SP u Kataru

Maroko nakon remija s Vatrenima nadigrao Belgiju, veliki favorit pokazao slabu igru

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Marokanci su neočekivano došli do pobjede nad Belgijom, pa su se našli u vrlo dobroj poziciji za prolazak grupe. Marokanci su se opet pokazali čvrstim i discipliniranim, ali su ovaj puta bili opasni i iznimno učinkoviti u napadu



DOHA U dvoboju 2. kola F skupine Svjetskog prvenstva nogometaši Maroka su pobijedili Belgiju s 2-0 (0-0).


Maroko je poveo golom Abdelhamida Sabiria iz slobodnog udarca, gotovo iz “mrtvog kuta” u 73. minuti, da bi u 92. minuti na 2-0 povećao Zakaria Aboukhlal (90+2).


Nakon remija s Hrvatskom, Marokanci su neočekivano došli do pobjede nad Belgijom, pa su se našli u vrlo dobroj poziciji za prolazak grupe. Marokanci su se opet pokazali čvrstim i discipliniranim, ali su ovaj puta bili opasni i iznimno učinkoviti u napadu.




Belgijanci, koji su Kanadu dobili na iskustvo, još jednom su pokazali slabu i sporu igru i zasluženo su doživjeli poraz, koji ih stavlja u situaciju da se vade protiv Hrvatske u zadnjem kolu.


Već u 5. minuti Batshuayi je iz blizine mogao dovesti Belgijance u vodstvo, ali je pucao loše, a jednako lošim šutevima su svoje šanse propustili Marokanci Ziyech i Hakimi. Veći dio prvog dijela odvijao se puževim ritmom, sve do sudačke nadoknade.


Ziyech je izveo slobodan udarac iskosa, a njegov udarac je neočekivano završio u mreži. Intervenirao je VAR i presudio da je marokanski branič Saiss dirao loptu, a bio je u zaleđu, pa je gol poništen, na veliko zadovoljstvo Belgijanaca.


Početkom drugog dijela snažno je tukao Ziyech, ali ipak preslabo za Curtoisa, a na drugoj strani marokanski vratar Munir brani udarac Edena Hazarda. U 66. minuti marokanski vratar još bolje reagira kod udarca Mertensa i činilo se da Belgijanci preuzimaju rizik i da su krenuli po pobjedu. .


U 73. minuti uslijedio je šok za Belgijance. Jako iskosa s lijeve strane slobodan udarac je izveo veznjak Sampdorije Sabiri koji je pucao izravno u gol  i iznenadio zaspalog Curtoisa.  Bio je to ujedno i prvi gol iz slobodnog udarca uopće na mundijalu u Katru.


Taj gol je prisilio belgijskoga izbornika da u 81. minuti uvede nezaliječenog Lukakua, a samo minutu kasnije Vertonghen umalo zabija glavom nakon kornera.


No, umjesto izjednačenja stigao je i drugi gol Maroka u sudačkoj nadoknadi. Loptu je povukao Zijech i kada se činilo da je bezizglednoj situaciji, dodao je napadaču Toulousea Abdoukhlalu, koji je šalje pod gredu


Maroko je na početku napravio misterioznu promjenu vratara u posljednjem trenutku prije početka utakmice u skupini F Svjetskog prvenstva protiv Belgije kada je Munir El Kajoui ušao umjesto Yassinea Bounoua.Bounou je uvršten u početnu postavu i postrojio se sa svojim suigračima na intoniranje himne te je viđen u dugotrajnoj raspravi sa sucem Cesarom Ramosom iz Meksika. El Kajoui se potom pojavio za timsku fotografiju prije početka utakmice i preuzeo Bounouovo mjesto dok je utakmica na stadionu Al Thumama bila u tijeku.