Nogomet

Manchester City je svjetski prvak! Mateo Kovačić ispisao povijest

Hina, Portal Novilist.hr

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hrvatski reprezentativac postao je prvi igrač ikada s naslovom svjetskog klupskog prvaka u dresovima tri različita kluba



JEDDAH Nogometaši Manchester Cityja novi su klupski prvaci svijeta nakon što su u finalnom ogledu u saudijskom gradu Jeddah pobijedili brazilski Fluminense sa 4-0 (2-0).


Za oba kluba bilo je to prvo finale klupskog svjetskog prvenstva, a City je do pobjede stigao rutinski osvojivši tako peti trofej u ovoj godini nakon naslova engleskog prvaka i FA kupa, pobjednika Lige prvaka, te europskog Superkupa.


Golove za “Građane” zabili su Julian Alvarez (1, 88), Nino (27-ag) i Phil Foden (72).




Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić za City je igrao od 60. minute, dok je Joško Gvardiol ušao u igru u 74. minuti. Inače, Kovačić je ovom titulom ispisao povijest. Hrvatski reprezentativac postao je prvi igrač ikada s naslovom svjetskog klupskog prvaka u dresovima tri različita kluba. Ranije je ovo natjecanje osvajao kao igrač Real Madrida te Chelseaja.


Manchester City je ovom pobjedom nastavio dominaciju europskih klubova koji su osvojili 11 uzastopnih naslova, a posljednji neeuropski pobjednik bio je Corinthians 2012. godine.


“Građani” su postali i četvrti engleski klub koji se okitio titulom najboljeg kluba na svijetu, a rekorder je Real Madrid s pet naslova. Dodajmo i kako je ovo bila najuvjerljivija pobjeda u finalu nakon 2011. kada je Barcelona s identičnih 4-0 porazila Santos.


City je sjajno otvorio susret, poveo je već u 43. sekundi golom Juliana Alvareza što je najbrži gol u finalima ovog natjecanja. Nathan Ake je sjajno opalio s više od 25 metara pogodivši stativu, a Alvarez je odbijanac pospremio u gol.


U 27. minuti Englezi su zabili i drugi gol. Foden je s lijeve strane ubacio u kazneni prostor, Nino je pokušao blokirati, no nespreto je gurnuo loptu u vlastitu mrežu.


U nastavku susreta vidjeli smo još dva gola. U 72. minuti je Kovačić osvojio loptu gurnuvši je na krilo do Alvareza koji je sjajnom asistencijom uposlio Fodena na drugoj stativi, a ovom nije bilo teško pogoditi za 3-0. Konačnih 4-0 postavio je Alvarez u 88. minuti zaokruživši sjajan nastup s dva gola i asistencijom.


U susretu za treće mjesto nogometaši egipatskog Al Ahlyja pobijedili su japansku Urawu Red Diamonds sa 4-2 (2-1).