Veliki ispit

Lino Červar o hrvatskoj reprezentaciji koja sutra počinje svoj put na EP-u: “Bit će jako teško, ali vjerujem u ove mlade dečke”

Igor Duvnjak

RUKOMETNA LEGENDA - Lino Červar/Foto PIXSELL

RUKOMETNA LEGENDA - Lino Červar/Foto PIXSELL

Nisam pesimist, ali nemamo zvučnu reprezentaciju, moramo priznati da to nisu igrači s tristotinjak utakmica u nogama. Vanjski igrači koji nose igru su mladi. Treba strpljenja s njima - kaže Červar



RIJEKA Hrvatska rukometna reprezentacija jučer je otputovala na Europsko prvenstvo u Szeged. Natjecanje će otvoriti u četvrtak utakmicom s Francuskom, nakon čega je u skupini C čekaju susreti sa Srbijom (15. siječnja) te Ukrajinom (17. siječnja). Hrvatski rukometaši završne su pripreme odradili u Osijeku u kojem su ostala dvojica najboljih igrača, Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, koji su izvan stroja zbog koronavirusa.


Lino Červar je za rukometnim kormilom pokorio svijet, čovjek rođen u istarskim Delićima ostvario je mađioničarski obrat i 2003. godine Hrvatsku, koja je osvojila posljednje mjesto na Europskom prvenstvu, doveo do titule svjetskih prvaka u Portugalu. Iduće je godine svjetskom zlatu dodao i titulu olimpijskih pobjednika iz Atene, uz to je s Hrvatskom osvojio i dva svjetska te tri europska srebra.


Červar je postavio itekako visoke standarde svojim nasljednicima na klupi hrvatske reprezentacije, bez dvojbe je i danas najpopularniji hrvatski stručnjak. I on sada, kao i mnogi u rukometnom svijetu, može samo sumnjičavo vrtjeti glavom u osvit Europskoga prvenstva, dok nad glavama svih reprezentacija putuju prijeteći oblaci koronavirusa.




– U ovakvim okolnostima zapravo živimo posljednje dvije godine. To je vrijeme u kojem je promijenjen naš svakodnevni život, a kamoli ne i sport – kaže Lino Červar dok reprezentacije broje sate do početka Europskoga prvenstva, što će se igrati u rijetko zabilježenim okolnostima. – Problemi s koronavirusom počeli su prije Europskoga prvenstva 2020. godine na kojem smo osvojili drugo mjesto, koronavirus je reprezentaciji probleme stvarao i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Egiptu, a stvara ih i sada.


Červar pritom uoči Europskoga prvenstva ne zaboravlja svjetsku smotru u Egiptu na koju ima itekakvih primjedbi.


– Mnogi su to prešutjeli, ali vidjeli ste da je SP u Egiptu bio neregularan. Šest reprezentacija do posljednjeg dana nije znalo hoće li igrati i onda je čelnik IHF-a Mustafa pod svaku cijenu htio održati natjecanje pa je odredio tko će igrati. Slijedom toga su po cijele dane u Europi tražili aerodrom, odnosno avione koji će ekipe prebaciti do Kaira. Neke reprezentacije su prvenstvo napuštale nakon dva-tri dana, koronavirus je učinio svoje i nisu mogli nastupiti.


Koronavirus


Červar skorašnje natjecanje gleda kroz tu prizmu, ne može zaobići slučaj zaraze koronavirusom Cindrića i Duvnjaka.


– To su neregularna prvenstva. Jedino što moram reći je da su nogometaši malo mudriji od nas, tamo ide malo veći novac od TV prava pa su oni svoje Europsko prvenstvo održali u povoljnijem terminu. I sami znate da koronavirus u ljetnim mjesecima nije tako opasan. Bilo je i prijedloga EHF-u da se i mi u rukometu prilagodimo svemu tome, da nakon nacionalnih prvenstava u lipnju održimo međunarodna natjecanja. To bi možda bilo bolje. Ovo sada je nesigurno, u našim redovima imamo slučajeve koronavirusa. EHF je mijenjao pravila pa nema više izolacije od 14, nego pet dana. Igrači se testiraju svaki dan te se može dogoditi da se nekim reprezentacijama, tako i našoj, možda stvar popravi u posljednji trenutak.


Lino Červar ima iskustava sa zdravstvenim problemima u reprezentaciji koji su bili ostavili dubok trag.


– Duvnjak je na Svjetskom prvenstvu u Egiptu zaigrao pet dana nakon što je prebolio koronavirus i bio je naš najlošiji igrač. Tada mi je rekao: Šefe, jednostavno nemam snage, koncentracije, ne funkcionira mi glava. Poznato je da je Duvnjak veliki radnik, nije rekao da neće, već da ne može igrati. Pitanje je što se sada može sve dogoditi. Odigrane su prijateljske utakmice, a kako će to u Mađarskoj izgledati, nitko ne zna.


U spominjanju sadašnje generacije hrvatskih reprezentativaca ne može zaobići trofejna imena asova koji su igrali najljepši rukomet na svijetu.


– Ona Balićeva generacija je zapravo pravi Dream team 21. stoljeća. Rukomet koji je interpretirala generacija Džombe, Lackovića, Metličića, Balića i Vorija, bio je jedan drugi rukomet. Mnogi treneri, od Constantinija, Johanssona pa nadalje, složili su se da je to bio rukomet kakav do sada nitko nije pokazao.


To su lijepa prošla imena, Hrvatska je na Europsko prvenstvo u Szeged otputovala u pomlađenom sastavu. Na sceni su mladi lavovi, Červar daje podršku Halilu Jaganjcu i ostalim igračima.


Stvaranje igrača


– Mala smo zemlja te u svim sportovima moramo raditi na stvaranju igrača. Bez nove momčadi nećemo ići na OI u Pariz, a kamoli da ćemo dostojno braniti hrvatske boje 2025. godine, kada smo domaćini Svjetskoga prvenstva s Danskom. Tada će, naime, naši ključni igrači poput Duvnjaka, Karačića, Šege, Muse… imati četrdesetak godina. Znači, moramo razmišljati o Jaganjcu, Martinoviću…, šteta što se Mileta ozlijedio. Mislim da su ovo bile logične promjene.


Bio sam u Osijeku na utakmicama s Rusima i pratio kako reprezentacija igra. Radi se dobro i ozbiljno, pitaju me, razgovaramo, surađujemo, a ja reprezentaciji, igračima i vodstvu dajem podršku. Reprezentacija je sastavljena uglavnom od mladih, ima tu nekoliko starijih koji daju malo za spoj iskustva. Radovao sam se kada sam u drugoj utakmici vidio da je proigrao Jaganjac, u prvoj je to stvarno bila Martinovićeva večer. Nisam pesimist, ali nemamo zvučnu reprezentaciju, moramo priznati da to nisu igrači s tristotinjak utakmica u nogama. Vanjski igrači koji nose igru su mladi. S njima treba strpljenja.


Mladi hrvatski val u svojoj skupini C na otvaranju prvenstva ide na čvrstu stijenu, Francusku, nakon toga igra sa Srbijom i Ukrajinom, a u drugu fazu Europskoga prvenstva idu dvije najbolje momčadi.


– Igramo u vrlo teškoj skupini, teško će biti proći dalje, sva tri suparnika su nezgodna. I Francuzi imaju određenih problema, ali Francuska je ipak Francuska. Imaju veliku lepezu igrača, mogu sastaviti četiri reprezentacije koje su kompetitivne na visokoj razini. Za plasman u drugi krug će se trebati itekako boriti. Nije da se dečki nisu borili u prijateljskim utakmicama, prvi susret s Rusima su odigrali dobro. Nisam pesimist, vjerujem u njih – poručio je Lino Červar.


Pravilan put

– Koordinator sam svih naših reprezentacija, seniorske, juniorske, kadetske i mlađekadetske reprezentacije. Surađujemo, radimo, imam jako dobru suradnju s Hrvojem Horvatom i Ivanom Balićem. Puno pričam s njima, sugeriram, gledam, ohrabrujem ih. Dajem im potporu, smatram da je ovo pravilan put. Dogovoreno je da dođem na drugi krug Europskoga prvenstva, bio sam s njima do sada, neću biti u Szegedu, ali prođemo li dalje, doći ću u Budimpeštu – kaže Červar.