Petar Skansi

Legenda hrvatske košarke bit će dragi gost Liburnia kupa u Opatiji: “Treba nam jedna injekcija da bismo košarci vratili ugled”

Zlatko Horvat

ŽITELJ LOVRANA – Petar Skansi/Foto M. GRACIN

ŽITELJ LOVRANA – Petar Skansi/Foto M. GRACIN

Partizan je jako puno uložio u momčad, raspolaže velikim novcem. Nažalost, nijedan klub u Hrvatskoj nema potencijal sličan Partizanu. To je u prvom redu problem financiranja sporta – kaže Skansi



RIJEKA Od 1. do 3. rujna u opatijskoj dvorani Marino Cvetković igrat će se vrhunska klupska košarka. Društvo za sportsku rekreaciju Marinovi prijatelji poslije domaćinstva hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji okrenuli su se klubovima, od srijede do petka u Opatiji se igra Liburnia kup. Među dragim gostima bit će legenda hrvatske košarke Petar Skansi, nekadašnji izbornik hrvatske reprezentacije, koja je prije nepuna tri desetljeća osvojila olimpijsko srebro protiv »Dream Teama«.


– Ovaj turnir je lijepa stvar, to su ti susjedski odnosi, koje smo zanemarili, ali su pozitivna stvar, korisna svima. I što znači prava dvorana… – kaže Petar Skansi. – Treba nam jedna injekcija da bismo košarci vratili ugled. Bit će to jedan jako zanimljiv turnir, nešto lijepo za ovaj kraj. Ne znam još prave snage momčadi jer su nove, ali znam da je Partizan uzeo dobrog Amerikanca Kevina Puntera. Jako su puno uložili u momčad, raspolažu velikim novcem.


Nažalost, nijedan klub u Hrvatskoj nema potencijal sličan Partizanu. To je u prvom redu problem financiranja sporta. Većina novca ide putem Hrvatskog olimpijskog odbora, a onda su tu i državne firme koje imaju svoje kriterije. Svi su hrabri kada se osvajaju olimpijske medalje, a nitko se ne pita kako odgajamo igrače i kojim uvjetima oni treniraju.


Osebujni Aco




U srijedu se od 17 sati sastaju Cedevita Olimpija i Carpegna Prosciutto Pesaro, dok od 20 sati igraju Cibona i Partizan. Dva dana kasnije u istim terminina igra se susret za treće mjesto, a zatim za veliki trofej.


– Za Željka Obradovića mogu reći da je jedan od najboljih europskih trenera. S Aleksandrom Petrovićem sam puno puta bio zajedno. Kada je igrao, bio je osebujan i vrlo zanimljiv košarkaš, autoritativan »play«. Igrao je s užitkom i sviđao mi se. Bio je u vodstvu reprezentacije 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni i dao je sve za uspjeh. Dobrodušan je, Dalmatinac koji, kao i mi svi, ne kontrolira dobro svoj jezik.


Toni Kukoč će u Springfieldu 11. rujna biti među 16 odabranih koji će ući u Kuću slavnih. Skansi je jedan od onih koji su dali svoj obol tome.


– Bio sam s Tonijem u najbolje doba, u Benettonu i u reprezentaciji. Znam ga od mladih dana, odgojen je u našem klubu. Reći ću vam jedan kuriozitet. Ja sam mu darovao prve velike tenisice… Živio je u zgradi u kojoj je živjela i moja prijateljica. Rekla mi je da ima jedan mali koji je super, ali da nema što staviti na noge…


Skansi je od 1990. do 1993. bio za kormilom Benettona. S Kukočem je osvojio talijansko prvenstvo, Kup Italije i igrao finale Eurolige, izgubljen od Limogesa 1993. godine, kada je Kukoč treći put proglašen za MVP-a.


– Dvije godine vodio sam Tonija u Benettonu. Jednog dana pitao me gazda što mislim o njemu. Pitao sam se imamo li šanse, govorilo se da ide u NBA ligu, a tamo mu je bilo i mjesto. Bio je najbolji igrač izvan NBA lige u tom trenutku. Rekao sam mu da je to dijete iz moga dvora i da ga uzmemo bez obzira na cijenu. Odgovoreno mi je da se zauzmem za njega… Nisam mislio da je za Tonija tada bilo prerano otići u NBA, ali za mene je to bio bingo.


Toni Kukoč


U pohodu na prvenstvenu krunu briljirali su Kukoč i Vinny Del Negro.


– Bili su pobjednički par. Voljeli su se i cijenili. U to vrijeme klubovi su mogli imati po dva stranca i takav dvojac se nikad nije spojio. Osvojili smo naslov prvaka i trebalo je samo nastaviti tim putem. Čekao se pohod na Europu. No Vinny je tražio više novca, mislio je da je podcijenjen u odnosu na Tonija. No Benetton je bio tvrd, nije mu se dopao Del Negrov stav i ostali smo bez njega. To je najveći žal koji imam na taj dio karijere.


Kukoč je odveo Benetton do finala Eurolige, ali nije uspio četvrti put do europske titule. Nakon toga je otišao u NBA i s Michaelom Jordanom u Bullsima osvojio tri NBA krune.


– Činjenica da će Michael Jordan napraviti prezentaciju kod uvrštenja u Kuću slavnih velika je čast za Tonija i on to zaslužuje. Neka mu je sa srećom.