Još jedno srebro

Liga nacija ipak je ostala nedosanjani san, Majer i Petković tragičari u raspucavanju

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Tragičari u raspucavanju su bili Lovro Majer u četvrtoj i Bruno Petković u šestoj seriji, a Dani Carvajal realizirao je drugu meč-loptu Furije



ROTTERDAM Peti put u izborničkom mandatu Zlatka Dalića sudbinu hrvatske reprezentacije odlučivala je lutrija jedanaesteraca, koja je ovoga otišla na stranu Španjolske. Liga nacija ostala je tek nedosanjani san, a tragičari u raspucavanju su bili Lovro Majer i Bruno Petković.


Hrvatska – Španjolska 4:5 (0:0, 0:0, 0:0)

Stadion De Kuip. Gledatelja: 47.500. Sudac: Feliy Zweyer (Njemačka) 6,5.


Jedanaesterci: Vlašić – 1:0, Joselu – 1:1, Brozović – 2:1, Rodri – 2:2, Modrić – 3:2, Merino – 3:3, Majer – Simon brani, Asensio – 3:4, Perišić – 4:4, Laporte – prečka, Petković – Simon brani, Carvajal – 4:5. Žuti karton: Petković (Hrvatska), Gavi, Nacho, Rodri (Španjolska).




HRVATSKA: Livaković 7 Juranović 7,5 (112′ Stanišić) -, Šutalo 7,5, Erlić 7,5, Perišić 7,5, Modrić 7,5, Brozović 7,5, Kovačić 7,5, Pašalić 7 (62′ Petković) 7, Kramarić 7 (90′ Majer) 7, Ivanušec 7 (78′ Vlašić) 7.


ŠPANJOLSKA: Simon 8, Navas 7 (97′ Carvajal) -, Le Normand 7 (78′ Nacho) 7,5, Laporte 7, Alba 7, Rodri 7,5, Fabian 7 (78′ Merino) 7,5, Asensio 7, Gavi 7 (87′ Olmo) 7, Yeremi 7 (66′ Fati) 7,5, Morata 7 (66′ Joselu) 7.

U odnosu na udarnu postavu koja je igrala polufinale s Nizozemskom u srijedu, Dalić je napravio samo jednu promjenu, poslavši na teren Martina Erlića umjesto Domagoja Vide. Sve ostale uloge ostale su jednako podijeljene, iako je neko vrijeme postojala ideja da Petković bude od prve minute u vrhu napada.


S druge strane, Luis de la Fuente nije dirao svoju obrambenu četvorku iz utakmice s Italijom, ali je posegnuo za novim rješenjima u drugim linijama. Fabian Ruiz je postao Rodrijev partner u defanzivnom dijelu veznog reda, umjesto Mikela Merina, a Marco Asensio je na desnom krilu zamijenio Rodriga Morena.


Početak utakmice donio je dozu opreza na obje strane, što bilo i logično, obzirom na ulog. Hrvatska je u tom razdoblju dobro kontrolirala loptu na prve dvije trećine terena, ali čim bi došla do faze napada nije imala rješenja za pokretljivog suparnika u defenzivnoj formaciji. Isto je vrijedilo i za suprotnu stranu terena, kada su Španjolci pokušavali smisliti akciju kojom bi ugrozili Dominika Livakovića.


U 12. minuti Furija je izašla u visoki pritisak i oduzela loptu na dvadeset metara od hrvatskog gola. Ta situacija bila je slična onoj za vodeći gol Španjolske u polufinalu protiv Italije. Ovoga puta je, pak, sreća bila na strani momčadi koja je pogriješila. Naime, Gavi je imao puno prostora za udarac s vrha kaznenog prostora i naciljao je Livakovićev desni kut, ali lopta je prohujala nekoliko centimetara pored stative.


Jedanaest minuta nakon toga Erlić je lansirao dugu loptu iz zadnje, iznenadivši obranu suparnika, što je Andreju Kramariću omogućilo bijeg prema golu. No, Španjolci su ga ipak stigli do kaznenog prostora, a francuski Bask Aymeric Laporte uspio je njegov pokušaj udarca skrenuti u korner. Nešto kasnije Kramarić je prizemnim ubacivanjem s desne strane tražio Marija Pašalića, ali drugi rođeni Francuz sa španjolskom putovnicom, Robin Le Normand, bio je za nijansu brži od njega.


Igrala se 31. minuta kada je Fabian na desnoj strani, četrdeset metara od svog gola, napravio prekršaj na Luki Modriću, koji je brzo izveo taj prekid, poslavši centaršut prema suprotnom rubu šesnaesterca, gdje je natrčavao Ivan Perišić, pobjegavši Asensiju i Jesusu Navasu. Iako je udaljenost bila velika, taj udarac glavom bio je dobar, ali na istoj razini je donijela i obrana Unaija Simona.


U 38. minuti Marcelo Brozović je iz drugog plana odlično utrčao na lijevu stranu španjolskog kaznenog prostora, otkuda je poslao prizemnu loptu kroz peterac. Na žalost, mnogobrojnih hrvatskih navijača, nitko nije stigao to ubacivanje. Ako ništa drugo, ta situacija je definitivno potvrdila da španjolska obrana, s dvojicom Francuza na stoperskim pozicijama, polako gubi sigurnost iz početne faze utakmice.


Uvodne minute nastavka obilježio je pritisak hrvatske, posebno preko lijeve strane, gdje se 37-godišnji Navas teško nosio s naletima suparnika. U 51. minuti baš je od tamo stigao centaršut na koji je Simon zaplivao u prazno. No, udarac Josipa Juranovića s druge stative nije bio dovoljno precizan. Nekoliko minuta kasnije Španjolci su se pribrali i opasno zaprijetili.


Ta akcija išla je po desnoj strani, s time da je brza izmjena dodavanja otvorila puno prostora za Jordija Albu, koji je imao puno vremena i prostora za gledanje situacije u kaznenom prostoru. Njegov teledirigirani centaršut pronašao je Asensija, čiji je udarac glavom sa sedam metara usmjerio loptu nekoliko centimetara iznad prečke.


Na veliku opasnost pred svojim golom Hrvatska je ekspresno odgovorila sa dva ulaska u kazneni prostor suparnika. Konkretan učinak je izostao, ali Španjolci su shvatili da inicijativa nije na njihovoj strani. U 62. minuti Dalić je umjesto Pašalića na teren poslao Petkovića, a De la Fuente je ubrzo izvukao Yeremija Pina i Alvara Moratu, poslavši na teren Ansua Fatija i svog džokera Joselua.


Završnica je pripala Španjolcima, koji su u 85. minuti propustili najbolju priliku u dotadašnjem dijelu utakmice. Tada je Marino s lijeve strane proigrao usamljenog Fatija na osam metara od gola. Njegov prizemni udarac bio je prekrupan zalogaj za Livakovića, ali Perišić je na crti zaustavio loptu i otklonio opasnost. Do kraja osnovnog dijela utakmice Furija je drobila Hrvatsku.


Prvi dio produžetka donio je isti raspored snaga i bolje izdanje Španjolske, uz jednu kontru na suprotnoj strani, koju je Nacho osujetio pravovremenim uklizavanjem Majeru, a nastavak je ipak donio malu promjenu. Hrvatska je stigla do jedanaesteraca, po peti put u Dalićevom mandatu…