Nedjeljni susret

LOV NA FINALE Rabuzinovo sunce puno jače grije Riječane, nikad u Kupu Rijeka i Osijek nisu remizirali

Denis Frančišković

Pulska fešta 2019. godine/Foto R. BRMALJ

Pulska fešta 2019. godine/Foto R. BRMALJ

Riječani su u posljednjih šest sezona osvojili tri od svojih pet Kupova, Osijeku je to uspjelo tek jednom u povijesti



RIJEKA Bit će ovo utakmica sezone. Znakovito je nedjeljni polufinalni Kup sudar Rijeke i Osijeka najavio Ivica Kulešević, trener Osječana, svojevremeno i kormilar druge postave riječkih »bijelih«. Čovjek koji jako dobro poznaje rujevičko okruženje.


I riječki »bijeli« i osječki »plavo-bijeli« s velikim ambicijama i optimizmom dočekuju večernji nedjeljni sraz u specifičnim okolnostima korona nogometa. Mnogi će reći da je to finale prije finala iako ne treba zanemariti vrlo dobru Lokomotivu koja je je u posljednjih sedam utakmica HNL-a čak šest puta pobijedila.


Kulešević s kreča


Bilo kako bilo Rijeka je u lovu na svoj sedmi finale Kupa, Osijek na treći. Puno uspješnija je momčad s Kvarnera koja je pet puta osvajala prestižni trofej, dok je momčadi s Drave to uspjelo jednom. Nakon što su 2006. u infarktnoj utakmici s Varteksom (4:0, 1:5) obranili godinu dana ranije osvojeni Kup protiv Hajduka (2:1, 2:0), Rabuzinovo sunce posebno jako grije Kvarner posljednjih šest godina.




U tom su razdoblju Riječani čak tri puta otišli do kraja, jednako kao i Dinamo. I pritom su u sva tri navrata matirali »modre« što svakako daje težinu osvojenim trofejima. Godine 2014. bilo je 1:0 i 2:0 za Rijeku, 2017. »bijeli« su slavili u Varaždinu 3:1, jednako kao i prošle godine u Puli.


S druge strane Osječani su jedini trofej podigli 1999. u Maksimiru i to u susjedskom srazu s Cibalijom. Vinkovčani su vodili golom Jurića, a susret u produžetke odveo je Mitu pogotkom u 90. minuti. Zanimljivo, za slavlje se pobrinuo Davor Lasić (97’), bivši dugogodišnji igrač Orijenta. Tu slavljeničku momčad Osijeka na klupi je vodio pokojni Stanko Poklepović, a među ostalima boje kluba branili su i Galinović, Beširović, Ergović, Prišč, Bubalo, Vranješ, Mitu, Gašpar… Obje momčadi izgubile su po jedan finale Kupa, Rijeka 1994. od Croatije (2:0, 0:1), a Osijek 2012. tada od Dinama (0:0, 1:3).


Kad je riječ o međusobnim kup-ogledima njih je odigrano osam, zanimljivo bez remija, pri čemu je svaka momčad slavila četiri puta. Svaka je momčad dvaput prošla dalje…


U nedjelju se peti put odlučuje o putniku koji ide dalje s tim da je ulog posebno vrijedan, finala na Šubićevcu. Prvi put ždrijeb je spojio dva kluba u sezoni 1994./’95., a Osijek je u prvoj utakmici slavio golom Vukoje (19’), Rijeka pogotkom Samardžića (69’). Rulet jedanaesteraca (2:4) odveo je Osječane prema polufinalu s Croatijom koje su Zagrepčani riješili u svoju korist dvjema pobjedama (2:0, 2:1). Za Rijeku su tada igrali Žganjer, Tokić, Paliska, Milinović, Živković, Dželalija, Perković.., za Osijek Žitnjak, Beširević, Špehar, Rudika Vida, Ercegović i zanimljivo – današnji trener Kulešević.


Kvržić i Gavranović


I drugi sudar otišao je na stranu Osijeka, »bijele« je potopio nitko drugi do Zoran Kvržić, kasniji uspješni igrač Rijeke. Kvržić je u prvom srazu i pobjedi Osijeka 2:1 postigao oba pogotka, a u drugom jedan u slavlju od 2:0. Rijeka tada nije bila posebno jaka, puno se tražila (Lisjak, Švrljuga, Čagalj, Kreilach, Križman, Grujević…) pod vodstvom Ive Ištuka, dok su Osječani djelovali kompaktnije (Smoje, Jugović, Kvržić, Ljubojević, Šorša, Prijić…) pod palicom Vlade Bilića. U polufinalu su tada prošli Cibaliju (3:0, 1:2) te potom izgubili od Dinama.


Rijeka je kup uspjehe nad Osijekom počela ostvarivati tek u eri Matjaža Keka. U sezoni 2013./’14. u prvom četvrtfinalnom susretu »bijeli« su pobijedili 1:0 golom Moisesa (82’), u uzvratu je sve na početak vratio Dugančić (55’), da bi Rijeka potom rezultatom 3:4 vizirala polufinale u kojem je bila bolja od Istre 1961 (2:1, 1:0). Rijeka (Vargić, Mujanović, Brezovec, Jugović, Močinić, Kramarić, Sharbini, Krstanović…) tada je otišla do kraja u finalu matiravši »modre« dvjema pobjedama.
U posljednjem sudaru u sezoni 2016/17. također se radilo o polufinalu kojeg je Kekova momčad uvjerljivo prebrodrila i uzela novo Rabuzinovo sunce »modrima«.


U prvoj utakmici bilo je 3:1 za »bijele«, a briljirao je odlični Mario Gavranović s »hat-trickom«, da bi u uzvratu finalistu umnogome usmjerio sadašnji kapetan Škorić autogolom (52’), nakon čega je pet minuta kasnije Andrijašević riješio sve dileme za 0:2 pobjedu. Boje slavljeničke Rijeke tada su branili Prskalo, Žuta, Elez, Bradarić, Mišić, Vešović, Gavranović, Gorgon, Maleš…, a boje Osječana Barišić, Škorić, Ejupi, Lopa, Boban, Vojnović… pod vodstvom Zorana Zekića.


Na Rujevici svakako ništa ne bi imali da se ponovi scenarij iz te slavljeničke sezone kada je Rijeka došla do povijesne duple krune. Sve u korona okolnostima i jednoj utakmici.