Sandro Dukić

Lider riječkih odbojkaša uoči nastavka sezone: “Vjerujem da ćemo osigurati ostanak u Superligi”

Ivan Volarić

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Bilo je dosta govora o tome da ćemo se pojačati, ali do sada se to nije realiziralo. S druge strane, izgubili smo kapetana Luku Lasića koji se oprostio od aktivnog igranja - kaže Dukić



RIJEKA Nedjeljnim gostovanjem kod favorizirane Murse odbojkaši Rijeke nastavljaju sa superligaškim natjecanjem. Riječki odbojkaši prvi dio sezone zaključili su s tek tri pobjede i na devetoj poziciji u konkurenciji 12 klubova.


– S obzirom na to da nismo radili jedino između Božića i Nove godine, nismo imali neke velike pauze. Bilo je dosta govora o tome da ćemo se pojačati, pričalo se o dovođenju nekog stranca, ali do sada se to nije realiziralo.


S druge strane izgubili smo kapetana Luku Lasića koji se oprostio od aktivnog igranja. Teško je uskladiti posao i treninge, a očito je pritom došlo i do zasićenja. Tu smo se oslabili. Lasić je ipak bio kapetan i jedan od iskusnijih igrača. Žao mi je zbog toga, ali nadajmo se da će se možda već idućeg mjeseca vratiti – govori bivši hrvatski reprezentativac Sandro Dukić (31), tradicionalno najefikasniji riječki igrač, koji se osvrnuo i na turbulentan prvi dio sezone koji je Riječane, umjesto prema borbi za doigravanje, usmjerio prema – borbi za ostanak u Superligi.


Nesreća




– Nažalost, to je naša realnost! – nastavlja Dukić. – Opet, mislim da sav taj naš uloženi trud i rad moraju do kraja sezone doći do izražaja. Vjerujem da će se pokazati da sve ovo što smo radili od početka sezone nije bilo mlaćenje prazne slame i da ćemo u konačnici ostati u ligi. Nemamo tako lošu ekipu, ali nešto ne funkcionira. Ne znamo ni sami odgonetnuti u čemu je stvar. Odigrali smo ove sezone nekoliko dosta dobrih utakmica koje smo nesretno izgubili 3:2, a po novom sustavu bodovanja dva osvojena seta ne znače ništa osim ako se u konačnici ne zatvori krug ekipa s istim brojem bodova.


Odbojka je vrlo kompleksan sport u kojem improvizacija ne prolazi i teško je bez barem jednog treninga dnevno dosegnuti neku ozbiljniju razinu izvedbe. A riječka ekipa je sastavljena od srednjoškolaca, studenata i nekoliko iskusnijih igrača koji su zaposleni. U prijevodu, nitko nije posvećen isključivo odbojci.


Posao i treninzi


– Odbojka je jedna od tehnički najzahtjevnijih sportova i gotovo u svakom poenu dolazi do tehničkih grešaka. Da bi se to izbjeglo, neophodan je, uz određenu igračku kvalitetu, i kontinuitet treninga. Što se nas starijih tiče, trener će reći da nismo redovni na treninzima, ali mi dolazimo tri, četiri, pet puta tjedno… Ali, najčešće radiš do 16 sati, pa trčiš doma nešto pojesti i onda opet trčiš na trening… Dosta teško je iskombinirati posao i ozbiljnije bavljenje sportom. No, to je jednostavno tako.


Riječani protiv Murse teško mogu do prvih bodova spasa u nastavku sezone.


– Mursa se pojačala u odnosu na naš prvi susret, njihovi ciljevi su jasni. Finale Kupa i prvenstva. Realno je da će se to i ostvariti. Na nama je da tu utakmicu iskoristimo kao pripremu za utakmice koje nam slijede nakon toga protiv nešto slabijih suparnika. Medicinar i Zadar su ekipe protiv kojih se moramo potući, a na kraju dana, ako želimo ostati u ligi, i pobijediti ih – zaključio je Dukić.