Prva liga košarkaša

Lider iz Dubrovnika ipak prejak za Kvarnerovce koji su se pojačali novim krilnim igračem

Katarina Blažević

Marko Damjanović/Foto S. DRECHSLER

Marko Damjanović/Foto S. DRECHSLER

Riječani su nakon četiri domaće pobjede upisali i prvi poraz na Trsatu u susretu u kojem je lider pokazao kvalitetu



RIJEKA Susret 10. kola Prve lige košarkaša: Kvarner 2010 – Dubrovnik 54:68 (18:22, 14:14, 9:18, 13:14). Dvorana mladosti. Gledatelja: 250. Suci: Perlić, Čačić i Copić (svi Zagreb).
KVARNER 2010: Fells 13 (2-2), Vucić 13, Zovko 11 (3-4), Naletilić 3, Damjanović 2 (2-4), Štemberger 9 (1-2), Delpin, Jashari 3, Pepelar, Cvitković, Kostić, Matić.
DUBROVNIK: Dubelj 7 (1-3), Guštin 13 (2-2), Vujičić 25 (3-6), Šutalo 8 (0-2), Levi 5 (2-2), Došen 8, Zadro 2, Vodopija, Kovačević, Zorić.


Dvorana mladosti više nije neosvojiva tvrđava. Košarkaši Kvarnera 2010 nakon četiri domaće pobjede upisali su prvi poraz na svojem terenu, lider iz Dubrovnika pokazao je kvalitetu i nakon derbija čvrsto zadržao prvu poziciju na ljestvici.


Od prve minute trener domaće ekipe Branimir Pavić na parket je poslao i novopridošlog krilnog igrača Danijela Zovka, zajedno uz Naletilića, Fellsa, Vucića i Damjanovića. Riječka se momčad ovoga tjedna pojačala na visokim pozicijama, 204 centimetra visoki Zovko prošle je sezone igrao za premijerligaškog susjeda iz Škrljeva te je u prosjeku na parketu boravio 22.5 minuta tijekom kojih je zabijao devet poena uz 5.3 skoka i imao 1.2 asistencije.




No, niti on nije uspio pomoći Kvarneru, koji je utakmicu izgubio zbog velikog pada u trećoj četvrtini, iako je bolje reći da je Dubrovnik ubacio u brzinu više i pokazao svoju kvalitetu koja definitivno vrijedi ulaska u viši rang. Doduše, nije to bila lijepa košarka, gledala se tvrda igra s dosta osobnih pogrešaka, a Dubelj je nakon tri minute drugog poluvremena zabio prve poene. Bez obzira na to, dva poena domaćina u sedam minuta ipak su premalo…


A onda je i sudac zažmirio na jedan prekršaj na Štembergeru, nakon čega je Guštin ponovo bio precizan za tri poena kojima su se gosti značajnije odvojili u 27. minuti (35:46). Domaći su krajem treće četvrtine ostali i bez Damjanovića, koji je upisao petu osobnu pogrešku, a tek je Štemberger pola minute prije kraja dionice prekinuo niz Dubrovnika pogodivši s devet metara sedmi koš svoje momčad (39:54).


Dubrovčani su bolje otvorili susret zahvaljujući Filipu Vujičiću, koji je zaslužan za svih deset poena svoje momčadi nakon pet minuta igre (5:10). Štemberger je tricom probudio svoju ekipu, ali je Naletilić u dva navrata bio pregrub na Guštinu, koji je nakon drugog prekršaja pogodio oba slobodna bacanja za već lijepu prednost gostiju (10:18). Domaće su u igru vratili Zovko i Vucić, koji je nanizao dvije trice, a drugom je zaključio prvu četvrtinu (18:22) te se iskupio za promašaj.


Drugu su četvrtinu Riječani obrambeno puno bolje odigrali. Dobar je posao odradio Damjanović, a nakon što je zaustavio napad Dubrovnika, Zovko je smanjio zaostatak (20:22), da bi nakon pogreške Levija Jashari tricom donio preokret (23:22). Imali su Kvarnerovci seriju 6:0 nakon četiri minute, ali je onda ponovo na parket ušao njihov bivši igrač, Pazinjanin Gvido Guštin, koji je u drugoj četvrtini u dva navrata ukrao loptu i nanizao osam poena (dvije trice) kojima je vratio vodstvo Dubrovniku (32:35).


I onda su u trećoj četvrtini domaći stali, a u zadnjoj su tek uspjeli smanjiti zaostatak koji je u jednom trenutku bio i 20 poena.