Milan Radović

Legendarni igrač Bijelih iz sedamdesetih pratio je generalku na Rujevici: “Rijeka izgleda bolje, ali nedostaje malo više agresivnosti”

Denis Frančišković

Matija Frigan i Prince Ampem u napadu na Honvedovu obranu predvođenu Lukom Capanom/Foto PIXSELL

Matija Frigan i Prince Ampem u napadu na Honvedovu obranu predvođenu Lukom Capanom/Foto PIXSELL

Igrači moraju pokazati zube, pokazati gard, svoju kvalitetu... Može se i izgubiti, ali mora se ostaviti srce na terenu. I nitko im ništa neće reći. Jesam li optimist? Jesam i generalno gledam to sve kroz dolazak Jakirovića. Ozbiljnije se pristupa svemu - tvrdi Radović



RIJEKA Milan Radović ne propušta utakmice Rijeke. Posebno one domaće. Legendarni golgeter Bijelih iz sedamdesetih, kada su osvojena dva Kupa Jugoslavije, redoviti je gost Rujevice.


Izuzetak nije bio niti prošli petak kad je svjedočio generalki Bijelih s Honvedom (2:0). Nakon, dugo vremena puno je zadovoljniji napustio stadion. Već jedna pripremna utakmica strastvenom ljubitelju nogometa i poznavatelju Rijekinih (ne)prilika jasno je otkrila dosta toga. Radović je, kao i uvijek, čvrsto »na zemlji«. Realno procjenjuje stanje stvari i nema problema javno reći ako nešto ne štima ili se vidljivo kreće u lošem smjeru.


– Prvi je dojam da je Rijeka puno bolja nego što je bila. Vidi se drugačija igra i drugačije reakcije. Mada je meni nedostajalo malo više agresivnosti – kaže Radović.




– U globalu sam zadovoljan prikazanom igrom, na kraju krajeva i pobijedilo se, što nije nevažno za samopouzdanje uoči prvenstva. Više taktičke discipline? To se vidjelo, ali to tako i mora biti, bez toga nema ništa. Ako jedan igrač ispadne, drugi ga mora zatvoriti. Nema li toga, puno toga neće štimati. Ta odgovornost u igri i prema suigraču jedna je jako važna stvar nogometne igre. Bolje drugo poluvrijeme? Poboljšao se još pristup i momčad je oštrije ušla u igru. A bilo je i više kombinatorike.


U seciranju linija treba krenuti od stoperskog dvojca Dilaver – Galešić. Miks je to iskustva i mladosti. Dilaver ima 31 godinu, Galešić točno deset manje. Rijekin donedavni junior, koji se kalio i u Hrvatskom dragovoljcu, ima uz koga stasati.


– Dilaver ima važno iskustvo i kvalitetu i Niki će s te strane biti puno lakše. Uz to, Dilaver i dirigira obranom. I ima dosta lopta u nogama. Jakirović sigurno ima jednu dobru viziju po tom pitanju, nama je malo teže o tome govoriti sa strane. Ustvari, vidio se i trenerov potpis na ovoj utakmici. Onog trenutka kad je oformio svoj stručni stožer, on i odgovara za rezultat.


Redoviti gost Rujevice

Radović ne propušta utakmice Rijeke, za razliku od velike većine drugih bivših igrača.


– Redovit sam na Rujevici. Volim Rijeku, Rijeka je meni sve dala i ja sam puno dao Rijeci. Ne dolazi puno starijih igrača, ali to je jedna druga priča. Iz moje generacije dođe još Žaveli kad je tu, povremeno Mladenović i Skočić kad je u Rijeci, no oni su svi mlađi – kaže Radović.

Ampemova sloboda


Grgić na desnom i Vukčević na lijevom boku u ovom su trenutku nezamjenjivi. Igrači su na koje se trener dosta može osloniti po pitanju igre u oba smjera.


– Jako dobro su odigrali i jedan i drugi, s te strane nema problema. Dobro su zatvarali prilaze golu, a i sudjelovali u kreiranju akcija. I vezni red je jako dobar. Zna se zadržati lopta i kombinirati.


Mladi Janković, prinova iz Zrinjskog, a zapravo posuđeni igrač iz Dinama, prezentirao je da će se oko njega vrtjeti napadačka igra Bijelih.


– Nisam dosad gledao Jankovića i on je za mene ugodno iznenađenje. Nije niti čudo što su u klubu inzistirali da dođe, a Jakirović ga jako dobro poznaje i to je posebno važno u odnosu povjerenja. Vjerujem da će on Rijeci jako dobro doći.


Marin je ovog puta »uzeo« poziciju Ampemu na lijevoj strani, koji se preselio na desno krilo.


– Ampem od svog dolaska ne igra onako kako je igrao u Šibeniku. To moramo priznati. Mislim da on ima veliku slobodu u igri, ali je još uvijek ne zna iskoristiti na pravi način. To je moje mišljenje. Nema on ipak tako veliku odgovornost kao ostali igrači. Olako gubi lopte, često želi odigrati iz prve, iako za to uvijek nema potrebe.


Foto I. TOMIĆ


Desna noga


Frigan u ovom trenutku ima malu prednost nad Jurićem u napadu. Mjesto klasičnog napadača ipak je ono gdje se bolje snalazi nego na krilnoj poziciji.


– Frigan za mene nije iznenađenje. No, mora poboljšati igru desnom nogom. Kao centarfor nema vremena birati s kojom će nogom pucati i zabiti gol. Izraziti je ljevak i sjajno je asistirao kod akcije za prvi gol. Kad to poboljša, puno će više doći do izražaja i u realizaciji i u proigravanju.


Stječe se dojam i da igrači više trče…


– Momčad je ove jeseni padala, nije mogla izdržati svih 90 minuta u istom ritmu i to se vidjelo. No, ovo je prva utakmica koju sam gledao i još je rano za neke detaljnije zaključke. Vjerujem da će momčad po tom pitanju biti na proljeće puno bolja. I Mađari su dosta trčali. Pariralo im se dobro i to je obećavajuće.


U generalki je očekivano viđen kostur momčadi, no tu je još dobar dio igrača na koje Jakirović ozbiljno računa poput Krešića, Bande, Djuričina, Vrančića i još uvijek Halilovića.


– Nisam gledao tu prvu utakmicu, ali volio bih na djelu vidjeti Bandu. Kvalitetu i sposobnosti ostalih poznajem. Mnogi su ostali dužnici? Istina, ostali su dužni, a neki niti nisu zaslužili nositi dres Rijeke. To sam davno rekao i stojim iza toga. Nadam se da će se pojedinci iskupiti u nastavku.


Riječane na otvaranju nastavka prvenstva čekaju tri gostovanja u nizu.


– Po meni to nije neki veliki problem. Igrači moraju pokazati zube, pokazati gard, svoju kvalitetu… Može se i izgubiti, ali mora se ostaviti srce na terenu. I nitko im ništa neće reći. Jesam li optimist? Jesam, optimist sam i generalno gledam to sve kroz dolazak Jakirovića. Ozbiljnije se pristupa svemu – zaključuje Radović.