Junak protiv Osijeka

Marko Pjaca već je duže vrijeme povezan s Kvarnerom: “Rijeka je vjerovala u mene i na tome joj hvala”

Denis Frančišković

Marko Pjaca i Lindon Selahi/Foto M. LEVAK

Marko Pjaca i Lindon Selahi/Foto M. LEVAK

Živim blizu Opatije. Već duže vrijeme imam ovdje kuću tako da sam tu često dolazio. Lijepo mi je ovdje, sve je super - kaže Pjaca



RIJEKA Marko Pjaca – Osijek 2:1! Nakon što su se njegovi suigrači podosta mučili kako slomiti Osječane, 28-godišnji Pjaca je to učinio dvama efektnim potezima u razmaku od osam minuta. Ne zna se koji je potez bio ljepši i dojmljiviji, no to su slatke preprike navijača, Pjaca je nakon izlaska iz igre (62’) pobrao ovacije.


Kod prvog gola silovito je opalio s 25 metara, poluvisoka lopta koja je padala u prvi se trenutak činila uhvatljiva za Malenicu, najboljeg pojedinca gostiju, no bila je prebrza i jaka te stvorila dojam o pogreški osječkog čuvara mreže. Drugi gol bio je pravo malo remek-djelo, Markova pirueta, klasično »slamanje« Gržana i Duartea te hladnokrvna mirna realizacija. Baš onakva završnica koja nedostaje većini mladih igrača Rijeke.


Pjaca je na neki način probio mentalnu blokadu koju su nakon teških ozljeda u Italiji smatrali njegovim velikim problemom, a samopouzdanje je izgleda nakon prvog gola naraslo poput Učke pod čijim obroncima se već odavno skrasio. Krilnom napadaču Bijelih, koji je potpisao trogodišnju vjernost, bio je to prvi službeni gol nakon 653 dana, samo je potvrdio neospornu klasu koja nikad nije dolazila u pitanje. Uostalom, ne bi Juventus nikad izdvojio Dinamu 23 milijuna eura (s kasnijim bonusima 29,50) da nije znao kakvu kvalitetu i talent dovodi u svoje redove. Transfer Pjace je s tim iznosom i dalje najveći izlazni transer HNL-a u kojem je skupio preko sto nastupa, koliko ih ima i u Serie A. Na Rujevici sada želi dodatno oživiti karijeru…




– Dominirali smo od prve do zadnje minute, momčad je odigrala stvarno odlično. Ulazili smo u puno šansi, a to je jedan dio igre u kojem moramo malo napredovati. Malo smo nekad brzopleti pred golom, ali to pripisujem mladosti i neiskustvu – kaže Pjaca. – No, sretni smo, ipak je ovo pobjeda protiv izravnog konkurenta. Moramo samo ovako nastaviti.


Mladost i zdravlje


Željko Sopić je dva dana ranije rekao kako je Marko fizički spreman. I kako drukčije udara loptu od svih drugih igrača. Sada je osim mekoće prezentirao i silinu udarca. Dva gola za bitan povratak samopouzdanja.


– Nakon što je ta prva lopta ušla u gol, stvarno sam osjetio neko olakšanje i sreću. Prošle su me sve neke pozitivne emocije koje dugo nisam osjetio. A na travnjaku se stvarno super osjećam u ovoj momčadi. Sretan sam i mislim da se to vidi. Pohvale gode i stvarno mi je lijepo čuti takve stvari. Trebali su mi ti golovi, imam osjećaj da mi se vratila neka sreća igranja nogometa. Zdrav sam i to je najbitnije.


Trener Sopić je na konferenciji za medije istaknuo kako je Pjaca, kojeg jako dobro poznaje, sve to izveo s 50, 60 posto spremnosti.


– Ha, ha… Ne znam što bih rekao. OK, sa strane kondicije i minuta treba mi još koja utakmica. Ali polako sve to vraćam. Posebno taj osjećaj na terenu i vjerujem da će sve to biti još i bolje. Ova momčad je jako mlada i igra jako lijep nogomet. Vjerujem da su gledatelji mogli uživati.


Pjaca je sam i izričito odabrao baš Rijeku. Prošle godine bio je u planovima Dinama. Navijači su ga prihvatili na najbolji mogući način.


– Ne znam kad sam posljednji put doživio takve ovacije. Hvala navijačima. Osjećam se jako sretno, tako se nisam osjećao dugi niz godina. Mogu im samo poručiti da ću se nastaviti boriti i truditi na terenu, a sad hoće li te lopte ulaziti u mrežu kao ovog puta, vidjet ćemo.


Rijeka i Opatija


U rasporedu 4-1-4-1 Rijeka je opet prezentirala zavidan napadački potencijal koji je veliki forte ove momčadi.


– Imamo puno opcija u napadu i to nam je definitvno važna snaga. Protivnik može očekivati opasnost od svih tih igrača. Dobro se osjećamo i vjerujem da će ta suradnja na terenu biti sve bolja i bolja.


Ostatak lige i konkurencija, prije svega Dinamo i Hajduk?


– Mislim da ću najbolju ocjenu o Dinamu i Hajduku moći dati kad odigram utakmicu protiv njih. Gledao ih jesam, ali to se najbolje osjeti na terenu. Liga je otpilike onakva kakvu sam i očekivao, s puno mladih talenata. Ima dobrih utakmica, stvara se puno šansi i sve to je zanimljivo za gledatelje. Lijepo je igrati HNL.


Momčad i igra Bijelih su obećavajući, ali Pjaca ne želi ići daleko s nekim prognozama.


– Mlada smo momčad. Puno je želje, ali nedostaje više iskustva. Sad sam jedan od iskusnijih što mi je malo čudno, ha, ha… Neću davati neke bombastične izjave jer ne treba nam neki dodatni pritisak. Idemo pomalo, dobro se osjećamo na terenu i možemo biti zadovoljni.


Rijeka je vratila mnoge igrače u život i revitalizirala im karijere…


– Rijeka je vjerovala u mene i dala mi prigodu za neki novi početak. Hvala joj. Reprezentacija? Gledao sam je protiv Latvije, nakon puno vremena uživo, i utakmica je stvarno bila odlična. Dečki su se stvarno odlično kretali i stvarali šanse.


Veze Rijeke, odnosno Opatije i Pjace, nisu od jučer.


– Živim blizu Opatije. Već duže vrijeme imam ovdje kuću tako da sam tu često dolazio. Lijepo mi je ovdje, sve je super – zaključuje Pjaca s osmijehom na licu.