Dodig/Foto S. DRECHSLER

Dodig može igrati na vrhunskoj razini. Ono što mi je drago je da je uspio okrenuti ovaj meč, iako je igrao loše. To je velik i pozitivan znak - ocjenjuje Ivan Ljubičić



OPATIJA Na seriji turnira na kojima je njegov mentor Ivan Ljubičić još 1996. godine osvojio prve ATP bodove, 17-godišnji Osječanin Matej Dodig ostvario je šestu uzastopnu pobjedu. U dramatičnom hrvatskom derbiju prvoga kola opatijskog ITF turnira, posljednjeg iz serije »Istarske rivijere«, Dodig je poslije dva sata i 56 minuta igre svladao 25-godišnjeg Domagoja Bilješka.


Dodigu, pobjedniku Rovinja prošle nedjelje, u drugom kolu priključili su se Luka Mikrut, koji je spasio meč-loptu u pobjedi nad Talijanom Noahom Perfettijem poslije čak tri sata i pet minuta igre, te Duje Kekez, kojem su za prolaz trebale 43 minute.


Dodig je set i pol bio neprepoznatljiv. Možda ga je iz koncentracije izbacio dolazak mentora Ivana Ljubičića, nazočnost Nikole Pilića, pobjeda u Poreču i veća očekivanja… Imao je Bilješko, lani polufinalist u Opatiji, set i 4:1, ali Dodig je konačno posložio niti igre. Izašao je iz labirinta pogrešaka i krenuo u seriju od devet gemova.




Izgledalo je da je meč gotov, imao je Dodig 4:0 u trećoj dionici, ali to je bio tek drugi čin drame. Bilješko je uzvratio s pet gemova u nizu. Imao je Zagrepčanin i 3:1 u »tie-breaku«, no sa šest poena u nizu Dodig je došao do pobjede vrijedne jednog ATP boda. Slijedi Talijan Fausto Tabacco, peti nositelj. Početak je zakazan za 9.30.


– Dodig je u Rovinju iznenadio rezultatski, ali ne i igrom. Znam da može igrati na vrhunskoj razini. Ono što mi je drago je da je uspio okrenuti ovaj meč, iako je igrao loše. To je velik i pozitivan znak. Matej je s nama već duže vrijeme. Narastao je, razvija se dobro i pred njim je svijetla budućnost – ocjenjuje Ivan Ljubičić.


Perfetti ipak nije bio savršen. Imao je servis za meč kod 6:5 u drugom setu, meč-loptu, ali na kraju je nakon maratona drugu rundu izborio Luka Mikrut, pobjednik prvih dvaju turnira u konkurenciji parova.


Dino Prižmić, pobjednik prvog turnira Istarske rivijere u Poreču, izborio je četvrtfinale challengera u Zadru. U drugom kolu izbacio je drugog nositelja Slovaka Jozefa Kovalika (6:3, 6:3). Oprostio se Duje Ajduković, kojeg je zaustavio Francuz Arthur Cazaux (6:3, 6:4).