KOMENTAR DEFANZIVCA RIJEKE

Luka Capan o rezultatskim oscilacijama Rijeke: “Više moramo raditi na mentalnoj pripremi utakmica”

Denis Frančišković

Luka Capan/Foto V. KARUZA

Luka Capan/Foto V. KARUZA

Smatram da moramo više raditi na mentalnoj pripremi utakmica. Onda će tih negativnih serija biti manje. Mislim da je to iza nas i da ćemo sve popraviti u tri važne utakmice sa Slavenom i Varaždinom – kaže Capan



RIJEKA Nakon jutarnjeg regeneracijskog treninga i slobodnog poslijepodneva, nogometaši Rijeke jučer su se vratili svojim obvezama. I to na »maksimumu«, u fokusu je »dvomeč« sa Slaven Belupom, prvi u petak na Rujevici, drugi iduće srijede u Koprivnici.


Igrači i struka nemaju puno izbora, imperativ pobjede itekako je velik nakon siromašne zimske berbe u siječnju i veljači te činjenice da je momčad pala na peto mjesto, bodovno poravnata s Hajdukom.


– Ja spadam u one tipove koji bi željeli pobijediti sve utakmice, a takvi su, vjerujem, i ostali u momčadi, ali opet ako smo trebali izgubiti jednu utakmicu, bolje da je to ova protiv Dinama jer je puno veći ulog bio u Kupu u ogledu s Osijekom, koji je bio eliminacijski – kaže Luka Capan, povratnik na stopersko mjesto u prvoj momčadi.




– Opet smo u igri za trofej koji puno znači klubu, navijačima i nama igračima. Promijenili smo sustav i dobro se snašli s obzirom na to da u njemu nismo dosta dugo igrali. Protiv Osijeka smo bili konkretniji, agresivniji i čvršći, dok smo protiv Dinama preblago ušli u susret. Gubili smo duge lopte i Dinamo je bio opasniji, pogotovo prvih pola sata. Počeli smo igrati tek nakon primljenog gola, što osobno ne volim. No, bili smo nedorečeni i bezopasni prema naprijed. A i Dinamo je vrhunska momčad koja kažnjava svaklu neopreznost.


Prevelike oscilacije najveći su problem ove nemirne Rijeke u nastojanju da uhvati Europu.


– Po mojem mišljenju, kontinuitet je jako bitan, a mi moramo još puno raditi da dođemo na tu razinu. Nije da inače ne igramo dobar nogomet, u vrhu smo, ali dogodilo se tih mjesec dana, jedna velika »crna rupa«. Smatram da moramo više raditi na mentalnoj pripremi utakmice na osobnoj razini, ali i kao momčad bolje se pripremati za svaku utakmicu. Onda će tih negativnih serija biti manje. Mislim da je to iza nas i da ćemo sve popraviti u trima važnim utakmicama sa Slavenom i Varaždinom. Moramo početi skupljati bodove jer inače nitko u klubu neće biti zadovoljan.


Negativna energija


U kratkom turbulentnom razdoblju sve se dogodilo kao na filmu, Rožman je otišao, Tomić pokucao na Rijekina vrata.


– Tomića znam preko priča od svojih bivših suigrača iz Lokomotive, kad sam dolazio na Rujevicu, on je taman postao trener »Lokosa«. Tako da smo se vidjeli tek prvi dan priprema. Čuo sam sve najbolje o njemu, vidim da je smiren čovjek i pokušava to prenijeti i na sve nas. Upoznavat ćemo se kroz vrijeme, neće tu biti nikakvih problema. A Rožman? Imao sam jako dobar odnos s njim, imam sve riječi hvale o njemu kao treneru i kao osobi. Rožman može biti trener na top razini. Eto, poklopile su se neke stvari, nije uvijek baš bilo niti sreće, a nekako se nakupilo dosta negativne energije u momčadi. I onda tako to ide u nogometu, prvi strada trener… Profesionalnci smo i moramo se prilagoditi na nove uvjete novog trenera.


»Bijele« čekaju dva ogleda sa Slaven Belupom i treći s Varaždinom. Imperativi su veliki…


Moramo pobijediti u svim trima utakmicama, neće biti smak svijeta ako se ne dobiju, no ja ću kao malo stariji igrač od cijele momčadi zahtijevati maksimalnu ozbiljnost i mobilizaciju. Možda nisam uvijek realan, ali želim izvući što više iz svake utakmice, biti što više na ljestvici. Ne bih volio da nas Hajduk prestigne i napravit ću sve da se to ne dogodi.


»Bijeli« su u Kupu imali sreće u ždrijebu, Rijeka je velik favorit polufinala s Oriolikom ili Istrom 1961.


– Ne bih volio da me se krivo shvati, ali više bih volio da igramo s Hajdukom ili Dinamom. Kad igramo sa slabijim protivnikom, svi očekuju da ćemo lako proći, no svaki ogled s Puljanima je »na nož«. U posljednjoj utakmici na Rujevici bili su vrhunski organizirani te se moglo dogoditi i da nas pobijede. A ova utakmica nosi još puno više, jedna je, eliminacijska i nekima pruža mogućnost da možda jednom u životu zaigraju u finalu. U svakom slučaju, bit će teško.


U prvenstvu je u igri 39 bodova. Stići Goricu bit će podvig, ostaje barem zasad izjednačena borba s Hajdukom za poziciju broj četiri…


– Po ljestvici nije baš jako realno da stignemo Goricu, ali ako budemo igrali kao i u Osijeku, uz dozu sreće, mislim da je i to moguće. Pitanje je i kako će Gorica držati ritam do kraja sezone. Kod Hajduka se vide novosti koje je unio Tramezzani, nekoliko je prinova diglo kvalitetu Splićana. Nakon dugo vremena i nas su pobijedili dvije utakmice zaredom, i to na Rujevici; realno, dosta su nas poljuljali, ne samo igrače nego i ljude u klubu, ali bit će prigode da im uzvratimo.


HNL je posljednjih sezona iznjedrio neke nove vrijednosti, a putokaz mnogima upravo je Rijeka.


– U HNL-u sam aktivno pet, šest godina i kad vratim film unatrag, dok sam bio u Lokomotivi, bilo je puno lakše doći do neke pozicije koja vodi u Europu. Gorica je jako dobar, svijetao primjer, ali i momčadi koje su ispod nas igraju dobar nogomet. Liga je takva da ako nisi na sto posto, nema šanse da upišeš tri boda. Dugoročno, onaj tko nije sto posto »unutra« nema šanse za ozbiljniji rezultat. Jedino po meni nedostaje bolja infrastruktura i više kamera na utakmici da bi sve bilo atraktivnije gledateljima. Po kvaliteti smtram da smo na ozbiljnoj europskoj razini.


Drmić i Murić


Koliko ovoj momčad nedostaju navijači?


– Ajoj, vidi se po rezultatima… Onaj tko nije bio na Rujevici ne može opisati tu atmosferu. Stadion nije velik, ali kad dođe četiri tisuće ljudi, osjećaj je kao da ih je deset. Teško je bez publike, posebno u utakmicama koje su izjednačene. Ne znam kad će se sve vratiti u normalu, ali morat ćemo se naviknuti i naći dodatnu motivaciju.


Dinamo ili Osijek?


– Volio bih da Dinamo prođe Tottenham, a u HNL-u su ipak kvalitetnija momčad od ostatka lige. Pogotovo individualno. A i Bjelica u Osijeku radi vrhunski posao, malo se muče s organizacijom igre. Dinamo je tu u prednosti pred Osijekom, melju ritmom cijelu utakmicu. Mislim da Osijek ove sezone još neće ugroziti Dinamo, ali volio bih da do samog kraja bude što neizvjesnije. To bi podiglo atraktivnost lige na još veću razinu.


Luka je brzo uhvatio dobru formu, ali treba je zadržati…


– Zadovoljan sam igrama u Osijeku i Zagrebu, mislim da sam odigrao na dobroj razini. Nadam se da će tako biti i dalje, volio bih u kontinuitetu odigrati 15-ak utakmica. Sama nam je igra bila dosta dobra, ali moramo poraditi na komunikaciji da sami sebi olakšamo neke stvari. Premalo pričamo i onda jednostavne situacije pretvorimo u komplicirane.


Problem Rijeke je i realizacija, gol-razlika je u minusu.


– Vidi se da je Drmić bio vrhunski igrač, a to je i dalje nakon dvije jako teške ozljede. To ga je malo sputalo, treba mu da uhvati ritam, ali u njemu smo dobili jako dobro pojačanje i iskustvo. Više sam vezan za obranu, a treneri će pokušati izvući maksimum iz napadača.


Što Capan kaže o posljednjim igrama Murića, prijatelja iz zagrebačkih omladinskih nogometnih dana?


– Murića znam od njegove 17, 18 godine, još iz juniora Dinama. Još kad je dolazio u Rijeku, rekao sam da u tim mlađim kategorijama nisam igrao s boljim igračem. Ljudi vole te njegove minijature, a pokušavam mu neke stvari pojasniti i da ih promijeni nabolje. Mora što duže držati kontinuitet dobrih igara, mora što više zabijati i asistirati. I još više raditi na brzini i ritmu, kao i svi mi. Njemu ovaj sustav 4-2-3-1 na klasičnom desnom krilu najviše odgovara – zaključuje Luka Capan.


Dogovorili smo prekid suradnje

Capanu ugovor ističe ovo ljeto i do produženja suradnje neće doći, sudeći prema onome što je nedavno došlo do javnosti iz riječkog nogometnog ureda.
– Ne bih nešto previše o tome, jednostavno smo se tako dogovorili. Trenutačno je tako kako jest, ali nikad ne reci nikad u životu – kaže Luka.